TrustFire F20 - Latarka dla brata

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
wolfj23

TrustFire F20 - Latarka dla brata

Post autor: wolfj23 »

ACHTUNG -wersja beta !!! - czyli (nie)tylko zdjęcia :cry:
Obrazek
Porównanie wielkości - wiadomo co gdzie stoi :mrgreen:

TrustFire F20 - wymiary:
szerokość - 20,6mm
wysokość - 96,6mm
średnica reflektora 16,4 mm
średnica gumki wyłącznika ok 12mm

Zasilanie - oczywiście 1xR06 (AA)

Wreszcie przyszła paczka z Chin jako że mamy euroskrzynkę (listonosz nie może dostać się za pomocą klucza i wrzucić listu od tyłu skrzynki) koperta była wepchnięta przez wąską dziurkę i trochę wystawała - każdy mógł sobie wyciągnąć szczęście braciszek szybko zauważył :)

(tak na marginesie a nie łatwiej i taniej byłoby pożyczyć 1 uniwersalny klucz konkurencji żeby sobie zrobili odbitki a nie wymieniać skrzynki na całej dzielnicy?)

A oto i przydatne linki :[/b]
Moja (brejdaka) TrustFire F20 - 13,99$ -> sku.28544
Akoray K-106 (podobna z wyglądu) - 19,13$ -> sku.16607 (nie widziałem jej osobiście, ale jest jej test na tym forum http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ght=akoray)
Fenix LD10 - 195 zł -> http://www.fenixlight.com/viewnproduct.asp?id=30

Opis delikwenta:

Obrazek
te paprochy na latarce to nie kurz ani zabrudzenia - to tani aparat...
nie wiem czy to lepszy lakier (nie wygląda na taki jak na bocialarce) czy anodyzacja II - powierzchnia prezentuje się gorzej niż u Fenixa LD10 nie jest aż tak aksamitna w dotyku na gładkich powierzchniach ... zobaczymy ile wytrzyma... nożem nie będę skrobał bo latarka jest dla brejdaka nie jest za ładnie dać mu podrapaną...
Na niższych zdjęciach na innym tle trochę lepiej widać prawdziwy kolor...

Obrazek
Można postawić na wyłączniku. Dyfuzor od Fenixa można założyć ale tylko w tej pozycji ponieważ z uwagi na węższą średnicę nie będzie się trzymał.

Obrazek
Głowica od wewnątrz - widać że inna niż w akoray.
Przy ściankach po bokach są małe otworki nie próbowałem odkręcić.

Obrazek
a tu nic ciekawego...

Obrazek
gumka wyłącznika fluorescencyjna (średnicy 12mm - ciężko będzie wymienić na identyczną gdyby coś jej się stało - dostępne na dealextreme gumki GITD to 14mm)... Akoray ma brązową - plus dla Trustfire

Obrazek
ciężko było odkręcić wyłącznik... sucho... posmarowałem wazeliną - od razu lepiej...
klips jest zdejmowalny troszkę nierówno wycięty - tzn po jednej stronie część drucika wychodząca prostopadle z wyłącznika na zewnątrz mierząc do zgięcia od którego drut przebiega równolegle do latarki jest trochę krótsza
Myślałem że to na końcu klipsa na zdjęciach z DX to folia - to jest jednak gumowa nakładka - czyżby żeby klips nie zarysował body i nie zepsuł wrażeń :?:

Obrazek
podwójny o-ring tu także sucho... i trochę brudno wytarłem wacikiem jakiś pyłek niby od tego lakieru... Gwinty "kwadratowe" nie wiem czemu do środka dają uszczelki GITD :lol:
O ile pamiętam z recenzji Akoray miał gwinty anodyzowane ( :?: )
Uszczelki posmarowałem wazeliną... natomiast na gwint dałem trochę srebrnej pasty termoprzewodzącej (na zdjęciu nie widać... nie wiem czy to dobry pomysł - napiszcie...) latarka się szybko grzeje na akumulatorku, a dużo wolniej an Duracellu.
Zdaję się też świecić trochę mocniej na akumulatorku (porównywałem z pamięci bo jak mówiłem nie mogę ustawić aparatu tak żeby można było porównać na zdjęciach).

Obrazek
Szybka :) oraz uszczelka GITD - świeci w nocy :)
DX mówił że szybka jest "Coated Glass Lens" - czy ja wiem czy za 13,99$ taki wypas w standardzie...
Reflektor teksturowany - zdaje się płytszy niż w Fenixie i jest o 2mm węższy :(
Promień główny jest bardziej rozproszony - ma mniejszy zasięg w terenie i m.in. przez to ciemniejszy z większej odległości.
Promień zewnętrzny (świecąc przez okno na 2 piętrze po trawie) ciemniejszy od fenixowgo.

