Odklejające się taśmy LED
Odklejające się taśmy LED
Cześć, właśnie kończę kuchnię robić. Umieściłem pod szafkami w profilach aluminiowych taśmy i gdzieniegdzie się odklejają przez co pogarsza się chłodzenie i długo nie pożyją. Czym można podkleić tą część? Da się? Ma ktoś na to jakiś sposób. Niby na spodzie pisze 3M ale jakoś... sam nie wiem...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 gru 2017, 16:11 przez kisi, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja kupuję takie plastykowe uchwyty przyciskające taśmę, są na śrubkę i na końcach je tym przytrzymuję. Klej dobrze trzyma jeśli nie odrywamy z brzegu odginając taśmę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 gru 2017, 16:12 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Taśma którą kleiłem po rozwinięciu już w 2-3 miejscach odchodziła od taśmy. Listwa oczywiście odtłuszczona.
@ww296 - możesz wrzucić jakiegoś screena z tym patentem? Może mnie coś natchnie. Tak myślałem zrobić takie przegródki dociskające taśmę w krytycznych punktach ale musiałoby to być z plastiku elastycznego żeby ciut dociskał.
@ww296 - możesz wrzucić jakiegoś screena z tym patentem? Może mnie coś natchnie. Tak myślałem zrobić takie przegródki dociskające taśmę w krytycznych punktach ale musiałoby to być z plastiku elastycznego żeby ciut dociskał.
https://goo.gl/images/QzvMiJ
To na początku i na końcu.
Jak kleje w zimnie to opalarką delikatnie rozgrzewam powierzchnię i samą taśmę i po przyklejeniu jeszcze raz podgrzewam całość i dokładnie dociskam palcami miejsce w miejsce.
Powierzchnia przetarta benzyną bo akurat jej używam do odtłuszczania.
Kleje czasem stare kawałki ktôre są zdeformowane i dlatego grzeje aby się wszystko ułożyło. Teraz już grzeje profilaktycznie zawsze. Tak przyklejoną taśmę bardzo trudno oderwać po paru miesiącach co nie przeszkadzaj jej odklejać się na brzegach jeśli nie zabezpiecze tym mocowaniem.
To na początku i na końcu.
Jak kleje w zimnie to opalarką delikatnie rozgrzewam powierzchnię i samą taśmę i po przyklejeniu jeszcze raz podgrzewam całość i dokładnie dociskam palcami miejsce w miejsce.
Powierzchnia przetarta benzyną bo akurat jej używam do odtłuszczania.
Kleje czasem stare kawałki ktôre są zdeformowane i dlatego grzeje aby się wszystko ułożyło. Teraz już grzeje profilaktycznie zawsze. Tak przyklejoną taśmę bardzo trudno oderwać po paru miesiącach co nie przeszkadzaj jej odklejać się na brzegach jeśli nie zabezpiecze tym mocowaniem.