Skilhunt H03

Oświetlenie montowane na głowie
Cvbge

Post autor: Cvbge »

Chcę kupić tą latarkę, głównie dlatego, że trudno mi uwierzyć w zdjęcia porównawcze z Tikką ;)

Mam kilka pytań:

1. jest teraz za 111 zł - da się taniej, czy brać to co jest? Dwa kody z poprzedniej strony tylko mi tę cenę podniosły ;)

2. jaką formę wysyłki najlepiej wybrać?

3. mam jakąś starą 18650 ale chciałem kupić nową. Coś takiego może? https://www.gearbest.com/batteries/pp_5 ... tml?wid=21

Ładowarkę też mam jakąś starą (DSD), ale chyba powinna dać radę.
Dopisek: jednak kupie nową ładowarkę, np nitecore d2 albo i2, lub Lii-500
.

4. Uchwyt na kask (taki http://giantolsztyn.pl/183-thickbox_def ... xenova.jpg ) - jest coś na gearbest? Szybkie szukanie nic nie znalazło. Jeśli nie GB to co?

Dopisek: ewentualnie jeszcze uchwyt na rower, bo co prawda mam bocialarke i jeszcze jakiekas inna stara lampkę (l2p czy jakoś tak), ale taki uchwyt chyba nie jest drogi, a zawsze lepiej jest mieć możliwość montażu.

Dzięki :)
gazeliusz

Post autor: gazeliusz »

Cześć. Czołówki doszły po 4 tygodniach. Jak dla mnie są świetne. Za 110 zł nie widziałem nic lepszego.. jeszcze tylko muszę poszukać akumulatorków. Możecie coś polecić? Potrzebuje zakupić min. 6 sztuk. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 09 gru 2017, 17:13 przez gazeliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Siwy

Post autor: Siwy »

Cvbge pisze:Chcę kupić tą latarkę, głównie dlatego, że trudno mi uwierzyć w zdjęcia porównawcze z Tikką ;)
1. Da się za $25,99, kod: 1111PL70. Na poprzedniej stronie nie ma kodów, natomiast napisałem tam w jednym z postów jak działają kody i dlaczego czasem podnoszą cenę.
2. Dla rzeczy w takiej cenie wybieram zawsze przesyłkę z Trackingiem. Którą to już zależy jak szybko chcesz to dostać. Jak Ci się nie spieszy to za dolara masz pociąg. Dwa razy drożej Netherlands/Belgium Registered. Z moich ostatnich doświadczeń wynika, że Netherlands/Belgium Registered to ok 17-19 dni roboczych, pociąg 10 dni dłużej. Jako ciekawostka - przesyłka nierejestrowana potrafi również przyjść w 17 dni.
3. Takie ogniwa Samsunga masz za $13.99, kod: CMONDAYGBPL73
4. Ten uchwyt na rower chyba będzie pasować.
gazeliusz pisze: jeszcze tylko muszę poszukać akumulatorków. Możecie coś polecić? Potrzebuje zakupić min. 6 sztuk. Pozdrawiam
Spójrz na Samsunga, powyżej.
Ostatnio zmieniony sobota 09 gru 2017, 14:06 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
medyk81

Post autor: medyk81 »

Siwy pisze: 4. Ten uchwyt na rower chyba będzie pasować.
Uchwyt jest pod convoya s2+ a to raczej większa średnica. Dodatkowo nie jest obrotowy a skilhunta trzeba mocować wzdłuż kierownicy.
gazeliusz

Post autor: gazeliusz »

Dziękuję za link.. myślisz, że jest sens kupić droższe Panasonic? Czołówki używam w górach, zimą (temp.) i bardzo ważny jest dla mnie czas świecenia..
Siwy

Post autor: Siwy »

medyk81 pisze:
Siwy pisze: 4. Ten uchwyt na rower chyba będzie pasować.
Uchwyt jest pod convoya s2+ a to raczej większa średnica. Dodatkowo nie jest obrotowy a skilhunta trzeba mocować wzdłuż kierownicy.
3 mm różnicy. Dlatego napisałem, że chyba. Trzeba by napisać do Gearbest i zapytać jaką średnicę uchwyt utrzymuje, bo nie podali.

