Koledzy mam pewien pomysł ale nie wiem jak się za niego zabrać.
Chciałbym mieć możliwość podglądu manometru na kompresorze w czasie rzeczywistym na odległość.
Chodzi konkretnie o przedmuchiwanie instalacji sprężonym powietrzem. W praktyce wygląda to tak, że kompresor pompuje się do wartości ciśnienia ok 4-5 bar i następnie otwiera zawór i czeka do opróżnienia zbiornika kompresora. Następnie zawór się zamyka a czynność powtarza się gdy ciśnienie osiągnie te 4-5bar.
Kompresor stoi w jednym miejscu a zwory zlokalizowane są w terenie w odległości zazwyczaj do 100m.
Teraz za każdym razem muszę podejść do kompresora a chciałbym mieć możliwość podglądu wartości ciśnienia bez z podchodzenia do kompresora.
Myślałem o wykorzystaniu do podglądu technologi z dronów, ale to nie moja branża i nie bardzo się orientuję.
Wiem że na forum są osoby dla których to pestka. Proszę o pomoc.
Podgląd na odległość
Zdecydowanie radiowo - prąd owszem jest, ale miejsca są za każdym razem inne. Czasami też sprężarka spalinowa i prąd tylko z samochodu.ptja pisze:Masz tam zasilanie (pewnie tak, ale nie napisałeś, czy kompresor elektryczny)? Czy musi być radiowo czy też masz możliwość puszczenia kabla?
Zasilanie raczej niezależne.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 lis 2017, 21:19 przez grzebyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukając natrafiłem na gotowe rozwiązanie, może będzie odpowiednie, zasięg do 300m
Bezprzewodowy pomiar ciśnienia
Bezprzewodowy czujniki ciśnienia Honeywell
Albo może coś prostszego zmierzyć ile czasu się butla napełnia i zamontować zawór upustowy ustawiony na wymagane ciśnienie w razie jak by miało się zapomnieć otworzyć.
Bezprzewodowy pomiar ciśnienia
Bezprzewodowy czujniki ciśnienia Honeywell
Albo może coś prostszego zmierzyć ile czasu się butla napełnia i zamontować zawór upustowy ustawiony na wymagane ciśnienie w razie jak by miało się zapomnieć otworzyć.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC