Dobre i złe zamienniki baterii do sprzętu
Dobre i złe zamienniki baterii do sprzętu
Hej,
Nowy wątek porównania / bazy wiedzy zamienników do rożnego sprzętu. Oczywiście zawsze najlepsze oryginały, ale czasem są nieporównanie drogie lub nie można ich dostać w zalewie podróbek.
Ostatnio szukałem zamiennika do starego, ale jarego Samsunga S2. Z wiadomego serwisu na "A" można kupić wiele - i takich co mają 5000mAh (oryginał 1650 mAh) jak i podróbki oryginałów.
Kupiłem Blue Star Premium 1800mAh i po wrzuceniu na iCharger'a przyładowaniu do 4,2V i rozładowaniu do 3.0V prądem 0.5A ze zdziwieniem odczytałem pojemność 1808 mAh. I to z bardzo przyzwoitą krzywą rozładowania.
Nowy wątek porównania / bazy wiedzy zamienników do rożnego sprzętu. Oczywiście zawsze najlepsze oryginały, ale czasem są nieporównanie drogie lub nie można ich dostać w zalewie podróbek.
Ostatnio szukałem zamiennika do starego, ale jarego Samsunga S2. Z wiadomego serwisu na "A" można kupić wiele - i takich co mają 5000mAh (oryginał 1650 mAh) jak i podróbki oryginałów.
Kupiłem Blue Star Premium 1800mAh i po wrzuceniu na iCharger'a przyładowaniu do 4,2V i rozładowaniu do 3.0V prądem 0.5A ze zdziwieniem odczytałem pojemność 1808 mAh. I to z bardzo przyzwoitą krzywą rozładowania.
Ostatnio zmieniony niedziela 14 sty 2018, 14:10 przez tty5150, łącznie zmieniany 2 razy.
W granicach 7zł/szt zakupisz oryginalne sanyo GA 3500mAh, a za 5-6zł kupisz demontażowe 3300mah. Ja przy tych ksoztach nie eksperymentuje, bo krzywa i prąd to jedno a liczba cykli później wyjdzie w praniu...
Ostatnio zmieniony niedziela 14 sty 2018, 09:42 przez glebor, łącznie zmieniany 1 raz.
Rowery elektryczne
epojazdy.blogspot.com
epojazdy.blogspot.com
Tylko wiesz... tu autorowi chodzi o baterie do konkretnego modelu telefonu, a ciężko NCR-a tak rozklepać na płaskoglebor pisze:W granicach 7zł/szt zakupisz oryginalne sanyo GA 3500mAh, a za 5-6zł kupisz demontażowe 3300mah. Ja przy tych ksoztach nie eksperymentuje, bo krzywa i prąd to jedno a liczba cykli później wyjdzie w praniu...
-
- Calineczka
- Kontakt:
Mam Xperię Z1 i zużył się aku. Kupiłem Blue Stara 3000 mAh, ze względu na skomplikowane złącze nie dałem rady podpiąć się z ładowarką modelarską więc go nie zbadałem przed założeniem. Po założeniu okazało się że realna pojemność to 2000 mAh. Działa dobrze, tylko pojemność słaba. Pytanie brzmi - czy jest jakaś lepsza firma i czy ktoś ma pomysł na podpięcie się do złącza od Z1?
Edit: nie dało się wpiąć chwytakami probierczymi Hirsch ale haki Stäubli dały radę i właśnie robię pomiary
Edit: nie dało się wpiąć chwytakami probierczymi Hirsch ale haki Stäubli dały radę i właśnie robię pomiary
pozdrav