Dobry thrower za $20.
Dobry thrower za $20.
Hej,
Potrzebuję pomocy w wyborze światełka. Założenia:
A) Dobry thrower (w miarę) za niewielkie pieniądze - będę używał sporadycznie. Na co dzień w użytku światełka szerokie z dużym spillem jak H03, S2+ czy L2P.
B) Chciałbym kupić jak najlepszą jakościowo wersję, by się dioda nie spaliła na drugi dzień itp. - nigdy nie poprawiałem latarek termicznie/elektrycznie. Nie mam potrzebnego sprzętu.
C) Gabaryty zbliżone do C8. Ewentualnie odbłyśnik może być większy.
Pod uwagę biorę następujące możliwości:
1) Convoy C8 XPL-HI U6-3A od Simona ~ $22
2) Convoy C8 XML2 T6-3B od Simona ~ $19
3) Convoy C8 XPL-HI U6-3A - na GB z kodem ~ $16
4) Convoy C8 XML2 U2 1A - na GB z kodem ~ $14
5) Astrolux S2 XPL-HI 3B - obecnie na BG ~ $24
6) Astrolux C8 XPL-HI A6 3B - obecnie na BG ~ $20
Z tego co widziałem XML ma przyjemniejszy rozkład światła, ale pewnie kosztem zasięgu. XPL z kolei jest podobno lepiej wykonana. Słyszałem też coś o podróbkach na GB, ale nie wiem ile w tym plotek a ile prawdy. Astrolux S2 wizualnie nie za bardzo mi leży, ale mógłbym go wybrać, jeśli znacząco przewyższa pozostałe - to że jest mniejszy nie jest dla mnie dużą zaletą.
Czy C8 Astroluxa będze najlepszym jakościowo wyborem ze wszystkich C8?
A może jeszcze jakieś inne możliwości warto wziąć pod uwagę?
Dzięki za pomoc.
S.
Potrzebuję pomocy w wyborze światełka. Założenia:
A) Dobry thrower (w miarę) za niewielkie pieniądze - będę używał sporadycznie. Na co dzień w użytku światełka szerokie z dużym spillem jak H03, S2+ czy L2P.
B) Chciałbym kupić jak najlepszą jakościowo wersję, by się dioda nie spaliła na drugi dzień itp. - nigdy nie poprawiałem latarek termicznie/elektrycznie. Nie mam potrzebnego sprzętu.
C) Gabaryty zbliżone do C8. Ewentualnie odbłyśnik może być większy.
Pod uwagę biorę następujące możliwości:
1) Convoy C8 XPL-HI U6-3A od Simona ~ $22
2) Convoy C8 XML2 T6-3B od Simona ~ $19
3) Convoy C8 XPL-HI U6-3A - na GB z kodem ~ $16
4) Convoy C8 XML2 U2 1A - na GB z kodem ~ $14
5) Astrolux S2 XPL-HI 3B - obecnie na BG ~ $24
6) Astrolux C8 XPL-HI A6 3B - obecnie na BG ~ $20
Z tego co widziałem XML ma przyjemniejszy rozkład światła, ale pewnie kosztem zasięgu. XPL z kolei jest podobno lepiej wykonana. Słyszałem też coś o podróbkach na GB, ale nie wiem ile w tym plotek a ile prawdy. Astrolux S2 wizualnie nie za bardzo mi leży, ale mógłbym go wybrać, jeśli znacząco przewyższa pozostałe - to że jest mniejszy nie jest dla mnie dużą zaletą.
Czy C8 Astroluxa będze najlepszym jakościowo wyborem ze wszystkich C8?
A może jeszcze jakieś inne możliwości warto wziąć pod uwagę?
Dzięki za pomoc.
S.
Tu jeszcze masz ciekawą propozycję tylko troszkę przekracza budżet http://www.kaidomain.com/p/S026928.KDLI ... ight-Black
A to dobrze wykonane światło i najlepsza ze wszystkich możliwości powyżej, jeśli chodzi o zasięg i jakość? Przy Astroluxie C8 podają zasięg ponad 600 metrów, choć to realnie trzeba pewnie podzielić przez 3.plecho1 pisze:Tu jeszcze masz ciekawą propozycję tylko troszkę przekracza budżet http://www.kaidomain.com/p/S026928.KDLI ... ight-Black
KDLITKER ma 2600 lm, ale to chyba teoria? Pod opisem, w jednym z postów ktoś wspomina, że 2000 osiągnięte.
Twoje propozycje są słuszne. Pamiętaj, że dioda XPL HI ma większy zasięg. Spójrz jeszcze na:
https://www.aliexpress.com/item/BLF-Eag ... 81479b9a29
i
https://www.aliexpress.com/item/Sofirn- ... 86dbc3bbdb
i
Tylko co z nich wszystkich wybrać Wolałbym cieplejszą barwę światła, wiec Eagle Eye (nie widzę ciepłej w sprzedaży) oraz pozycja 4 raczej odpadają. Sorfin i ewentualnie KDLITKER biorę pod uwagę.rafalklis pisze:Twoje propozycje są słuszne. Pamiętaj, że dioda XPL HI ma większy zasięg. Spójrz jeszcze na:
i
Mam latarkę o podobnych parametrach tylko troszkę inna bo zależało mi na zasilaniu ogniwami 26650 http://www.kaidomain.com/p/S027081.KDIY ... ight-Black
Porównywałem ją z latarką Astrolux S2 i zasięg ma podobny ale o wiele szerzej świeci. Dystans do około 250m dość dobrze oświetla.
