Witam.
Buduje wzmacniacz, jakiś tam gainclone ale po swojemu. Prace stanęły na sterowaniu wzmacniaczem.
Chciałbym użyć potencjometru z silnikiem i aby całość miała możliwość sterowania z pilota.
Dodatkowo układ musi mieć możliwość włączania wzmacniacza przyciskiem i obsługę selektora wejść. Najlepiej też aby układ był inteligentny i uczył się dowolnych pilotów aby można było używać do sterowania nieużywany przycisków z istniejących pilotów.
Szukałem i znalazłem kit AVT594 ale ma on wady. Brak źródeł programu, brak możliwości włączania przyciskiem i brak selektora.
Pytanie do Was czy znacie jakiś układ który spełnia powyższe kryteria?
W sumie to sprawę by załatwiły same źródła programu w Bascomie który umiał by się uczyć kodów pilota, resztę sam bym zrobił.
Układ do sterowania wzmacniaczem
A więc po to jest ten przekaźnik? Nie można go użyć to załączania głównego trafa?pier pisze:Szukałem i znalazłem kit AVT594 ale ma on wady. Brak źródeł programu, brak możliwości włączania przyciskiem i brak selektora.
Ja mam fabryczny wzmacniacz z tym co wymieniłeś, i jakoś nigdy nie korzystam z tego pilota. Za dużo pilotów mi się wala. Wzmacniacz jest raz ustawiony a głośnością steruję z urządzenia które daje sygnał. Chyba że chcesz odtwarzać z CD to pilot faktycznie się przyda. Ale selektor wejść to nie jest coś czym się pstryka co chwilę, przestawia się to raz na jakiś czas, więc można się pofatygować
No przekaźnik jest do załączania głównego trafa ale nie jest to do końca mądre rozwiązanie bo da się to zrobić tylko z pilota.Manekinen pisze:A więc po to jest ten przekaźnik? Nie można go użyć to załączania głównego trafa?pier pisze:Szukałem i znalazłem kit AVT594 ale ma on wady. Brak źródeł programu, brak możliwości włączania przyciskiem i brak selektora.
Ja mam fabryczny wzmacniacz z tym co wymieniłeś, i jakoś nigdy nie korzystam z tego pilota. Za dużo pilotów mi się wala. Wzmacniacz jest raz ustawiony a głośnością steruję z urządzenia które daje sygnał. Chyba że chcesz odtwarzać z CD to pilot faktycznie się przyda. Ale selektor wejść to nie jest coś czym się pstryka co chwilę, przestawia się to raz na jakiś czas, więc można się pofatygować
Wiem że selektor z pilota to trochę na wyrost ale głośność zdalnie regulowana musi być. Obecnie mam NAD3020A który nie ma takich dobroci i już mnie to zaczyna męczyć.
Witam
A może arduino i przekaźniki?
Nawet regulację głośności można zrobić na przekaźnikach i drabinkach rezystorowych (zresztą w ten sposób uzyskuje się największą dokładność).
Co do zasadności samego sterowania, to podzielam pogląd przedmówcy, mój ulubiony zestaw, do muzyki, to CD i wzmacniacz na E84L, głośność zmieniana bardzo rzadko, a źródło nigdy.
Pozdrawiam
A może arduino i przekaźniki?
Nawet regulację głośności można zrobić na przekaźnikach i drabinkach rezystorowych (zresztą w ten sposób uzyskuje się największą dokładność).
Co do zasadności samego sterowania, to podzielam pogląd przedmówcy, mój ulubiony zestaw, do muzyki, to CD i wzmacniacz na E84L, głośność zmieniana bardzo rzadko, a źródło nigdy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 30 gru 2017, 19:22 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tzn o co chodzi? Tak czy siak musisz mieć osobne trafko zasilające sterowanie.pier pisze:No przekaźnik jest do załączania głównego trafa ale nie jest to do końca mądre rozwiązanie bo da się to zrobić tylko z pilota.
Czy chodzi o to że ten układ nie umożliwia dołączenie przycisku chwilowego do załączania? Jaki chcesz mieć wyłącznik główny? Zamiast wyłącznika proponuję użyć przełącznika, te są również dostępne w wielu formach. Przekaźnik też ma funkcję przełączania, bo ma styki NO i NC. Podłączasz to tak jak wyłączniki schodowe i wtedy przyciskiem na obudowie możesz włączać a pilotem wyłączać, lub w dowolnie innej kolejności.
Tak Manekinen o to chodzi. Mam już ładny przycisk metalowy z podświetlaniem więc musi być jak napisałem wcześniej.Manekinen pisze:Tzn o co chodzi? Tak czy siak musisz mieć osobne trafko zasilające sterowanie.pier pisze:No przekaźnik jest do załączania głównego trafa ale nie jest to do końca mądre rozwiązanie bo da się to zrobić tylko z pilota.
Czy chodzi o to że ten układ nie umożliwia dołączenie przycisku chwilowego do załączania? Jaki chcesz mieć wyłącznik główny? Zamiast wyłącznika proponuję użyć przełącznika, te są również dostępne w wielu formach. Przekaźnik też ma funkcję przełączania, bo ma styki NO i NC. Podłączasz to tak jak wyłączniki schodowe i wtedy przyciskiem na obudowie możesz włączać a pilotem wyłączać, lub w dowolnie innej kolejności.
Znalazłem rozwiązanie, kit AVT2829. Ma co potrzeba i są źródła programu.
Brak obsługi selektora ale to żaden problem dorobić.