PawelPe pisze:Język jest jeden i w każdej sytuacji winno się używać jego "czystej" formy. Tak jak wychodząc "do ludzi" starasz się ubrać adekwatnie do sytuacji ale zawsze czysto i schludnie.
Słusznie mówisz. Też razi mnie podejście, że tu czy tam, to już nie muszę. Albo skoro błąd staje się powszechny, to można go potocznie powtarzać. Przykład "żem był", "mielimy", zamiast poprawnych form "byłem", "mielemy". Jeśli chodzi zaś o polskie znaki, to ich brak mi nie przeszkadza. Na niektórych klawiaturach ich stosowanie jest dość utrudnione. Co innego stylistyka, której niepoprawność nie pozwala czasem zrozumieć sensu zdania.
"Dzień dobry" może nie tyle jest pretensjonalne, co czasem niewłaściwe. Forum czytamy całą dobę, a skoro odbiorca może przeczytać wiadomość późno, to zamiast "dzień dobry" powinien zobaczyć "dobry wieczór". Na szczęście na forum możemy użyć "cześć" a "dzień dobry" w firmach pracujących na jedną, dzienną zmianę.PawelPe pisze:Ja także nie cierpię "Witam!". Jeśli "Dzień dobry!" jest zbyt pretensjonalne (dla mnie nie jest), przecież można użyć "Cześć!" a nawet jakieś bardziej kreatywne formy typu "Miło Was spotkać!" : -)