Obrazek
Obrazek
No i dioda :(
Emiter (4 druciki) jest nierówno umiejscowiony w soczewce diody (nie wiem czy wszystkie tak mają czy tylko ten egzemplarz... uwidocznia się to w postaci szerszej z jednej strony czarnej obręczy (przeciwnej stronie) naokoło promienia głównego... (patrz zdjęcie poniżej)
Przeszkadza troszkę ta dziura w oświetlaniu terenu.
Kolor... No cóż z początku wydał mi się bardziej śnieżnobiały od Fenixa z Cree Q5 WC, jednak na białym suficie wygląda na niebieskawy natomiast na zielonych krzaczorach za byłym domem kultury (spółdzielnia go sprzedała budynek - łobuzy :lol:) widać światło zdaje się być jest szarawe... Fenix LD10 Q5 - zieloniutkie liście... TrustFire F20 - monochromatyczne :( Do lasu na razie z nią nie chodziłem.
Na górnym zdjęciu widać przerwę w tym czymś pod emiterem jakby było rozerwane może dlatego emiter jest przesunięty na bok...

Tak świeci:

Obrazek
1/4s f/2,8 ISO=100 Za radą emerela podaję parametry - niestety nie mogę samemu ustawić parametrów (aparat wie lepiej :wink: ) żeby zdjęcia były porównywalne.

Obrazek
1/2s f/2,8 ISO=200

Porównanie Fenix LD10 i TrustFire F20 (po prawej):

Obrazek
1/2s f/2,8 ISO=200 - oba minimum

Obrazek
1/4s f/2,8 ISO=100 - oba medium

Obrazek
1/14s f/2,8 ISO=100 - oba high

Z trybem Turbo Fenixa nie robiłem porównania.

Tryby:

Tryby: Max->Mid->Low->Strobe->SOSOSOSOS....

nie ma SOS jest SOSOSO... (można się domyślić o co chodzi :) to i tak leiej niż SOOSOO jak miała jedna latarka z DX)

Strobe wolniejszy niż w Fenixie nie wiem czy szybszy od bocialarki bo jest w piwnicy przy rowerze sprawdzę innym razem

Jest Pamięć ostatnio używanego trybu. :wink:

Czasy świecenia:

wkrótce...

Inne:

Czytałem że Akoraye po rozebraniu i dokładnym przeczyszczeniu przy pomocy WD-40 zaczęły pobierać identyczne prądy a wcześniej bardzo się różniły. Nie mam miernika a ten który mógłbym ewentualnie pożyczyć jest dziadowski (max mierzalne natężenie dla prądu prądu stałego to 200mA - dziwne nie znam się na tym za bardzo). Nie chce też rozbebeszać brata latarki - przyszłym miesiącu zamówię sobie taką drugą (czyli przyjdzie pewnie w listopadzie) to się nią dokładniej pobawię... ale nie wiem czy będę wtedy dysponował jakimś dobrym miernikiem ...

Podsumowanie:

Myślę że jak na tak tanią, a pomimo tego wieletrybową latarkę to bardzo udany zakup - porównywałem ją z latarką za 195zł...

Za 19,13$ Można mieć Akoray... ale to drożej :)
Z Fetinami za ok 20$ zdarzały się często problemy (również na tym forum - konieczna była wymiana sterownika). Ktoś w komentarzu na DX odradził mi zakup... (dostał 3 wadliwe)
Za 70zł w sklepie (czasem za 55 na alledrogo)można mieć Maglite 2xAA bardzo dobre wykonanie ale żaróweczka będzie świecić dużo słabiej.

TrustFire F20 to chyba dobra propozycja w tym przedziale cenowym. Jeśli chodzi o wytrzymałość to czas pokaże. Brat nie będzie używać jej na okrągło jak ja Fenixa, co nie zmienia faktu że często będę ją pożyczał.

Co jeszcze.. ?? tak sobie myślę skoro na akumulatorku grzeje się bardzo szybko to zastanawiam się czy można bezpiecznie wkładać w nie li-iony - na nich będzie się przecież grzać jeszcze bardziej ciekawe czy konstrukcja termicznie to wytrzyma.
Nie mam ogniw Li-ion 14500 ani ładowarki do nich więc nie sprawdzę...

