Aliexpress - czas zwrotu gotówki, ile czekać ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Aliexpress - czas zwrotu gotówki, ile czekać ?

Post autor: skaktus »

Witajcie.

Zakup na Ali w wrześniu, dostarczony w październiku. Popracował chwilę i padł. Wysłałem film do sprzedawcy i otworzyłem spór. Sprzedawca odpowiedział, że źle testuję i nie podał żadnego innego rozwiązania problemu. Kilka dni po odpowiedzi, Aliexpress zamknęło spór i stwierdziło, że mam dostać pełny zwrot gotówki. Zapłata przy zakupach była wykonana przez przelewy24.pl. Jak długo w tym wypadku trwa zwrot pieniędzy i jak to wygląda tj. dostaję na konto z którego wykonałem przelew czy inaczej ? Czekam już ponad 3 tygodnie i wciąż mam info na Ali, że całość jest w trakcie. Może mam im podać numer konta ? ;)
ILPT
Awatar użytkownika
Goferjw

Post autor: Goferjw »

Dostajesz zwrot na konto z którego robiłeś przelew korzystając przez platformę Przelewy24.
Coś się ociągają, spróbuj otworzyć ponownie spór.
Otrzymując paczkę z LED'ami T10 do auta miałem nieprzyjemność spotkania się z jedną "żarówką" niesprawną, po 2-3 dniach miałem zwrot na koncie od momentu zamknięcia sporu gdzie dostałem jasną decyzję o rekompensacie (1/10 wartości całości - jeden LED z 10 dead).
Ostatnio używane
S41, EC03, H03
Awatar użytkownika
skaktus

Mam mieć pełną refundację - 120 zł i tak sobie czekam. Dam im czas to 20 dni roboczych, jak nic nie ruszy, kolejny spór.
ILPT
Agauy

Post autor: Agauy »

Ja też miałem niedawno spór i zwrot, płaciłem kartą (bez pośredników innych niż sam Ali), kasa przyszła szybko.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
tre33

Post autor: tre33 »

W moich przypadkach zwrot następował zwykle po 2-3 dniach od zakończenia sporu (karta walutowa).
Maksymalnie trwało to tydzień.
Zauważyłem prawidłowość- im większa kwota tym dłużej.
max4max

Post autor: max4max »

U mnie 6 dzień od zakończenia sporu i na razie czekam. Kwota raczej niewielka.
Siwy

Post autor: Siwy »

skaktus pisze:Mam mieć pełną refundację - 120 zł i tak sobie czekam. Dam im czas to 20 dni roboczych, jak nic nie ruszy, kolejny spór.
Nie czekałbym chyba tyle. Im dłużej tematy zwrotu pieniędzy się toczą, tym trudniej odzyskać.
max4max

Post autor: max4max »

Wszyscy, którzy czekają niech sprawdzą konto i historię na koncie z którego poszła płatność.
Wyżej napisałem, że czekam 6 dzień i dziś sprawdzałem na Ali i nadal był status zwrotu na "processed" ale "not finished", ale gdy wszedłem na historię rachunku to okazało się, że dziś pokazał się zwrot ( w sobotę i niedzielę nie było go widać) i to z datą 16.11.2017
Więc całkiem OK.
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

A jak zamówiłem 9-12 wysłano 9-21, (na fonie przy okazji od razu kliknąłem otrzymano zamówienie - 1 zakup tu) dotąd nie doszło, to zakładać spór o zwrot pieniędzy.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Ja zawsze płacę przez Przelewy24 na Aliexpress, dwa razy wygrałem spór i za każdym razem zwrot był następnego dnia. Żadnego numeru konta ani niczego innego nie musiałem podawać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

max4max pisze:Wszyscy, którzy czekają niech sprawdzą konto i historię na koncie z którego poszła płatność.
Wyżej napisałem, że czekam 6 dzień i dziś sprawdzałem na Ali i nadal był status zwrotu na "processed" ale "not finished", ale gdy wszedłem na historię rachunku to okazało się, że dziś pokazał się zwrot ( w sobotę i niedzielę nie było go widać) i to z datą 16.11.2017
Więc całkiem OK.
Tutaj przyznaję rację. Musiałem się cofnąć aż do października, aby zobaczyć że kasa wróciła... Dzięki wam za pomoc :)
ILPT
ODPOWIEDZ