Witam wszystkich serdecznie!
Jestem świeży na forum, więc muszę napisać 1 post przed możliwością użycia działu handlowego.
Poszukuję latarki do 150-170 zł (wraz z aku i ładowarką). Zastosowanie ogólne i rowerowe.
Inspirowałem się tematem: viewtopic.php?t=15959 i wiem już, że sensowne są tylko latarki bez zoom Za radą z tamtego tematu zainteresowałem się latarkami ze strony: http://solarforce.eu/latarka-convoy-s2- ... -p-85.html
Tylko, że tam jest latarka za 125 PLN, a znalazłem takową za 13 $: https://www.fasttech.com/products/1653/10002364/1826700.
I teraz pytanie czy ta zagraniczna to to samo? Skąd taka przebitka? Czy opłaca się zamówić tę za dolary?
Tu pojawia się moje pytanie, które chciałem zawrzeć w dziale kupna [K]:
Jeśli ta zagraniczna jest gorsza to czy jest ktoś z Wrocławia kto zechciałby sprzedać taką/podobną (jakościowo) latarkę z ewentualnymi modami?
Nie znam się, ale czytałem na forum, że czasem lepiej poprawić odprowadzanie ciepła, etc. I czy ta latarka jest wystarczająco dobrze złożona, czy też wymaga takich zabiegów? Ewentualnie jeśli ktoś ma taką na zbyciu wraz z ładowarką i akumulatorem (ewentualnie nowy akumulator kupię sam).
Przepraszam za długi post i proszę o pomoc
Latarka do 150 zł Wrocław
Witaj kolego, to co pokazujesz to dwie różne latarki, wystarczy się w czytać w opis, temat wałkowany milion razy na tym forum, więc jeśli chciało Ci się przeglądać forum na te trzy lata wstecz to myślę że inne wątki też przejrzałeś i już sam sobie odpowiedziałeś na pewne pytania.
Z Wrocławia z tego co wiem to tu znajdziesz człowieka który się tym zajmuje, ale taniej nie będzie: https://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=52 .
Wybór należy do Ciebie .
Edit. Swoją drogą na allegro do piątku masz free przesyłkę, to niekoniecznie musisz szukać z Wrocławia jeśli chcesz na kosztach przesyłki oszczędzić.
Z Wrocławia z tego co wiem to tu znajdziesz człowieka który się tym zajmuje, ale taniej nie będzie: https://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=52 .
Wybór należy do Ciebie .
Edit. Swoją drogą na allegro do piątku masz free przesyłkę, to niekoniecznie musisz szukać z Wrocławia jeśli chcesz na kosztach przesyłki oszczędzić.
Wszystko zależy czego dokładnie oczekujesz - tak jak cwancisz powiedział - to różne latarki. Convoy S2 ma większy throw, S2+ większy spill. Do tego różne diody. Latarka ze strony Solarfocre jest po poprawkach (modowana) mających na celu polepszenie styków, termiki odprowadzania ciepła itp. To kosztuje.
Albo możesz kupić latarkę po tuningu która będzie radować latami, albo coś słabszego za 2-3x mniejsze pieniądze. Ja na pierwszą wybrałbym coś porządnego, potem można się bawić.
Jakieś pięć lat temu dostałem w prezencie latarkę modowaną przez Grega. Kosztowała 5x tyle co obecnie Convoy S2+ w Chinach. Parę dni temu wziąłem ją na testy do lasku razem z zakupionym niedawno Convoyem S2+, Skilhuntem H03 itp. Latarka od Grega ma najprzyjemniejszy rozkład światła i zasięg, mimo że jest starsza od pozostałych o 5 lat. To tylko przykład, w dziale Sprzedam znajdziesz nie tylko oferty Grega, są też Convoye modowane w cenach podobnych do tej ze strony Solarforce.
Albo możesz kupić latarkę po tuningu która będzie radować latami, albo coś słabszego za 2-3x mniejsze pieniądze. Ja na pierwszą wybrałbym coś porządnego, potem można się bawić.
Jakieś pięć lat temu dostałem w prezencie latarkę modowaną przez Grega. Kosztowała 5x tyle co obecnie Convoy S2+ w Chinach. Parę dni temu wziąłem ją na testy do lasku razem z zakupionym niedawno Convoyem S2+, Skilhuntem H03 itp. Latarka od Grega ma najprzyjemniejszy rozkład światła i zasięg, mimo że jest starsza od pozostałych o 5 lat. To tylko przykład, w dziale Sprzedam znajdziesz nie tylko oferty Grega, są też Convoye modowane w cenach podobnych do tej ze strony Solarforce.
Jeśli się upierasz "na już" to mogę Ci udostępnić półrocznego rowerowego Convoya S3 na sterowniku BLF DD (wersja bez monitu temperatury 7 lub 4 tryby) za połowę podanej ceny wraz z ogniwem ale bez ładowarki.
