Test ogniw 18650
Każde markowe ogniwo o dużej pojemności będzie dobre (3000-3500 mAh). Marki godne uwagi to : LG, SAMSUNG, SANYO, SONY, Panasonic itp. Żadne ultrafire i inne cuda o pojemności z kosmosu czyli 4000 mAh i więcej.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
Re: Test ogniw 18650
Panowie, czy rozsądnym jest kupowanie ogniw z pakietów z datą produkcji 2018? Jak szybko takie ogniwa się starzeją?
-
Kwestia ceny i pojemności, starzeją się wolno, ale ilość ładowań-rozładowań też ma znaczenie. Większe znaczenie ma fakt, czy nie były przeładowane, lub zbyt głęboko rozładowane. Da się to sprawdzić mierząc rezystancję wewnętrzną i pojemność.
Tylko pojemność porównaj z kartą katalogową ogniwa w stosunku do prądu jaki użyłeś przy rozładowaniu. Jak wrzucisz np. w Lii500 gdzie prąd rozładowania nie jest za duży to przy słabym ogniwie możesz mieć sensowny wynik, lecz gdy użyjesz takiego ogniwa np. w latarce gdzie jest zapotrzebowanie na troszkę amperów może okazać się że szału nie ma. Inna sprawa czy pakiet był używany czy jest to popularne rozłożenie pakietu, ale ogniwa nowe.
Chcesz kupić na allegro?
Chcesz kupić na allegro?
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
-
NCR18650B - leżakowane X czasu, przy napięciu 0.58V oraz 0.63V (w uszkodzonej latarce). Zreanimowane ładowarką multiplex. Rozładowanie 1A.
1.) kod produkcji 4123 : 2922mAh, średnie napięcie przy rozładowaniu 3.51V - rezystancja 103mOhm
2.) kod produkcji 4x02 : 2842mAh, średnie napięcie przy rozładowaniu 3.50V - rezystancja 132mOhm
Made in japan - twarde sztuki jak na 7 lat i leżaki przy napięciu 0.58V oraz 0.63V...
1.) kod produkcji 4123 : 2922mAh, średnie napięcie przy rozładowaniu 3.51V - rezystancja 103mOhm
2.) kod produkcji 4x02 : 2842mAh, średnie napięcie przy rozładowaniu 3.50V - rezystancja 132mOhm
Made in japan - twarde sztuki jak na 7 lat i leżaki przy napięciu 0.58V oraz 0.63V...
a samorozładowanie od 100% do 0% zapewne w 72godziny.....
murgrabia1410 pisze: ↑piątek 19 lis 2021, 23:38 NCR18650B - leżakowane X czasu, przy napięciu 0.58V oraz 0.63V (w uszkodzonej latarce). Zreanimowane ładowarką multiplex. Rozładowanie 1A.
Za kilka dni urlop i zamierzam zabrać się za test moich fejkowych 18560 Na czym będzie test polegał, otóż oprócz zwykłego pomiaru pojemności, chciałbym zrobić pomiar jak długo latarka na takim ogniwie będzie nadawała się do użytku.
Mam do pomiarów trzy latarki, każda na takim samym sterowniku czyli to co kitajce dają jako oem do swoich wyrobów. Sterownik 5 trybów: 100%---50%----25%----strobo-----sos, driver bez ochrony ogniwa i innych szmerów bajerów. Jedyne czym latarki się różnią to dioda i tu też zastosuje nomenklaturę sprzedawców z ali i allegro czyli diody: L2, T6, Q5. Pomiar będzie dokonany do chwili kiedy na każdym z trybów (oprócz strobo i sos, na te tryby szkoda tracić czas) latarka zacznie tracić strumień świetlny.
Oto moje ogniwa
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Ogniwa pozyskane w różny sposób, od zakupów na portalach internetowych ( łącznie z aliexpress), po zakup na targowisku.
Dajcie mi znać czy takie coś was interesuje, czy wystarczy przetestować z 2 -3 ogniwa i na tym poprzestać.
Mam do pomiarów trzy latarki, każda na takim samym sterowniku czyli to co kitajce dają jako oem do swoich wyrobów. Sterownik 5 trybów: 100%---50%----25%----strobo-----sos, driver bez ochrony ogniwa i innych szmerów bajerów. Jedyne czym latarki się różnią to dioda i tu też zastosuje nomenklaturę sprzedawców z ali i allegro czyli diody: L2, T6, Q5. Pomiar będzie dokonany do chwili kiedy na każdym z trybów (oprócz strobo i sos, na te tryby szkoda tracić czas) latarka zacznie tracić strumień świetlny.
Oto moje ogniwa
Ogniwa pozyskane w różny sposób, od zakupów na portalach internetowych ( łącznie z aliexpress), po zakup na targowisku.
Dajcie mi znać czy takie coś was interesuje, czy wystarczy przetestować z 2 -3 ogniwa i na tym poprzestać.
Ciekawy test. A to "zacznie tracić strumień świetlny" będzie poparte luksomierzem czy subiektywne odczucie? Te ogniwa widoczne na zdjęciu są cały czas.sprzedawane gdzieś? Z jakiego okresu to zbiór?
Sometimes darkness can show you the light
Lecąc od prawej strony, ogniwa Bailong w czerwonych i jedno w niebieskiej koszulce to zakup z przed ok 4 lat, gniwo NK to również podobny przedział czasowy. 18650 w fioletowej koszulce to ogniwo z latarki czołowej która koledze się zepsuła,.a szkoda było ogniwo wyrzucić, lampka kupiona ok 2 lat temu. Kolejne Varlonpan to zakup na targu jakiś rok temu, Dolidada kupiona na Ali w tym roku, do PL list z nimi odebrałem we wrześniu. Wszelkiej maści wariacje Ultrafire to ogniwa kupione na przestrzeni ostatniego roku, najświeższe to kupione tydzień temu Mashibai i jakieś 2 miesiące temu te pomarańczowe, kupowane na olx allegro i allegro lokalnie. Mam apkę w telefonie która mierzy poziom światła, wię można przyjąć że pomiar będzie z luksomierzem.
Panie Galad, podoba mi się Pana osoba i podejście Działaj, jestem ciekaw wyników.
Sometimes darkness can show you the light