Coś naprawdę dużego i mocnego
Coś naprawdę dużego i mocnego
Witajcie.
Szukam latarki, która daje naprawdę dużo światła. Mam koło domu całkiem spory kawałek lasu, po tym jak pewni mili goście przebili mi opony w samochodzie nabrałem dziwnego nawyku wychodzenia w środku nocy z domu z latarką na tzw. "obchód" po działce pełnej zakamarków i z rozpędu po lesie. Nie mam za bardzo punktu odniesienia jeżeli chodzi o strumień światła... Miałem latarkę U4-MCU, potem zamieniłem na WF502B. Nowa mogłaby mieć skupienie w okolicy tej drugiej (U4-MCU świeciła nieco za wąsko). Obie kupiłem w DX kilka ładnych lat temu.
Co przykładowo znalazłem w sieci i mi się spodobało:
TrustFire-3L2-3800-lumens-flashlight-3X-CREE-XM-L2-5-Mode-LED-Flashlight-Torch-Lamp-can
Ultrafire-5-L2-6500LM-5-Mode-Cool-White-LED-flashlight-Military-Glare-Torch-with-5-X
Nie wiem jak wygląda w praktyce kwestia 3 i więcej diod w obudowie - czy to ma sens? Czy może lepiej jedna SST-90 lub podobne?
Proszę, poradźcie.
Teraz konkrety:
- zacznijmy od 150zł za samą latarkę, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia, budżet jest otwarty,
- zasilanie wyłącznie na ogniwa 18650 (mam ich w domu kilkadziesiąt),
- rozmiar nie ma znaczenia, może mieścić nawet 6 ogniw 18650,
- nie lubię lutownicy. Używam stacji lutowniczej - o ile oczywiście będzie potrzeba coś wymienić, poprawić itp.
Szukam latarki, która daje naprawdę dużo światła. Mam koło domu całkiem spory kawałek lasu, po tym jak pewni mili goście przebili mi opony w samochodzie nabrałem dziwnego nawyku wychodzenia w środku nocy z domu z latarką na tzw. "obchód" po działce pełnej zakamarków i z rozpędu po lesie. Nie mam za bardzo punktu odniesienia jeżeli chodzi o strumień światła... Miałem latarkę U4-MCU, potem zamieniłem na WF502B. Nowa mogłaby mieć skupienie w okolicy tej drugiej (U4-MCU świeciła nieco za wąsko). Obie kupiłem w DX kilka ładnych lat temu.
Co przykładowo znalazłem w sieci i mi się spodobało:
TrustFire-3L2-3800-lumens-flashlight-3X-CREE-XM-L2-5-Mode-LED-Flashlight-Torch-Lamp-can
Ultrafire-5-L2-6500LM-5-Mode-Cool-White-LED-flashlight-Military-Glare-Torch-with-5-X
Nie wiem jak wygląda w praktyce kwestia 3 i więcej diod w obudowie - czy to ma sens? Czy może lepiej jedna SST-90 lub podobne?
Proszę, poradźcie.
Teraz konkrety:
- zacznijmy od 150zł za samą latarkę, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia, budżet jest otwarty,
- zasilanie wyłącznie na ogniwa 18650 (mam ich w domu kilkadziesiąt),
- rozmiar nie ma znaczenia, może mieścić nawet 6 ogniw 18650,
- nie lubię lutownicy. Używam stacji lutowniczej - o ile oczywiście będzie potrzeba coś wymienić, poprawić itp.
Powiem tylko na temat TrustFire-3L2, miałem, bawiłem się i nie polecam. Słaba, mocą nie powala a i można nie jedno zarzucić jej jakości. Podejrzewam że 5-L2 też będzie lipna, jak to Ultrafire.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
-
Przy trochę większym budżecie może być BLF Q8 - w zależności od ogniw 4 do 6 tys lm, w miarę dobre skupienie (C8 to nie jest, ale efekt całkiem niezły, format "puszki coli", 4 ogniwa równolegle, więc ewentualne rozjechanie pojemności nie będzie tragiczne w skutkach.
No i support jest niezły od gości z BLF
Potwierdzam to bardzo dopracowana latarka, prace nad nią trwały wiele miesięcy. Świeci dość szeroko, a dzięki sporej mocy zasięgu też nie brakuje. Idealna na nocne obchody.FreeMagenta pisze:Przy trochę większym budżecie może być BLF Q8 - w zależności od ogniw 4 do 6 tys lm, w miarę dobre skupienie (C8 to nie jest, ale efekt całkiem niezły, format "puszki coli", 4 ogniwa równolegle, więc ewentualne rozjechanie pojemności nie będzie tragiczne w skutkach.
Mnóstwo światła i duży zasięg dadzą BLF Q8 i Convoy L6:
https://www.banggood.com/BLF-Q8-4x-XP-L ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/Convoy-Clear-L ... rehouse=CN
Chociaż pewnie Astrolux C8 też wywrze na Tobie wrażenie:
https://www.banggood.com/Astrolux-C8-XP ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/BLF-Q8-4x-XP-L ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/Convoy-Clear-L ... rehouse=CN
Chociaż pewnie Astrolux C8 też wywrze na Tobie wrażenie:
https://www.banggood.com/Astrolux-C8-XP ... rehouse=CN
Ostatnio zmieniony czwartek 07 gru 2017, 11:30 przez rafalklis, łącznie zmieniany 1 raz.
Może coś takiego http://www.kaidomain.com/p/S026879.JKK3 ... Power-Bank
Tutaj krótka recenzja "obrazkowa".