Od zewnątrz wygląda jak Akoray mam nadzieję że ciepło dobrze jest oddawane z diody i elektroniki (grzeje się to więc to niby dobrze) ale na akumulatorku zdecydowanie szybciej niż Fenix (czy to nie za dobrze ? co o tym sądzicie? - wiem nie rozbebeszyłem jej zupełnie...)

poprawię i jeszcze podopisuję... a po kilku miesiącach dodam wrażenia z dłuższego użytkowania...

Sprawdzę jak długo poświeci na świeżym Duracellu...

c.d.n. m.in.: czas świecenia, spostrzeżenia, interpunkcja ...
Ostatnio zmieniony piątek 11 wrz 2009, 10:52 przez wolfj23, łącznie zmieniany 23 razy.
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
emerel

Re: TrustFire F20

Post autor: emerel »

wolfj23 pisze: Obrazek
Niestety nie mogę podać przesłony i czasu ekspozycji - sam aparat raczy wiedzieć ;)
1/4s
F/2,8
iso 100

Wszystkie dane masz we właściwościach zdjęcia (exif), chyba że podczas edycji pliku zostaną usunięte.
Ostatnio zmieniony środa 09 wrz 2009, 19:51 przez emerel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Bardzo fajny opis :)
Sama latareczka, taka sobie. Fajnie, że są dobre gwiny. Ale driver w pigule osadzony na wcisk ...tylko czekać aż zacznie przerywać. Mimo wszytko, cena dość atrakcyjna.
Awatar użytkownika
wolfj23

emerel pisze:Wszystkie dane masz we właściwościach zdjęcia (exif), chyba że podczas edycji pliku zostaną usunięte.
Dziękuję - dobrze wiedzieć - nie pomyślałem o tym żeby to sprawdzić :)

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 10:09 pm ]
toms_ pisze:tylko czekać aż zacznie przerywać.
Przerywać zacznie jak się poluzuje? czy z innych względów ?
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
emerel

Post autor: emerel »

wolfj23 pisze: Obrazek
gumka wyłącznika fluorescencyjna (średnicy 12mm - ciężko będzie wymienić jak pęknie dostępne na dealextreme gumki GITD to 14mm)... Akoray ma brązową - plus dla Trustfire
Średnica niebieskich jest ok, chociaż są wypukłe, a nie płaskie jak oryginalna gumka. U mnie w Akorayu czasami przeszkadza to w postawieniu latarki "na dupce".
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

wolfj23 pisze: Przerywać zacznie jak się poluzuje? czy z innych względów ?
Może się trochę poluzować "styk" po kilku wymianach baterii (sam driver raczej nie wypadnie ;) ), mosiądz zaśniedzieje... różnie bywa. Ale jakby co, wystarczy zrobić kropkę z cyny na połączeniu drivera z pigułą i będzie ok.
Awatar użytkownika
Dex-ter

Post autor: Dex-ter »

wolfj23, nie czekając na Twoją 'reckę' zakupiłem Nkoray K-106 ( https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28546 ). W zasadzie bliźniak AKOray i TrustFire F20. Jeszcze do mnie nie dotarła - jutro ma opuścić HK według trackingu, ale po przeczytaniu kilku postów na CPF dochodzę do wniosku, że GITD 14mm guziczki powinny pasować - ostał mi się jeden, jak K-106 dojdzie, potwierdzę (lub nie). Mam nadzieję, że NKOray też będzie miała oring i guzior GITD, mimo, że na stronie zdjęcia AKOray.

Według userów DX, SOS w nich to faktycznie SOSOSOSO, ale mnie to tam bangla ;).

A propos Poczty Polskiej - prawdopodobnie w ten sposób straciłem pierwszego TANKa 701, bo widocznie nie każdy listonosz wie, że DXowskie paczki trzeba wydawać za podpisem (jak PL polecone) i babka w zastępstwie za 'mojego' listonosza wcisnęła chyba list w skrzynkę... a raczej 1/4 koperty.

P.S. Na klips proponuję założyć rurkę termokurczliwą o odpowiednim rozmiarze i podgrzać - usztywnisz ten klips, a i nie zniszczy Ci powłoki ( ta DXowa rurka niechlujna jest okropnie :P ).
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

