Dzień dobry,
Mam wkrętarkę dewalt ale akumulator (18V) trzyma dość słabo - co kilkanaście minut trzeba go ładować. Ceny zmienników spadły więc chyba bardziej pochylę się nad tematem.
Mam dwa pytania:
1. Ile wytrzymuje nowy akumulator - chodzi mi o czas pracy (trochę wiercenia reszta wkręcanie w drewnie) - orientacyjny/uśredniony oczywiście
2. Czy warto kupować za 170zł zamiennik "marki" greencell" o pojemności 3Ah (oryginał 2.6Ah) - linka do allegro nie podaję bo za chwile wygaśnie.
Z góry dzięki za wskazówki!
Pozdrawiam!
Czas pracy akumulatora wkrętarki 3Ah DeWalt - zamiennik ?
-
Witaj
zapomniałeś się przywitać radzę zrób to bo admin Cie dorwie niczym ZUS zaległy podatek
1 wymień na te same baterie tylko trzeba je pozgrzewać
Ile to zależy od mnóstwa czynników parametrem który Cie interesuje to pojemność i wydajność prądowa owych ogniw
2 przerób na Li ON
wszystko ILE chcesz wydać kasy
zapomniałeś się przywitać radzę zrób to bo admin Cie dorwie niczym ZUS zaległy podatek
1 wymień na te same baterie tylko trzeba je pozgrzewać
Ile to zależy od mnóstwa czynników parametrem który Cie interesuje to pojemność i wydajność prądowa owych ogniw
2 przerób na Li ON
wszystko ILE chcesz wydać kasy
-
Przywitałem się tylko nie tam gdzie trzeba ale załatwione.
Górną granicą jest powiedzmy to 170 zł. No chyba że dokładam "kilka" zł a pojemność i czas pracy wzrośnie znacząco. Gotowy wkład kosztuje więcej niż gotowy akumulator + muszę poszukać jak to połączyć mając co najwyżej stację lutowniczą...
Co do LiPo wolę tak się nie bawić - lepiej żeby było tak jak przewidział producent.
Górną granicą jest powiedzmy to 170 zł. No chyba że dokładam "kilka" zł a pojemność i czas pracy wzrośnie znacząco. Gotowy wkład kosztuje więcej niż gotowy akumulator + muszę poszukać jak to połączyć mając co najwyżej stację lutowniczą...
Co do LiPo wolę tak się nie bawić - lepiej żeby było tak jak przewidział producent.
To zmień na cylindryczne Li-Ion 18650 takie jaki stosowane są w nowych akumulatorowych elektronarzędziach, jest tu cały temat o tym viewtopic.php?t=2663
Taka zmiana to najczęściej dłuższy czas pracy, niższa waga akumulatora i krótszy czas ładowania.
Taka zmiana to najczęściej dłuższy czas pracy, niższa waga akumulatora i krótszy czas ładowania.