Porównywałem ją z latarką Astrolux S2 i zasięg ma podobny ale o wiele szerzej świeci. Dystans do około 250m dość dobrze oświetla.
Załóżmy, że wybieram Convoya-pozycja 3).
Czy zyskam na jakości/zasięgu wydając więcej na Sorfina C8t lub droższego Astroluxa C8 lub jeszcze droższego KDLITKER C8.2 - mogę za tę cenę kupić prawie 2 x Convoy 3).
Nie korzystam obecnie z ogniw 26650, więc wolałbym coś na 18650, jeśli 26650 nie da mi więcej mocy.
Czy zyskam na jakości/zasięgu wydając więcej na Sorfina C8t lub droższego Astroluxa C8 lub jeszcze droższego KDLITKER C8.2 - mogę za tę cenę kupić prawie 2 x Convoy 3).
Nie korzystam obecnie z ogniw 26650, więc wolałbym coś na 18650, jeśli 26650 nie da mi więcej mocy.
Jakości - nie.
Astrolux C8 ma sterownik FET+1, dzięki któremu bardzo mocno świeci (czyli więszy zasięg) za to niskiej sprawności w wysokich trybach, wysokiej w niskich. Będzie się mocno grzał, nie wiem czy utrzyma maksymalną moc do rozładowania latarki. Co więcej, w wysokich trybach nie ma regulacji - w miarę rozładowywania baterii świeci coraz słabiej (aż do momentu gdzie świeci mniej-więcej jak Convoy; gorzej nie będzie).
Kdlighter C8.2 z XHP50.2 nie zaświeci szczególnie daleko, za to (porównując do pozostałych) szeroko. Sprawność w lm/W będzie bardzo dobra, w cd/W nie. Raczej nie powinien się przegrzewać.
Moim zdaniem Astrolux to najlepsza opcja.
Astrolux C8 ma sterownik FET+1, dzięki któremu bardzo mocno świeci (czyli więszy zasięg) za to niskiej sprawności w wysokich trybach, wysokiej w niskich. Będzie się mocno grzał, nie wiem czy utrzyma maksymalną moc do rozładowania latarki. Co więcej, w wysokich trybach nie ma regulacji - w miarę rozładowywania baterii świeci coraz słabiej (aż do momentu gdzie świeci mniej-więcej jak Convoy; gorzej nie będzie).
Kdlighter C8.2 z XHP50.2 nie zaświeci szczególnie daleko, za to (porównując do pozostałych) szeroko. Sprawność w lm/W będzie bardzo dobra, w cd/W nie. Raczej nie powinien się przegrzewać.
Moim zdaniem Astrolux to najlepsza opcja.
Ostatnio zmieniony środa 15 lis 2017, 13:00 przez Agauy, łącznie zmieniany 1 raz.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
Jest promocja na Nitecore P15
Gabaryty podobne. Zaświeci bliżej ale można zmodować i będzie extra za te pieniądze.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_20322.html
Akurat ciężko znaleźć jakiś test tej latarki . Ale są testy nowszej wersji p16 gdzie wypadła ok.
Konstrukcja ta sama praktycznie. Sam sie zastanawiam czy nie kupić.
Gabaryty podobne. Zaświeci bliżej ale można zmodować i będzie extra za te pieniądze.
https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_20322.html
Akurat ciężko znaleźć jakiś test tej latarki . Ale są testy nowszej wersji p16 gdzie wypadła ok.
Konstrukcja ta sama praktycznie. Sam sie zastanawiam czy nie kupić.
Ostatnio zmieniony środa 15 lis 2017, 14:12 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
Z XHP50.2 nie uzyska większego zasięgu niż z XP-L Hi.
Na Forum mamy lepsze drivery niż BLF Fet.
Obecnie testuje driver specjalnie zaprojektowany do C8 na mosfecie + 7AMC.
Tryb 100% na mosfecie 4-6A w zależności od Vf diody,
pozostałe tryby z podziałem na AMC 2+5.
Żadnych stroboskopów żadnych zbędnych funkcji które do szperacza nie są potrzebne.
Najlepsza opcja to ten astrolux C8 cenowo i zasięgowo, swoją drogą jestem ciekaw z jakiej odległości uzyskali te 100 klux bo na pewno nie z 1m.
Na Forum mamy lepsze drivery niż BLF Fet.
Obecnie testuje driver specjalnie zaprojektowany do C8 na mosfecie + 7AMC.
Żadnych stroboskopów żadnych zbędnych funkcji które do szperacza nie są potrzebne.