A do mnie już dotarł. Mimo, że kupiłem Nkoraya, na latarce jest napisane Akoray (tak też jest na zdjęciu DX). Kapturek i wszystkie oringi są świecące.
Awatar użytkownika
Dex-ter

jezjacek, dzięki za informację - uspokoiłeś mnie (choć z DX to różnie bywa) :wink:. Napisz kilka słów porównania do F20 jak znajdziesz czas - przyda się dla potomności :mrgreen:.
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Tu praktycznie nie ma żadnych różnic. Po przeczytaniu recki wolfj23 stwierdzam, że latarki różnią się tylko napisami. Mogę tylko dodać prądy płynące z akumulatora (GP 2100 3 letni, mernik Mastech MS8221C) w poszczególnych trybach:
1,93 A / 0,92 A / 0,20 A .
Tryb sos to faktycznie tryb SO. Czasów świecenia dokładnie nie mierzyłem, ale tryb max to ok 1h a tryb min więcej niż 4 ale mniej niż 8 (zasnąłem). Z oringu świecącego jest tylko pożytek pod szybką, inne są schowane w korpusie.
Awatar użytkownika
Dex-ter

jezjacek pisze:Z oringu świecącego jest tylko pożytek pod szybką, inne są schowane w korpusie.
Dzięki. Zauważyłem te oringi, ale tylko o to by ten pod szybką był mi chodziło ;). I tak zdejmę te GITD i wymienię na zwykłe, a tamte zostaną 'na zapas'. Jest jeszcze włącznik GITD ;).

EDIT: AKOray K-106 u mnie :mrgreen:. 15.09 wysyłka, 21.09 listonosz zostawia awizo. W końcu, po kilku dniach Back Ordered, doczekałem się :P. Co najlepsze, w moim egzemplarzu nie ma trybu "SOSOSOSOS", ale jest normalnie "SOS", a tryby lecą tak: HIGH>MID>LOW>FAST STROBE>SOS ;-). Wygląda na to, że AKOray sprzedawana jako NKOray ma tryby ok. Włącznik (guzik) jest ok - myślałem, że będzie gorszy, więc póki co nie wymieniam, choć jakby ktoś miał na zbyciu te niebieskie, stojące na dupce, to chętnie wymienię ze dwa za 18mm oringi niebieskie :P.

Tak na szybko moje spostrzeżenia - spot jest większy niż w RC-G2, co mi odpowiada, bo kupiłem K-106 na takie prawdziwe EDC do kieszeni. Jaki jest spill i jak to wygląda w nocy nie wiem, poczekam do wieczora. Świeci słabiej (apdejt, bo sprawdzałem na innej parze akusów i jednak Romek jest mocniejszy) niż modowany RC-G2 ( oba na naładowanych Ready2Use ), co widać już w dzień. Jednolita konstrukcja lepiej leży w kieszeni i w łapie niż w G2. Klips koniecznie trzeba wsadzić w termokurczliwą rurkę i podgrzać, bo się ciutę niestabilnie zachowuje. Gwinty suche, więc smaru smaru niezbędne. I to tyle, na szybko :D.

Na szybko też kilka szocików porównawczych z Romisen'em RC-G2 @ sku.7880:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gwinty nasmarowane Olejem Parafinowym, klips otulony termokurczliwą rurką, fabryczny oring przed szybką świecił ( dla mnie ) za słabo (choć ten od włącznika jest genialny - znacznie mocniej świeci i szybciej się naświetla od tych zielonych, wystających z DX, który mam w Romku), więc dołożyłem blue 18mm między szybkę, a emiter (rozkręcenie emitera zajęło mi 10 minut - suche gwinty :/ ) i żadnego więcej 'ale' do lampki nie mam :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Nocne szoty. Ostrzegam, że ustawienia dobierałem manualnie tak, by oddawały to, co widziałem. Nic nie 'dopalałem', bo i po co. Każda fotka opisana. W pokoju wszystkie zdjęcia na tych samych ustawieniach ( napis na fotkach ), na dworze to samo. Wszystkie akusy naładowane (w sensie AA i AAA, bo Li-Ion tych rozmiarów nie posiadam), 18650 w VB-16 kilka miechów nieużywany więc nie w pełni mocny, ale to tylko poglądowo ;).

Ostatnio zmieniony sobota 24 paź 2009, 18:16 przez Dex-ter, łącznie zmieniany 3 razy.
DNF

Post autor: DNF »

Dex-ter, chyba pomyliles podpisy dwoch ostatnich nocnych fotek :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dex-ter

DNF, nie, Romek @ sku.7880 na świeżym Ready2Use tak właśnie świeci :razz:. VB-16 nie była w szczytowej formie, bo 18650 ładowałem kilka miesięcy temu, ale to VB-16 na SSC, więc beam inny niż w tej na Cree :wink:.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 gru 2009, 17:16 przez Dex-ter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wolfj23

Czy ja dobrze widzę ? Na tym Akorayu jest adres strony internetowej www.akoray.com :)

Strona "producenta" jednak nie powala :zly:
Awatar użytkownika
Dex-ter

wolfj23, tak, jest adres, ale strona to jakieś krzaczki i zielone tło :-| :mrgreen:.
ODPOWIEDZ