CFL E27 z fabrycznym ciepłym startem

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
andrzejrg

CFL E27 z fabrycznym ciepłym startem

Post autor: andrzejrg »

Cześć,

mam do Was dość konkretne pytanie. Czy orientujecie się może czy jakaś firma ma w ofercie świetlówki kompaktowe z gwintem E27 z fabrycznym ciepłym startem?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

http://govena.com/pl/produkty/zrodla-le ... iemnialne/ - Spiralne 15 000h unlimited on/off - te na pewno
http://govena.com/pl/produkty/zrodla-le ... iemnialne/ - Spiralne 15 000h standard - te prawdopdobnie
Ostatnio zmieniony piątek 17 lis 2017, 19:41 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Każdą nawet najtańszą kompaktówkę przerobisz na ciepły start w cenie około 1 zł za sztukę. Czas przeróbki to góra 10 minut.
ILPT
Kyle

Post autor: Kyle »

... to w dzisiejszych czasach, jeszcze ktoś świetlówki kompaktowe kupuje ?
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

nooo ... jeśli za świetlówkę o mocy 23W w rozmiarze żarówki w cenie 15 zł, z gwarancją poprawnego działania przy nieustannych włączeniach i wyłączeniach przez co najmniej 2 lat to nie rozumiem problemu ...
Wszystkie ledy przy tych mocach i w tej cenie i tych samych warunkach działania padną po 2-3 miesiącach, nie mówiąc o tym że są to zazwyczaj KULE nie mieszczące się czasem w prostych prawie płąskich plafonach ...
Kwazor

Post autor: Kwazor »

Kiedyś IKEA miała seria K. Dziś padło na zimno.
Osram Long life
Megaman coś miał...

Ogólnie najlepiej kupić zwykła np piłę --> pojść do sklepu gdzie jest pojemnik na świetlówki --> wyciągnać Osrama o podobnej mocy rozbebeszyć i wyciągnać pozystor PTC.

Opcja : zakup pozystora PTC 1.2k lub Mniej na 350V.

A to warto poczytać :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=

Mojej właśnie zaraz strzeli 9 lat mocnej eksploatacji..
Awatar użytkownika
skaktus

Najbardziej opłacalne to chyba zakup Philipsa Twister. Często są w Biedronce i innych marketach po 5 - 8 zł. Rozbiera się je niemal na zawołanie. Potem montaż PTC i po sprawie. Dla lepszego działania można (ja zawsze robię) otwory wentylacyjne w obudowie. Niektóre z nich świecą od 5 lat i nie widać "grama" zaczernienia przy skrętkach.
ILPT
andrzejrg

Jest gdzieś może jakaś instrukcja gdzie taki PTC należy przylutować? Szukałem na forum i jakoś nie znalazłem nic konkretnego...
Kyle

Post autor: Kyle »

Mociumpel pisze:nooo ... jeśli za świetlówkę o mocy 23W w rozmiarze żarówki w cenie 15 zł, z gwarancją poprawnego działania przy nieustannych włączeniach i wyłączeniach przez co najmniej 2 lat to nie rozumiem problemu ...
Wszystkie ledy przy tych mocach i w tej cenie i tych samych warunkach działania padną po 2-3 miesiącach, nie mówiąc o tym że są to zazwyczaj KULE nie mieszczące się czasem w prostych prawie płąskich plafonach ...
... mi jakoś Philips LED dający 1521 lumenów, o temp. barwowej 2700K i wsp. oddawania barw Ra 80< ,i pobierający 13W ( te świetlówki kompaktowe Govena 23W dają mniej, bo 1400 lumenów) nie padł (używam od lutego 2017). Deklarowana ilość włączeń to 50 000. Cena niecałe 20zł - teraz sprawdziłem fakturę. Mam w pokoju dwie sztuki. ... aha, wielkość zwykłej żarówki ... model CorePro LEDbulb.

Wcześniej miałem spiralne świetlówki kompaktowe też Philips, 23W i wcale takie super trwałe nie były (w jednaj coś siadło i potrafiła odpalić tylko w tandemie z włączaną równocześnie drugą świetlówką). Grzały się ewidentnie bardziej od tych LED, aż czasem śmierdziało plastikiem ... a oprawy otwarte, dosyć przewiewne.

Osobiście świetlówek kompaktowych już nie kupię ( a niegdyś kupowałem tylko markowe Philips i Osram). Po prostu nie mają startu do LED tych samych firm.
Awatar użytkownika
skaktus

andrzejrg pisze:Jest gdzieś może jakaś instrukcja gdzie taki PTC należy przylutować? Szukałem na forum i jakoś nie znalazłem nic konkretnego...
Przeczytaj post Kwazora ;)
ILPT
andrzejrg

skaktus pisze:
andrzejrg pisze:Jest gdzieś może jakaś instrukcja gdzie taki PTC należy przylutować? Szukałem na forum i jakoś nie znalazłem nic konkretnego...
Przeczytaj post Kwazora ;)
Ok, przepraszam, nie zauważyłem że tam jest obszerny temat o tym. Dzięki.
ODPOWIEDZ