Ogólnie dobrze byłoby abyś przed jakimikolwiek zakupami zobaczył na czym polega latarka tego typu z plusami i minusami - wtedy podejmiesz decyzje bardziej świadomie.
Ogólnie latarki typu Convoy S2+ to prosta rzecz jest i na tyle dobra technicznie że wiele poprawiać nie trzeba - nawet w tych najprostszych za 60 zł. Jeśli nie wymagasz za wiele to poza wymianą pasty i nasmarowaniem oringów smarem więcej Ci nie trzeba.
Podstawową zaletą "modyfikowanych" jest przede wszystkim sterownik, który nie tyle pozwala wyciskać z latarki ostatnie soki co pozwala dowolnie manipulować sposobem świecenia - np. strobo rowerowe (2-3Hz) o mocy trybu w którym aktualnie jesteś (np. 2,5,10,25,50,100%) czy bank trybów którego używasz na rowerze i w domu do łażenia po podwórku - tego nie uświadczysz w podstawowych Convoyach.
Drugą zaletą jest kilka drobiazgów polepszających jakość ogólna - dopieszczone przewody, specjalne sprężynki, mosiężne "czopki" na sprężynkach polepszające docisk/styk z baterią itd. - ale to kosztuje dodatkowe piniondze.
Jeśli chcesz dopiero zacząć spróbuj podstawową wersję - następna gwarantuje będzie modowana - modowane są zazwyczaj w trybie max DUŻO wydajniejsze i ogólnie przyjemniej "się je ma"
A zoomy wcale nie są złe pod warunkiem że uwypuklasz ich zalety a dławisz wady - to do 150 zł, lub płacisz gruby hajs aby mieć zooma łączącego cechy latarek z reflektorem i bez reflektora.
Ogólnie dobrze byłoby abyś przed jakimikolwiek zakupami zobaczył na czym polega latarka tego typu z plusami i minusami - wtedy podejmiesz decyzje bardziej świadomie.
Ogólnie latarki typu Convoy S2+ to prosta rzecz jest i na tyle dobra technicznie że wiele poprawiać nie trzeba - nawet w tych najprostszych za 60 zł. Jeśli nie wymagasz za wiele to poza wymianą pasty i nasmarowaniem oringów smarem więcej Ci nie trzeba.
Podstawową zaletą "modyfikowanych" jest przede wszystkim sterownik, który nie tyle pozwala wyciskać z latarki ostatnie soki co pozwala dowolnie manipulować sposobem świecenia - np. strobo rowerowe (2-3Hz) o mocy trybu w którym aktualnie jesteś (np. 2,5,10,25,50,100%) czy bank trybów którego używasz na rowerze i w domu do łażenia po podwórku - tego nie uświadczysz w podstawowych Convoyach.
Drugą zaletą jest kilka drobiazgów polepszających jakość ogólna - dopieszczone przewody, specjalne sprężynki, mosiężne "czopki" na sprężynkach polepszające docisk/styk z baterią itd. - ale to kosztuje dodatkowe piniondze.
Jeśli chcesz dopiero zacząć spróbuj podstawową wersję - następna gwarantuje będzie modowana - modowane są zazwyczaj w trybie max DUŻO wydajniejsze i ogólnie przyjemniej "się je ma"
A zoomy wcale nie są złe pod warunkiem że uwypuklasz ich zalety a dławisz wady - to do 150 zł, lub płacisz gruby hajs aby mieć zooma łączącego cechy latarek z reflektorem i bez reflektora.
Ostatnio zmieniony wtorek 21 lis 2017, 20:29 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 2 razy.
Hej, dzięki za odpowiedzi. Zdecydowanie wolę teraz wydać więcej i mieć spokój na kilka lat. Otrzymałem także oferty od innych forumowiczów, ale chętnie przejrzałem co ma do zaoferowania Greg. Dokładnie nie jestem pewien czego oczekuję. Mam na razie jakiegoś chińczyka z zoomem za 55 zł kupionego awaryjnie na woodstock po awarii wcześniejszej taniej latarki i chciałbym coś lepszego. Super szperacz to fajny bajer, ale po obejrzeniu latarek od Grega sądzę, że na rower jak i do kieszonki na wypad do lasu najlepsze dal mnie będzie coś z szerokim strumieniem, by doświetlić pobocze podczas jazdy i ciepłą barwą bieli, by nie męczyć oczu. Na ten moment przeglądam oferty Grega i zastanawiam się jak bardzo mogę zwiększyć budżet Skoro polecacie to pewnie trochę go zwiększę
Akurat z tym zakupem mi się nie spieszy, wolę dobrze się rozeznać. Mociumpel jeśli miałbyś chwilę wieczorem to chętnie bym obejrzał Convoya w akcji i może jako bardziej doświadczony światełkowicz byś mi coś doradził Napisz proszę na priv czy byłaby taka możliwość. Odwdzięczę się dobrym napojem (Żeby nie było, że coś promuję )