Ależ bzdury! Co za różnica między ksenonem/biksenonem, a hidem? Poza tym wstawianie palnika, który potrzebuje czasu na osiągnięcie parametrów pracy w światła drogowe, którymi jednak się trochę miga podczas jazdy po zmroku, to absurd. Pww296 pisze:wstawić mocne chiński hid xenon min 50 Watt w miejsce H7 na długich i dać przełącznik aby mieć wybór czy zapalamy tylko bixenon czy bixenon z hidem - będziesz miał to o co chodzi czyli masę światła, bez uszczerbku dla użytkowników drogi i na dodatek śmiesznie tanio i z minimalnym nakładem pracy. żaden led nie będzie w zasadzie widoczny przy długich z xenona czyli w Twoim przypadku z bixenona (jesli żarniki, reflektor) będą sprawne. a konstruowanie czegoś na mocnych diodach to raczej sztuka dla sztuki a zogniskowanie odpowiednio takich diod to niełatwa sprawa. W praktyce założysz, wypróbujesz i zapomnisz jeśli bi-ksenon będzie sprawny.
Miałem podobnie jak założyłem palniki xenon do przeciwmgielnych - raz wypróbowałem po założeniu (w garażu ) drugi raz jak sobie przypadkiem przypomniałem jak byłem na jakiejś wiosce. świeci super, ale nie ma gdzie wykorzystać zresztą ze zwykłych halogenów też korzystałem za dwa razy przez ładnych kilka lat.
Tuareg, to nie jest takie drogie auto, by nie wstawić mu oryginalnych biksenonów. Oczywiści wiązać się to będzie co najmniej z przeprogramowaniem sterowników, jeśli nie modyfikacją instalacji elektrycznej.
Bo takie sterowanie biksenonem poprzez przełączanie przesłony sygnałem długich nie sprawdzi się. Po pierwsze fabryczne biksenony (nie chiński wkłady) mają z reguły cewkę z odczepem, gdzie podaje się wyższe napięcie na przełączenie, a następnie niższe na podtrzymanie. Mam kilka biksenonów w domu i z reguły właśnie tak działają. Poza tym wykorzystanie sygnału ze świateł drogowych, jeśli nie wstawisz żarówki lub nawet wstawisz ledową, najpewniej skończy się wywalaniem komunikatu o przepalonych żarówkach. Generalnie doprowadź reflektory do porządku i nie kombinuj lub wstaw lampę biksenonową. Ale nie będzie to P&P. Można by jeszcze kombinować z wstawieniem w miejsce drogowych jakiś przeciwmgielnych lub dalekosiężnych, bo hella robi takie soczewkowe, ale nowe kosztują grube pieniądze.