Najlepsza opcja to ten astrolux C8 cenowo i zasięgowo, swoją drogą jestem ciekaw z jakiej odległości uzyskali te 100 klux bo na pewno nie z 1m.
Rozumiem, że to grzanie (wynikające z niskiej sprawności) jest w granicach rozsądku - ciepło odprowadza mocno, ale jego ilość nie wpływa szkodliwie na diodę i sterownik oraz potencjalne zniszczenie/zapłon ogniwa? Czy ma ona jakieś zabezpieczenie termiczne? Można na spokojnie korzystać z trybów High?Agauy pisze:Astrolux C8 ma sterownik FET+1, dzięki któremu bardzo mocno świeci (czyli więszy zasięg) za to niskiej sprawności w wysokich trybach, wysokiej w niskich. Będzie się mocno grzał, nie wiem czy utrzyma maksymalną moc do rozładowania latarki.
Tu chyba częściowo poległem ze rozumieniem Co w paktyce dają te ilości AMC i jaką przewagę ma ten sterownik nad FET? Jaki byłby koszt wymiany takiego sterownika?smokuxx1987 pisze: Obecnie testuje driver specjalnie zaprojektowany do C8 na mosfecie + 7AMC.
Tylko tutaj mówimy o bazie za $23 do tego modowanie i wychodzimy pewnie na cenę x 2. Na pewno powstałoby zacne światło, ale będę z niego rzadko korzystał, więc raczej nie ma sensu w moim wypadku. Ale obudowa fajna.Scenic pisze:Jest promocja na Nitecore P15
Dziękuję bardzo wszystkim za rady, kod (rafalklis) i pomoc.
Bez obaw, zabezpieczenie termiczne jest, w najgorszym wypadku zacznie słabiej świecić. Choć może i do tego nie dojdzie, nie wiem. Trwałość diody spadnie, ale w przypadku latarki to nie ma żadnego znaczenia - ona i tak nie umrze ze starości.Siwy pisze:Rozumiem, że to grzanie (wynikające z niskiej sprawności) jest w granicach rozsądku - ciepło odprowadza mocno, ale jego ilość nie wpływa szkodliwie na diodę i sterownik oraz potencjalne zniszczenie/zapłon ogniwa? Czy ma ona jakieś zabezpieczenie termiczne? Można na spokojnie korzystać z trybów High?Agauy pisze:Astrolux C8 ma sterownik FET+1, dzięki któremu bardzo mocno świeci (czyli więszy zasięg) za to niskiej sprawności w wysokich trybach, wysokiej w niskich. Będzie się mocno grzał, nie wiem czy utrzyma maksymalną moc do rozładowania latarki.
Pozwolę sobie na to odpowiedzieć...ten sterownik też ma FET/MOSFET. Czyli w najwyższych trybach jest podobnie. 7*AMC to dość sporo, więc już przy dość wysokich trybach sprawność rośnie i utrzymuje się na dobrym (choć nie idealnym) poziomie aż do dołu. W najniższych trybach FET+1 jest znów nieco sprawniejszy.Siwy pisze:Tu chyba częściowo poległem ze rozumieniem Co w paktyce dają te ilości AMC i jaką przewagę ma ten sterownik nad FET? Jaki byłby koszt wymiany takiego sterownika?smokuxx1987 pisze: Obecnie testuje driver specjalnie zaprojektowany do C8 na mosfecie + 7AMC.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
- smokuxx1987
Wszyscy zachwycają się sprawnością sterowników z podziałem na AMC ale osobiście dla mnie ich najważniejszą zaletą jest wydłużenie czasu stabilizacji.
A sprawność przy niskich trybach i naładowanym do pełna ogniwie jest dalej kiepska bo gdzieś musi się odkładać ta różnica napięć między ogniwem a Vf diody.
Ważniejsza jest sprawność diody która przy prądzie stałym ma niższe Vf co wydłuża czas stabilizacji.
Do szperacza podział 2+5AMC + FET jest wystarczający.
Ustawiam sobie 3 tryby 0.7A - 2.45 -FET i mam wszystkie bez pwm z dużą sprawnością diody.
Nie jestem pewien czy w astroluxie C8 jest zabezpieczenie termiczne czy tylko się tak ładnie nazywa a w rzeczywistości jest tylko ograniczenie czasowe trybu turbo, bo tak było w driverach BLF A6.
A sprawność przy niskich trybach i naładowanym do pełna ogniwie jest dalej kiepska bo gdzieś musi się odkładać ta różnica napięć między ogniwem a Vf diody.
Ważniejsza jest sprawność diody która przy prądzie stałym ma niższe Vf co wydłuża czas stabilizacji.
Do szperacza podział 2+5AMC + FET jest wystarczający.
Ustawiam sobie 3 tryby 0.7A - 2.45 -FET i mam wszystkie bez pwm z dużą sprawnością diody.
Nie jestem pewien czy w astroluxie C8 jest zabezpieczenie termiczne czy tylko się tak ładnie nazywa a w rzeczywistości jest tylko ograniczenie czasowe trybu turbo, bo tak było w driverach BLF A6.