Trytowe pałki
Trytowe pałki
Witam
Koledzy chciałbym kupić 8 trytowych światełek w rozmiarze 3x23mm (lub jak gdzieniegdzie podają 3x22.5 mm). Po dwa w kolorach zielonym, czerwonym, żółtym i zimnym niebieskim. Mam zamiar zamontować je w wędkarskich sygnalizatorach brań (swingerach). i mam w związku z tym dwa pytania:
- jaka jest rzeczywista widoczność czerwonej (w tym zestawieniu najmniej widocznej) pałki o takich dość sporych rozmiarach ?
- gdzie takowe można nabyć w najlepszych cenach (niejaki Merkava z CPF nimi handluje lecz przez moją idealną znajomość jemglisz nie mam tam konta )
Koledzy chciałbym kupić 8 trytowych światełek w rozmiarze 3x23mm (lub jak gdzieniegdzie podają 3x22.5 mm). Po dwa w kolorach zielonym, czerwonym, żółtym i zimnym niebieskim. Mam zamiar zamontować je w wędkarskich sygnalizatorach brań (swingerach). i mam w związku z tym dwa pytania:
- jaka jest rzeczywista widoczność czerwonej (w tym zestawieniu najmniej widocznej) pałki o takich dość sporych rozmiarach ?
- gdzie takowe można nabyć w najlepszych cenach (niejaki Merkava z CPF nimi handluje lecz przez moją idealną znajomość jemglisz nie mam tam konta )
Lepsza mała pomoc , niż wielkie współczucie.
-
Daruj sobie teraz takie wynalazki. Te pałki świecą tragicznie słabo. I nie mają nic wspólnego. Z sygnalizatorami sprzedawanymi kilka, kilkanaście dobrych lat temu. Można tylko podziękować UE za wprowadzenie ograniczenia. A wątpię, aby jeszcze gdzieś były do kupienia prawdziwe izotopowe sygnalizatory. Widziałem w akcji taki trytowy współczesny świetlik.
Oprócz jakości takiej ampułki z trytem kluczowe znaczenie ma stopień ciemności i akomodacja oczu - otwarcie źrenic. Mam takie, trochę większe 2 wskaźniki/breloczki wiszące na balustradzie schodów. Gdy w nocy się budzę i idę np. do... nie zapalam światła, tryt wystarczająco oświetla mi początek schodów i znaczną część przedpokoju/korytarza
Dzięki za pomoc.
Po głębszej diagnozie zdecyduje się na 8 sztuk białych (ponieważ według mnie była by za duża rozbieżność między zielonym a czerwonym w jasności) więc albo swingery (takie sygnalizatory) pozostaną białe albo może uda mi się coś wykombinować np. kolorowe-przeźroczyste koszulki na te pałki. I w tej kwestii czekam teraz na pomoc czy może ktoś ma jakiś pomysł skąd takie (czerwone, niebieskie, zielone i żółte) przeźroczyste lub półprzezroczyste koszulki, rurki itp wykombinować ?
Edit.
Wszystkie dylematy rozwiązałem kupię białe "trytki" i pokombinuję ze słomkami do napojów .
Hoka a możesz od kumpla podać namiar na tą przyświecajkę trytową ? bardzo mnie zainteresowała
Po głębszej diagnozie zdecyduje się na 8 sztuk białych (ponieważ według mnie była by za duża rozbieżność między zielonym a czerwonym w jasności) więc albo swingery (takie sygnalizatory) pozostaną białe albo może uda mi się coś wykombinować np. kolorowe-przeźroczyste koszulki na te pałki. I w tej kwestii czekam teraz na pomoc czy może ktoś ma jakiś pomysł skąd takie (czerwone, niebieskie, zielone i żółte) przeźroczyste lub półprzezroczyste koszulki, rurki itp wykombinować ?
Edit.
Wszystkie dylematy rozwiązałem kupię białe "trytki" i pokombinuję ze słomkami do napojów .
Hoka a możesz od kumpla podać namiar na tą przyświecajkę trytową ? bardzo mnie zainteresowała
Ostatnio zmieniony środa 29 lis 2017, 16:23 przez szakalaka, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepsza mała pomoc , niż wielkie współczucie.
Parę lat temu kupiłem zielony brelok trytowy.
https://www.banggood.com/322_5mm-Trit-V ... rehouse=CN
Do tej pory pomaga znaleźć klamkę czy zamek w drzwiach bez zapalania światła. Wtedy kosztował koło stówki.
https://www.banggood.com/322_5mm-Trit-V ... rehouse=CN
Do tej pory pomaga znaleźć klamkę czy zamek w drzwiach bez zapalania światła. Wtedy kosztował koło stówki.
Witam
Podałem dane za sprzedającym. Nie wiadomo też ile lat leżały po wyprodukowaniu na magazynie...madkeinam pisze:Okres połowicznego rozpadu trytu to ok. 12,5 roku, po 10 latach powinny wciąż świecić z połową początkowej jasności.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 gru 2017, 09:10 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Właśnie... chińscy producenci z ali się tym pewnie nie chwalą, a jak to wygląda u europejskich producentów? Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby każdy po otrzymaniu paczki mógł sam aktywować taką trytową pałkę np. ciągnąć za jakąś zawleczkę...tomeksz68 pisze: Nie wiadomo też ile lat leżały po wyprodukowaniu na magazynie...
-
Jeśli teraz świeci z luminacją 0,1 lumena to po 12 latach będzie miał 0,05, niezależnie ile leżał; chyba że luminofor się także zużywa.hoka pisze:Właśnie... chińscy producenci z ali się tym pewnie nie chwalą, a jak to wygląda u europejskich producentów? Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby każdy po otrzymaniu paczki mógł sam aktywować taką trytową pałkę np. ciągnąć za jakąś zawleczkę...tomeksz68 pisze: Nie wiadomo też ile lat leżały po wyprodukowaniu na magazynie...
PS. Zawleczka odpalająca cały tryt naraz