Powerbank o napięciu wyjściowym max 4.2v
-
Powerbank o napięciu wyjściowym max 4.2v
Witam,
kontrolerze do GPS mam baterie 3.7v maksymalnie można nią ładować do 4.2v. Powerbanki mają 5v przez co zajeżdżam baterie. Potrzebny jest mały powerbank o napięciu wyjściowym max 4.2v o pojemności ok 5000mAh.
Proszę o pomoc w poszukiwaniach.
kontrolerze do GPS mam baterie 3.7v maksymalnie można nią ładować do 4.2v. Powerbanki mają 5v przez co zajeżdżam baterie. Potrzebny jest mały powerbank o napięciu wyjściowym max 4.2v o pojemności ok 5000mAh.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 lis 2017, 17:00 przez general2381, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Powerbank o napięciu wyjściowym max 4.2v
A może pokaż ten kontroler? Jaki to model?general2381 pisze:Witam,
pozdrav
-
Jest to kontrorel Qmini M1, wewnątrz pisze Imput (lithium battery) 3.7V -3100mAh
na baterii pisze (battery voltage) 3.7V, (max Charging Voltage 4.2V,
Podłączam go bezpośrednio do ładowarki na usb jak bateria jest włożona.
Mam power banka https://www.pepper.pl/promocje/powerban ... good-47377 20000mAh obok której wartości pisze 3.85V, ale są też inne napięcia.
Nie jestem pewien czy to właściwie jest sparowane bo zauważyłem że bateria straciła swoją żywotność bez podłączonego power banka z 8h do 3h.
Sądzę że 5000mAh było by wystarczającym bym popracował cały dzień, ewentualnie wymienić ogniwa w baterii na większą pojemność. Power banka również chciałbym bezpiecznie podpiąć gdy braknie mi baterii w terenie.
na baterii pisze (battery voltage) 3.7V, (max Charging Voltage 4.2V,
Podłączam go bezpośrednio do ładowarki na usb jak bateria jest włożona.
Mam power banka https://www.pepper.pl/promocje/powerban ... good-47377 20000mAh obok której wartości pisze 3.85V, ale są też inne napięcia.
Nie jestem pewien czy to właściwie jest sparowane bo zauważyłem że bateria straciła swoją żywotność bez podłączonego power banka z 8h do 3h.
Sądzę że 5000mAh było by wystarczającym bym popracował cały dzień, ewentualnie wymienić ogniwa w baterii na większą pojemność. Power banka również chciałbym bezpiecznie podpiąć gdy braknie mi baterii w terenie.
-
Na początek, zobacz jakie wartości są podane na ładowarce sieciowej.
A kablem mini usb nie da się ładować?
A kablem mini usb nie da się ładować?
Ostatnio zmieniony środa 08 lis 2017, 00:09 przez murgrabia1410, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy mogę wstawić link [najwyżej proszę o usunięcie]
http://allegro.pl/obudowa-power-bank-us ... 85875.html
To cudo daje na wyjściu 4.2V [nie mam obecnie takiego pojemnika ale zamierzam go kupic]
Tyle jest tam gdzie jest napis DC. Trzeba by dorobić wtyczkę z bolca na usb.
Ale to jest 4x18650. Można wsadzić 1x ale gabaryty się nie zmniejszą tyko waga. Ewentualnie znam jeszcze jeden pojemnik ale cena 2x prawie.
W Chinach taki pojemnik kosztuje ok 10$ wiec lepiej kupić w PL. No chyba,że ktoś lubi czekać miesiąc to za 35zł ogarnie z wysyłką. Jak z jakością to nie mam pojęcia .
http://allegro.pl/obudowa-power-bank-us ... 85875.html
To cudo daje na wyjściu 4.2V [nie mam obecnie takiego pojemnika ale zamierzam go kupic]
Tyle jest tam gdzie jest napis DC. Trzeba by dorobić wtyczkę z bolca na usb.
Ale to jest 4x18650. Można wsadzić 1x ale gabaryty się nie zmniejszą tyko waga. Ewentualnie znam jeszcze jeden pojemnik ale cena 2x prawie.
W Chinach taki pojemnik kosztuje ok 10$ wiec lepiej kupić w PL. No chyba,że ktoś lubi czekać miesiąc to za 35zł ogarnie z wysyłką. Jak z jakością to nie mam pojęcia .
general2381, reasumując - bateria Qmini jest normalnym aku li-ion. Jeżeli ładowarka sieciowa jest dedykowana i połączona z kontrolerem za pomocą USB (gniazdo mini/micro usb w kontrolerze) to można ten kontroler ładować z każdego źródła usb, czyli z dowolnego powerbanka. USB to standard sprzętowy i zawsze operuje napięciem 5V czyli Qmini ma własny kontroler do ładowania aku. No chyba że Qmini ma inne wejście do ładowania, np DC?
pozdrav
-
Jak najbardziej można ładować za pomocą ładowarek 5V od smartfonów, ja tak właśnie swój identyczny PB ładuję. Później dodam foto, jak ładuję to to
Ostatnio zmieniony środa 08 lis 2017, 16:13 przez Papier79, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio zmieniony środa 08 lis 2017, 20:09 przez Papier79, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak sprawuje się ten powerbank? To drugi wyjście na 4.2 V do ilu jest V ? W opisie jest napisane 3.7-4.2V . Potrzebuje takie wyjście ale lepiej by było np. 3.0-4.2V.Papier79 pisze:Wcina prąd, i nawet nie grymasi
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_5a034ec43a7324342.jpg]Obrazek[/url]
Potrzebuje do zasilania czołówki taki pojemnik. Akurat czołówka ma zasilanie 4.2V max.