Wymiana diody w naświetlaczu led.
-
Wymiana diody w naświetlaczu led.
Witam. Mam kilka takich oto oświetlaczy ledowych. We wszystkich padły ledy. Chciałem zakupić nowe ledy na Aliexpress. Wg Was najlepiej włożyć coś podobnego czy zamienić na jakąś inną diodę? Przetwornica w tej lampie ma oznaczenie GT101-10, zasilanie 220-240V, wyjście 9-14V 960mA. Naświetlacze służą do podświetlenia budynku przez co nie zależy mi na wysokim CRI. Barwa taka pomiędzy zimną a neutralną (na pewno nie ciepła). Doradzicie co najlepiej z tym zrobić? Dioda jakiej szukam musi mieć maksymalny rozmiar czipa 2x2cm. Jeśli większa to będzie trzeba rozwiercić otwór w odbłyśniku.
Nie, nie będzie. To wersja 10-series 3-parallel i zgodnie z kartą ma max. prąd 1200mA. Podstawa to jednak dokładne wygładzenie powierzchni przed posadzeniem COBa. Dla mnie kompletnie bez sensu byłoby po raz kolejny montowanie tam szajsu, który tam siedział w oryginale. Żeby zaoszczędzić 2-3zł? Nawet nie wiem jakie są ceny za te chińskie guano-coby, ale ja bym tego nawet za darmo nie chciał, bo nie lubuję się w zbieraniu śmieci.romanz pisze:Czy dla tej diody z TME prąd w okolicach 960 mA nie będzie za duży. Ja te 10 Wat COB zasilam maksymalnie 800 mA, Swiecą ponad dwa lata.
Sometimes darkness can show you the light
-
Dzięki Bocian. Jeśli chodzi o podłoże tu już wyczyściłem i spolerowałem trochę. Wygląda dużo lepiej ale pewnie szału nie będzie bo to jakieś odlewy i mimo spolerowania są jakieś mikropory. Na pewno będzie dużo lepiej niż było bo podczas czyszczenia zauważyłem że pasta która była była razem z jakimiś małymi pruchami przez co dioda wisiała w powietrzu a warstwa pasty to jakieś prawie pół mm co jest niedopuszczalne.Bocian pisze:Nie, nie będzie. To wersja 10-series 3-parallel i zgodnie z kartą ma max. prąd 1200mA. Podstawa to jednak dokładne wygładzenie powierzchni przed posadzeniem COBa. Dla mnie kompletnie bez sensu byłoby po raz kolejny montowanie tam szajsu, który tam siedział w oryginale. Żeby zaoszczędzić 2-3zł? Nawet nie wiem jakie są ceny za te chińskie guano-coby, ale ja bym tego nawet za darmo nie chciał, bo nie lubuję się w zbieraniu śmieci.romanz pisze:Czy dla tej diody z TME prąd w okolicach 960 mA nie będzie za duży. Ja te 10 Wat COB zasilam maksymalnie 800 mA, Swiecą ponad dwa lata.
Na chwilę przykręciłem w miejsce starej diody XMLa i sterownik 8x amc po 10 minutach obudowa była ciepła. Pytanie czy tak dobrze odprowadza ciepło czy tak słabo je przyjmuje. Z tym że jak dotykałem podłoża diody to było też tylko ciepła więc obstawiam, że kontakt diody z obudową jest dobry i odprowadza ona dobrze ciepło z diody.
Czy ewentualnie driver który jest w tej lampce można delikatnie podkręcić czy lepiej nic nie kombinować? Ma te 960mA a może udało by się z niego wycisnąć z 1100mA? Pytanie czy się nie będzie zbytnio grzał i czy te 140mA będzie odczuwalne.
140 mA nie zobaczysz. Jeśli led odpowiada to kupuj i montuj. Zauważ że led z TME nie ma otworów montażowych więc będziesz musiał go odpowiednio zamontować i uważać aby nie złamać płytki na której jest led. Ewentualnie kupuj odpowiednik leda który już miałeś i bez kombinacji po prostu je podmienisz i zamontujesz.
ILPT
kupiłem sobie. Ale to fajne: napięcie przewodzenia około 9-9,2V nawet przy 1200mA (Chiński przy 900mA ma ponad 12V).
Przy tym samym prądzie (czyli mocy mniejszej!) luksomierz pokazał prawie 2x więcej dla liteona z tej samej odległości.
Faktycznie tych chińskich COB 12V 10W nie ma co w rękę brać...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Argument za - nie trzeba bawić się z montowaniem (gotowe otwory montażowe). Jeśli komuś zależy na szybkiej podmianie to jak najbardziej I to chyba na tyle z zaletBocian pisze:skaktus, ja Cię proszę, nie namawiaj userów do montowania w ten produkt z powrotem tego czegoś... Jeśli jednak chcesz to przedstaw proszę argumenty za.
ILPT
Porównałem COBy:
a) chiński 12V 50W z eBay
b) liteon LTPL-M13710ZS40-T2 z TME
c) chiński COB 10W 12V, już nie pamiętam skąd
Były dwa testy: a) vs b) i a) vs c).
Ten sam poziom wskazań (w dwóch testach dwa różne: 3430lx i 1200lx) na luksomierzu osiągnąłem, gdy:
1. a) miała 11,2V i 0,3A (3,36W), a b) 8,3V i 0,33A (2,74W) (c potrzebowała ponad 10W dla osiągnięcia tego natężenia światła)
2. a) miała 10,7V i 0,1A (1,07W) a c) 9,6V i 0,23A (2,2W)
Liteon "rulez", ale i ta 50W nie jest zła (szczególnie, że mam wersję o ciepłej barwie, a dwie pozostałe są neutealne lyb zimne).
Ta 10W to kiepski wybór.
a) chiński 12V 50W z eBay
b) liteon LTPL-M13710ZS40-T2 z TME
c) chiński COB 10W 12V, już nie pamiętam skąd
Były dwa testy: a) vs b) i a) vs c).
Ten sam poziom wskazań (w dwóch testach dwa różne: 3430lx i 1200lx) na luksomierzu osiągnąłem, gdy:
1. a) miała 11,2V i 0,3A (3,36W), a b) 8,3V i 0,33A (2,74W) (c potrzebowała ponad 10W dla osiągnięcia tego natężenia światła)
2. a) miała 10,7V i 0,1A (1,07W) a c) 9,6V i 0,23A (2,2W)
Liteon "rulez", ale i ta 50W nie jest zła (szczególnie, że mam wersję o ciepłej barwie, a dwie pozostałe są neutealne lyb zimne).
Ta 10W to kiepski wybór.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
W jaki sposób dokonałeś tych pomiarów przewodzenia na diodzie ? Mogę takie testy też wykonać typowym tanim miernikiem ?ptja pisze:kupiłem sobie. Ale to fajne: napięcie przewodzenia około 9-9,2V nawet przy 1200mA (Chiński przy 900mA ma ponad 12V).
Przy tym samym prądzie (czyli mocy mniejszej!) luksomierz pokazał prawie 2x więcej dla liteona z tej samej odległości.