Dlaczego wzdłuż? Przecież można włożyć go w uchwyt w pionie.
gazeliusz pisze:Dziękuję za link.. myślisz, że jest sens kupić droższe Panasonic? Czołówki używam w górach, zimą (temp.) i bardzo ważny jest dla mnie czas świecenia..
Też używam w górach zimą i zastanawiam się które dodatkowo dla siebie kupić. Z jednej strony w Panasie 10% więcej, z drugiej strony czas swiecenia H03 70lm=25h, 160lm=11h. A przecież całą noc po górach w zimie nie chodzisz, bo nie wiadomo co możesz na siebie zwalić. Jak będzie niedługo dobra oferta na Panasa to go wezmę, jeśli nie, to Samsung. Można obecnie kupić Panasa za $12.99 ale nie na Polskę :(
Agauy

Post autor: Agauy »

gazeliusz pisze:Cześć. Czołówki doszły po 4 tygodniach. Jak dla mnie są świetne. Za 110 zł nie widziałem nic lepszego.. jeszcze tylko muszę poszukać akumulatorków. Możecie coś polecić? Potrzebuje zakupić min. 6 sztuk. Pozdrawiam
Zależy od budżetu. Najlepszą opcją jest Samsung 35E, przy prądzie pobieranym przez H03 ma ciut większą pojemność niż inne ogniwa. Co więcej, jest najtańsze w swojej klasie.
Jak chcesz taniej,
http://nexun.pl/sklep/akumulatory/416-s ... 50mah.html
Prawdopodobnie nieco zleżałe, będą mieć nieco mniejszą pojemność. Ale wciąż powinny być bdb i bardzo się zdziwię jeśli ktoś zaproponuje coś lepszego w okolicy 10 zł/ogniwo z wysyłką.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
morfeusz1805

Post autor: morfeusz1805 »

Jakie ewentualne poprawki w tej latarce należałoby zrobić? Moja jest w drodze, ale może jakieś dodatkowe zakupy należałoby już poczynić: wymiana sprężyny z mosiądzu, pasta czy inne ulepszenia?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ja polecałbym sprawdzić osadzenie diody w latarce. W sztuce w której wymieniałem diodę na nichię, nie wyglądało to najlepiej.

viewtopic.php?p=242712#242712
morfeusz1805

Post autor: morfeusz1805 »

O osadzeniu diody, dużej ilości pasty i zmianie na nichię czytałem i biorę to pod uwagę. A jak sprężyna: sztywna, czy miękka gdzie przy większych wstrząsach przeskakują tryby? Bo w mojej Solarforce L2 właśnie tak się dzieje. A możliwość wymiany sprężyny na mosiężną zakończoną krążkiem z tego samego metalu dla lepszego przewodzenia itp jest sens? I gdzie takie coś można dostać? Przeskakujące tryby są dla mnie jak kula u nogi. Czytałem, że po upadku na ziemię i chwilowym odłączeniu od od ogniwa, latarka może dziwie się zachowywać.

Jak u Ciebie Nichicia przez ten okres się sprawuje? Wiem że barwa światła jest super, a jak z ilością światła w porównaniu do NW która montowana jest w wersji fabrycznej?
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Sprężyny są miękkie, ale właśnie przez to nie tracą kontaktu. Przynajmniej mi się nie zdarzyło nic dziwnego, ale ja używam latarki raczej do "stacjonarnych" zastosowań. Nie biegam z nią itp.

Wymiana na nichię na pewno będzie dobra dla osób, które używają latarki do takich celów jak jakieś prace ręczne, mechanika samochodowa, czy dla elektryka. Do biegania czy celów turystycznych już nie koniecznie, bo jednak zmiana ilości światła jest zauważalna.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

morfeusz1805 pisze:A jak sprężyna: sztywna, czy miękka gdzie przy większych wstrząsach przeskakują tryby?
W skilhuncie sprężynę mamy z obu stron ogniwa, dzięki czemu przy wstrząsach nic się nie rozłącza, dodatkowo jest spora tolerancja i można wsadzić 2x 18350 i wykrzesać z latarki jeszcze więcej mocy.
Scenic

Post autor: Scenic »

Ja w jednej wymieniłem diode na Xp-g3 z wysokim CRI barwa neutralna okolice 4C . Druga dostała diode xpl- 3C.

Różnica barw zauważalna. Do biegania wole tą 3C, ale na co dzień używam czołówki z xp-g3. O dziwo działa dobrze. Z zimnymi xp-g3 był problem . Na najwyższym trybie światło robiło się niebieskie. Miałem razem 5 diod zimnym i wszystkie robiły tak samo. Powyżej tych 2A zmieniały barwę.
3run

Post autor: 3run »

Przy optyce TIR nie przeszkadza położenie reflektora lekko boku zamiast na środku? Jest jakaś odczuwalna różnica między takim położeniem a centralnym?
Eagletac G25C2 MK II, ITP A3 EOS, Spark SD6-460 NW
czekan

Post autor: czekan »

3run pisze:Przy optyce TIR nie przeszkadza położenie reflektora lekko boku zamiast na środku? Jest jakaś odczuwalna różnica między takim położeniem a centralnym?
Odsunięcie na bok (ok. 4 cm) reflektora jest odczuwalne, ale można się do niego przyzwyczaić mnie zajęło jakieś 30 min. do 1 godz., by nie zwracać na to uwagi.
Zaletą skrajnie umieszczonego reflektora jest możliwość użycia jej, jako latarki kątowej z klipsem.
Takie rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze jako latarka EDC.
ODPOWIEDZ