Poszukiwana latarka o mocy Maglite 6D lecz szerzej świecąca

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
korneli_z

Poszukiwana latarka o mocy Maglite 6D lecz szerzej świecąca

Post autor: korneli_z »

Jako jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się na wstępie przywitać:

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! :D

A teraz moje pytanie:

Poszukuję latarki która będzie mieć
-zasięg zbliżony (albo większy) niż Maglite 6D
-będzie świecić znacznie szerzej (generalnie im szerzej tym lepiej) niż wspomniany Mag.
-Latarka wykorzystywana głównie zimą w lesie.
-Dobrze by było żeby bateria wytrzymywała chociaż 1,5h świecenia.
-Rozmiar nie gra większej roli.
-Nie posiadam żadnych ogniw ani ładowarek więc w tym względzie pełna dowolność.
-Mam do 700 PLN na latarkę+ogniwa+ładowarkę.

Dziękuje bardzo za wszelkie podpowiedzi
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Convoy L6 + dwa porządne ogniwa 26650 + dedykowana ładowarka obsługująca 26550.
( ostatnio była promocja na szybką ładowarkę Nitecore SC2 LINK )
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Nie wiem jaki zasięg ma Mag 6D, bo nie jest to zbyt popularna latarka (choć znana) i na tym forum używana już tylko przez miłośników światła żarówkowego. Praktycznie każda kieszonkowa latarka ledowa zaświeci ponad 1,5h z większym zasięgiem i szerokością (ale mogę się mylić, bo w Magach chyba można regulować skupienie).
Chcesz wydać 700zł więc polecanie znudzonego już do ... Convoya chyba nie ma sensu, choć z 2giej strony zawsze to będzie zaoszczędzone 400-500zł na inne zabawki. Myślę, że do lasu z tańszych i dobrych jakościowo propozycji oraz wielkości zbliżonej do 6D, będzie Convoy L6, oczywiście z akusami 26650, dzięki którym na maxa 2h świecenia będzie. Z innych propozycji (szerzej świecących) Shadow JM30 oraz JM35 na diodzie MT-G2.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

K40M. Na L5 - 2000lm poświeci spokojnie ponad 1.5 godziny i da mnóstwo światła.
http://budgetlightforum.com/node/34104
Mogę polecić, bo mam i regularnie używam.
Michał
My flashlight is smaller than yours...
1984

Post autor: 1984 »

Thrunite TN40S, zasięgiem zawstydzi niejednego throwera. Szeroko też jest, obecnie moja ulubiona duża latarka :mrgreen:

http://www.thrunite.com/tn40s-led-searchlight/

Jest też wersja ładowalna, ale za dużo sobie za nią liczą.

Przed świętami może będzie znowu promocja -20%.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Za 700 zł nie żal mi wskazać naprawdę dobrego zooma:
http://kolba.pl/latarka-diodowa-fenix-fd41-p120538.html - 370 sama latarka - a tu fokusowanie https://www.youtube.com/watch?v=Hlg7Obm68jE, a tu na zdjęciach/GIF-ach http://lumenhouse.ru/articles/3835/ bardzo dobre wskazanie różnic między przyzwoitym zoomem Sunwaymanem T25C a bardzo dobrym Fenixem FD41 który łączy dwa w jednym.
Fenix chociaż drogi na warunki polskie to dla kogoś kto potrzebuje regulowanego wygaru łączącego najlepsze cechy latarek z refem i zoomem plus wsparcia w 5-6 letniej gwarancji oraz jest w stanie wydać tyle za konstrukcję z top topów - wtedy polecam.
na forum można uzyskać jakiś rabat od cen z netu - warto spytać bo KOLBA jest na forum.
Ogniwa i łądowarkę kupiłbym jednak osobno.
Vigo

Post autor: Vigo »

Też mogę z czystym sumieniem polecić AceBeam K40M, sterowanie pierścieniem świetna rzecz (możliwość wyboru dowolnego trybu jeszcze przed włączeniem latarki) i przyjemna barwa światła z MT-G2, jednak na dużym mrozie smar i uszczelki tężeją na tyle, że latarka przestaje być jednoręczna.

Jest jeszcze bardzo udany Fenix TK75 (wesja starsza na 3 XM-L-kach lub młodsza, nieco mocniejsza na 4) nie najnowsza, ale wciąż świetna latarka, świeci zarazem daleko i całkiem szeroko, można też dokupić do niej dodatkową tubę z koszykiem na kolejne cztery ogniwa 18650 (na ośmiu to już trochę podziała), do tego wygodne sterowanie przyciskami pod kciukiem na głowicy i przemyślany UI.
TK75 jednak ze dwie stówy ponad budżet, przynajmniej w Polsce.
korneli_z

Post autor: korneli_z »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Mam jeszcze Pezla Nao (pierwsza generacja) może do tego będzie łatwiej porównać. Świecenie tak szeroko jak z diody szerokokątnej Pezla by w zupełności mi wystarczało tylko żeby mocy było więcej i żeby to nie była czołówka :D

AceBeam wydaje się całkiem fajny, szczególnie sposób włączania bo albo potrzebuje od razu pełną moc żeby przeszukiwać teren bądź jak najmniejszą do przemieszczania się bez nadmiernego zdradzania własnej pozycji a przeklikiwanie poszczególnych trybów z latarką zasłoniętą ręką żeby wybrać odpowiedni tryb jest dość uciążliwe.

regulacji nie potrzebuję bo jako latarkę punktową dalej będę wykorzystywać Maga bo i tak go noszę ze sobą do samoobrony :mrgreen:
Awatar użytkownika
info
Kontakt:

Post autor: info »

Kolego rozejrzyj się za latarką JAXMAN Z1, wg. mnie to świetny zoom, który daje spore możliwości modyfikacji. Jego jakość jest naprawdę na wysokim poziomie. A i jeszcze kilka cebulionów w kieszeni zostanie.

EDIT: nie doczytałem że szukasz czegoś świecącego szeroko, niekoniecznie zooma, zasugerowałem się tym że ktoś tu zooma proponował:).
Proponowany Convoy L6 to też ciekawa opcja, tylko szukaj z neutralną barwą światła...

Pozdrawiam
1984

Post autor: 1984 »

Miałem TK75 2016 i w porównaniu do TN40S stabilizacja jest kiepska.
Jak brać TK75 to tylko wersję na 3 diody.
ODPOWIEDZ