Tutaj krótka recenzja "obrazkowa".
Uśmiałem sięFreeMagenta pisze:format "puszki coli"
L6 ma 26650, więc raczej odpada - tuleje redukcyjne raczej mijają sie z celem..? Ogniwa mam z rzekomo zużytych pakietów do laptopów. Rzekomo bo przykładowo miałem pakiet co utrzymywał komputer przez mniej niż 5min, to pojedyncze ogniwa (przynajmniej 3 z tego samego pakietu) świecą w WF502b i XM-L na pełnej mocy przez dobra godzinę. Latarka była wtedy dość nieprzyjemna w dotyku. Zakładam, że zestaw 4 sztuk o podobnej pojemności się znajdzie.
Czułem podstęp, niby dużo markowych diod, dobre opinie i niska cena... Podróbki diod? Czy co tam może być jeszcze słabe? Kiepski sterownik?Dziubek pisze:Powiem tylko na temat TrustFire-3L2, miałem, bawiłem się i nie polecam. Słaba, mocą nie powala a i można nie jedno zarzucić jej jakości. Podejrzewam że 5-L2 też będzie lipna, jak to Ultrafire.
Czołem, podczepię się pod temat.
Też szukam dla siebie "Tiny Monstera".
Fajnie, że są pozytywne opinie o BLF Q8, to latarka poniżej 200zł. Można ją dostać zarówno na BG, jak i na Ali. Amazon chce prawie 2x tyle...
Tylko pytanie - podobnie jak #Sosenia szukam szerokości, a nie długości. Dla mnie właściwie im szerzej, tym lepiej. Zastanawiam się nawet nad możliwością włożenia tam soczewy (???). Zależy mi też na ciepłej barwie - max 5000K. Przypuszczam, że prędzej czy później (lub też na samym początku) pójdzie do warsztatu w celu poprawek.
Może ktoś ma już takie doświadczenia i może poradzić? Ten post zachęcił mnie do BLF Q8, ale są przecież jeszcze inne. Mocno rozważam np.:
HaikeLite MT03 lub nawet w zbliżonej cenie HaikeLite MT07
Nitecore TM15 (z kodem 360zł)
HaikeLite MT01 lub HaikeLite MT02 (swoją drogą która szerzej świeci? MT-G2 czy XP35HD?
"Wielodiodówki" na XM-L chyba odrzucę ze względu na barwę. Chyba, bo może można je jakoś ocieplić?
Też szukam dla siebie "Tiny Monstera".
Fajnie, że są pozytywne opinie o BLF Q8, to latarka poniżej 200zł. Można ją dostać zarówno na BG, jak i na Ali. Amazon chce prawie 2x tyle...
Tylko pytanie - podobnie jak #Sosenia szukam szerokości, a nie długości. Dla mnie właściwie im szerzej, tym lepiej. Zastanawiam się nawet nad możliwością włożenia tam soczewy (???). Zależy mi też na ciepłej barwie - max 5000K. Przypuszczam, że prędzej czy później (lub też na samym początku) pójdzie do warsztatu w celu poprawek.
Może ktoś ma już takie doświadczenia i może poradzić? Ten post zachęcił mnie do BLF Q8, ale są przecież jeszcze inne. Mocno rozważam np.:
HaikeLite MT03 lub nawet w zbliżonej cenie HaikeLite MT07
Nitecore TM15 (z kodem 360zł)
HaikeLite MT01 lub HaikeLite MT02 (swoją drogą która szerzej świeci? MT-G2 czy XP35HD?
"Wielodiodówki" na XM-L chyba odrzucę ze względu na barwę. Chyba, bo może można je jakoś ocieplić?
MT01 i MT02 świecą baaardzo podobnie z lekką przewagą szerokości dla MT01. Światło zbliżone do S2+ OP, tylko więcej mocy.
MT02 z XHP35 HI dopiero świeci wyraźnie węziej. MT01 po modzie na MTG2 powinno być przyjemnie szerokie, bez zbędnej przesady (MT03 to wg mnie przesada ale to wnioskuję na podstawie zdjęć/filmów z neta no ale skoro im szerzej tym lepiej to MT03 zdecydowanie wygrywa).
MT02 z XHP35 HI dopiero świeci wyraźnie węziej. MT01 po modzie na MTG2 powinno być przyjemnie szerokie, bez zbędnej przesady (MT03 to wg mnie przesada ale to wnioskuję na podstawie zdjęć/filmów z neta no ale skoro im szerzej tym lepiej to MT03 zdecydowanie wygrywa).
Jak mają się zużyć od samego leżakowania to i tak dla nich lepiej Idąc za sugestią, zamówiłem ładowarkę BT-C3100 do pomiarów pojemności. Ze sterty 30 walających się ogniw jakąś "4" znajdę o podobnych parametrach...Agauy pisze:Hmm... nie wiem, czy ogniwa polaptopowe to dobry pomysł w Q8. Będzie świecić słabiej niż na porządnych, a żywotność ogniw jeszcze spadnie...
Odnośnie szerokości strumienia to się pogubiłem w temacie... Znaczy BLF Q8 na pewno na dniach zamówię, ale już teraz ciekaw jestem beamshotów, macie może jakieś zdjęcia z porównaniem do czegoś podobnego co mam (U4-MCU/WF-502B)? W drodze do mnie jest jeszcze H03 (TIR) i S2+ ale to dopiero w styczniu (może)... Już nie mogę się doczekać