GearBest - opinie
Ja mam niestety mieszane uczucia. Zamówiłem (to było moje drugie zamówienie u nich, pierwsze w 2014) 5 października Lii-202, ale nie doszła (nie rejestrowana). Ponoć wysłali ponownie, rejestrowaną, ale od 9 grudnia tracking pokazuje "item pre advised" w serwisie www.postnl.post i nie wiem czy czekać...
Latareczka na 1xAAA za 99 centów, zamówiona 28.11 doszła w około 2 tygodnie. Ale... czekam jeszcze na jeden gadżet zamówiony tego samego dnia.
Banggood zwrócił mi pieniądze za miernik AN8008. Pierwsza zaginiona przesyłka na 12 w ciągu ok. 2 lat.
Latareczka na 1xAAA za 99 centów, zamówiona 28.11 doszła w około 2 tygodnie. Ale... czekam jeszcze na jeden gadżet zamówiony tego samego dnia.
Banggood zwrócił mi pieniądze za miernik AN8008. Pierwsza zaginiona przesyłka na 12 w ciągu ok. 2 lat.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Cierpliwość jest cnotą - zwłaszcza przy zakupach w Chinach.ptja pisze:Ja mam niestety mieszane uczucia. Zamówiłem (to było moje drugie zamówienie u nich, pierwsze w 2014) 5 października Lii-202, ale nie doszła (nie rejestrowana). Ponoć wysłali ponownie, rejestrowaną, ale od 9 grudnia tracking pokazuje "item pre advised" w serwisie www.postnl.post i nie wiem czy czekać...
Jw. To że zamówione tego samego dnia nie ma znaczenia - mogą dojść w skrajnie różnych terminach.ptja pisze:Latareczka na 1xAAA[/url] za 99 centów, zamówiona 28.11 doszła w około 2 tygodnie. Ale... czekam jeszcze na jeden gadżet zamówiony tego samego dnia.
Ja dostałem z GB już z 60-70 rzeczy, ze 30 jeszcze idzie, przesyłki najczęściej darmowe i nierejestrowane.
Po prostu trzeba czekać a nie co 5 minut klikać w tracking i przeżywać.
Wiadomo wtopy się zdarzają ale to ryzyko wliczone w cebulowe zakupy.
Zdarzają się przypadki, że poszkodowany jest kupujący, przeważnie poszkodowany na czasie ze względu na płatności PP.
Ja znam przypadek, gdzie płatność przez przelewy24 gdzieś utknęłą, sprzedający się pośpieszył, paczkę wysłał, potwierdzenia nie było, sprzęt został zakupiony u innego sprzedającego, u pierwszego refund.
Efekt ? Po miesiącu jakież zdziwienie było jak przyszły dwie paczki dzień po dniu z tą samą zawartością. I kto jest poszkodowany ? Kupujący ? Chyba nie bardzo bo poprzez niedużą stratę czasu, zainteresowaniem i dwudniowymi nerwami zyskał towar za niespełna 100$.
Ja znam przypadek, gdzie płatność przez przelewy24 gdzieś utknęłą, sprzedający się pośpieszył, paczkę wysłał, potwierdzenia nie było, sprzęt został zakupiony u innego sprzedającego, u pierwszego refund.
Efekt ? Po miesiącu jakież zdziwienie było jak przyszły dwie paczki dzień po dniu z tą samą zawartością. I kto jest poszkodowany ? Kupujący ? Chyba nie bardzo bo poprzez niedużą stratę czasu, zainteresowaniem i dwudniowymi nerwami zyskał towar za niespełna 100$.
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
S41, EC03, H03
Status mojej paczki właśnie się zaktualizował. Nie wiem co myśleć, ten system chyba jest strasznie kulawy, bo od 14 listopada status stał w miejscu, a dzisiaj nagle wskoczyło to wszystko:
Czekam od 5 października. Niech tylko nikt nie pisze że nie ma co obwiniać sklepu za takie obsuwy. To ich wina, że korzystają z takiej formy wysyłki (druga dostępna opcja kosztowała majątek). Albo niech wymyślą coś innego, albo niech nie oferują towaru którego nie mają na stanie / nie mają jak wysłać.*
*Niepotrzebne skreślić (w przypadku GB nic nie skreślać).
Czyli teraz co mnie czeka jeszcze, czeski urząd celny? No i gdzie to DPDUK? To co teraz może jeszcze będzie to do UK szło a potem do mnie?2017-11-14 03:11:00 Southall Your parcel is on its way
2017-11-14 04:42:00 Centrum danych DPD Informacje o zamównieniu zostały przesłane do DPD.
2017-11-14 04:46:06 Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nie nadana
2017-11-17 22:08:06 Parcel departure in Shenzhen Sorting Centre
2017-11-18 22:08:22 Parcel in HongKong Sorting Centre, Waiting for flights
2017-12-03 22:08:44 Parcel is leaving Hong Kong Airport
2017-12-20 14:14:06 Parcel arrival at Prague , Czech
Czekam od 5 października. Niech tylko nikt nie pisze że nie ma co obwiniać sklepu za takie obsuwy. To ich wina, że korzystają z takiej formy wysyłki (druga dostępna opcja kosztowała majątek). Albo niech wymyślą coś innego, albo niech nie oferują towaru którego nie mają na stanie / nie mają jak wysłać.*
*Niepotrzebne skreślić (w przypadku GB nic nie skreślać).
Ostatnio zmieniony piątek 22 gru 2017, 08:11 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech korzystają nawet z baby jagi na miotle byle mieścili się w deklarowanym czasie dostawy.Deeno pisze:A z jakiej mają korzystać? Mają korzystać z teleportacji?Manekinen pisze:Czekam od 5 października. Niech tylko nikt nie pisze że nie ma co obwiniać sklepu za takie obsuwy. To ich wina, że korzystają z takiej formy wysyłki (druga dostępna opcja kosztowała majątek).
2,5 miesiąca to "ciut" długawo. W czasie krótszym w epoce balonów i kolei parowej pewien dżentelmen okrążył Ziemię.
Wiecznie w drodze.
Ale pewnie nie za dolaraBarton_ pisze:W czasie krótszym w epoce balonów i kolei parowej pewien dżentelmen okrążył Ziemię.
Takie info znalazłem przed chwilą w necie:
Gearbest mobile application has been probably hacked some time ago. Change your password and better don't use mobile app as it has an unpatched vulnerability! Use normal PC website and change password.
If you were logging via Google+ or FB, then you don't really have to change password.
https://www.reddit.com/r/Android/commen ... passwords/
Dobrze byłoby zmienić hasło do Gearbest i nie używać aplikacji mobilnej.
A kto powiedział że 2,5, przecież paczki jeszcze nie maBarton_ pisze:2,5 miesiąca to "ciut" długawo. W czasie krótszym w epoce balonów i kolei parowej pewien dżentelmen okrążył Ziemię.
BTW nie wiecie skąd alipaczka.pl pobiera status przesyłek? Bo nr śledzenia jest niby z DPDUK, ale ich stronie ciągle mam stary status z 14 listopada, a na user.gearbest.com to w ogóle mam status "Sorry, your shipping information has not updated yet!". Jak podaję nr chiński na śledzeniu DPD to wypluwa mi jeszcze drugi nr, taki dłuższy chyba ichni wewnętrzny, ale ten nr pokazuje to samo. 17track.com też ma stary status. A alipaczka.pl skądś zna status aktualniejszy niż sam przewoźnik. Jak to możliwe?