Pakowanie przesyłek

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
pietros

Pakowanie przesyłek

Post autor: pietros »

Dzisiaj byłem na poczcie nadać przesyłką poleconą ładowarkę lii-100. W pracy miałem pod ręką mały kartonik, więc owinąłem ładowarkę folią bąbelkową, wsadziłem do kartonika, zakleiłem go taśmą i na największy bok przykleiłem białą kartkę samoprzylepną z wypisanym adresem.

Pani w okienku na poczcie powiedziała, że tak zapakowaną przesyłkę powinna traktować jako paczkę, a list polecony powinien być w kopercie.
Na moje argumenty, że PP określa tylko maksymalne wymiary, wagę i minimalne wymiary strony adresowej, oraz, że to nie jest żaden list, tylko (jak zresztą widnieje na stronie PP i blankiecie do adresowania) PRZESYŁKA polecona, pani z łaską zgodziła się przyjąć przesyłkę.

Czy ktoś z Was jest może wskazać w regulaminie poczty polskiej nakaz pakowania przesyłek poleconych w koperty? Ja nic takiego nie mogę znaleźć.
kemor90

Post autor: kemor90 »

Kiedyś studiowałem regulamin PP po zaginięciu przesyłki. Co do koperty nie pamiętam ale był zapis, że w Przesyłce tj. liście umieszcza się korespondencje i wszelkie podobne, a jakieś przedmioty to już musi być paczka. Czyli przyznając się co wysyłasz Pani w okienku mogła odmówić wysłania.
Vigo

Post autor: Vigo »

Było dokupić kopertę bąbelkową i na oczach pani z okienka zapakować pudełko z ładowarką do koperty i... tadam! byłby list.

Pani słyszała o listach w gabarycie "B", czyli ponad 20mm grubości i rozmiarach (cytuję: "maksimum – suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm"). Kopert o długości boku 60cm to nawet chyba w sprzedaży PP nie oferuje.

Pani widać niedopieszczona jakaś :wink: i chciała pokazać trochę swojej władzy, a potem okazać odrobinę łaskawości petentowi. :mrgreen:
mappy

Post autor: mappy »

Pani z okienka powinna się poduczyć. Z miłą chęcią możesz uprzykrzyć pani życie jak ci się chce.
Nie ma żadnych nakazów pakowania poleconych w koperty. Wysyłałem polecone priorytetem w kartonach, pudełkach spełniające gabaryty i tyle. Za każdym razem przyjmowane bez zająknięcia.
max4max

Post autor: max4max »

No nie do końca z tymi poleconymi w kartonach itd.
Rzecz zresztą nie w kartonie, a w zawartości, bo w/g Ustawy czyli prawa nadrzędnego w stosunku do różnych regulaminów poczty itd stoi:
USTAWA z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe
...
Art. 3.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
...
20) przesyłka listowa – przesyłkę pocztową z korespondencją lub druk, z wyłączeniem przesyłek reklamowych;

21) przesyłka pocztowa – rzecz opatrzoną oznaczeniem adresata i adresem, przedłożoną do przyjęcia lub przyjętą przez operatora pocztowego w celu przemieszczenia i doręczenia adresatowi;

22) przesyłka polecona – przesyłkę listową będącą przesyłką rejestrowaną, przemieszczaną i doręczaną w sposób zabezpieczający ją przed utratą, ubytkiem zawartości lub uszkodzeniem;

23) przesyłka rejestrowana – przesyłkę pocztową przyjętą za pokwitowaniem przyjęcia i doręczaną za pokwitowaniem odbioru;
czyli list polecony ( ekonomiczny czy priorytetowy) to list, czyli przesyłka listowa rejestrowana. Listowa, czyli zawierająca dokumenty wyłącznie :wink: .

I z samego opisu PP -
Listem poleconym możesz wysłać każdą swoją korespondencję w formie papierowej. Może być ona przez Ciebie napisana odręcznie albo wydrukowana. Możesz umieścić tam m.in.: korespondencje prywatną czy urzędową.
Więc sorry, ale piszący wyżej (za wyjątkiem @kemor90) nie macie racji. To, ze PP przymyka na to najczęściej oczy bo zależy im na kliencie to jedno, ale że może zastosować się stricte do regulaminu to drugie .

edit - sprostowanie w "czyli list polecony ( ekonomiczny czy polecony)" na "czyli list polecony ( ekonomiczny czy priorytetowy)"
Ostatnio zmieniony piątek 27 paź 2017, 22:49 przez max4max, łącznie zmieniany 1 raz.
kemor90

Właśnie teraz tak czytam i to co wyżej napisałem tak naprawdę nie ma żadnego potwierdzenia w regulaminie jedynie na stronie PP i w ustawie jest to zawarte ale... No właśnie ale musi być i jest bardzo ciekawe.
Doszedłem do wniosku, że na poczcie nie da się nadać przesyłki listowej, nie i już. Można nadać tylko przesyłkę poleconą. Idąc dalej i czytając regulamin, przesyłka polecona dzieli się na przesyłkę listową o wymiarach tj. gabarytach A i B do wagi 2 kg oraz paczkę pocztową (przyjmijmy dla uproszczenia) o gabarycie C i wadze max 10 kg.

Wniosek: to co mieści się mieści w gabarycie A i B idzie jako list, a C idzie jako paczka.

A dodatkowe oferty paczek pocztowych? Już całkiem to pomieszane :mrgreen:
Vigo

Post autor: Vigo »

Pomijając już samą definicję koperty, bo chyba jest niezbyt jasna i jednoznaczna co tą kopertą jest a co nie, czy foliowy worek (taki np. typu kurierskiego) to koperta?, czy płaski karton formatu A4 o grubości 15mm, to będzie jeszcze koperta, czy już pudełko? Z jakiego materiału może być wykonana koperta?

Co do zacytowanego wyżej regulaminu określającego możliwą zawartość przesyłki listowej, to według niego dwie ryzy (1000 arkuszy) zadrukowanego papieru ksero formatu A4 zawiniętego w papier pakowy (wyjdzie z tego "list" mniej więcej o wymiarach 22x32x10cm i wadze dobrych dwóch kilogramów mieszczący się w gabarycie "B"), mogę wysłać jako list (w końcu zawiera wyłącznie papierowe dokumenty), ale już małego, kieszonkowego scyzoryka o wadze 100 gramów w kopercie babelkowej nie, bo zawartość nie taka jaką można według regulaminu słać listem.
Kto jest twórcą tego regulaminu :?: , jakaś robota zespołowe :?: , wyczuwam "geniusz" naszych "orłów" z ul. Wiejskiej. :mrgreen:
kemor90

Nie, to nie tak ;) w regulaminie jest tylko zawarte czego NIE można umieszcza w przesyłce poleconej oraz wymiary i rodzaje przesyłki:
przesyłka polecona dzieli się na przesyłkę listową o wymiarach tj. gabarytach A i B do wagi 2 kg oraz paczkę pocztową (przyjmijmy dla uproszczenia) o gabarycie C i wadze max 10 kg.

Co to jest list jest tylko opisane na stronie www poczty ale nie w regulaminie
max4max

Post autor: max4max »

W moim poście wyżej - edycja/sprostowanie.

Niestety, ale to nie wina poczty tylko ustawodawcy i ustawy. Regulamin PP zmienił się od 1.01.2013 w związku z nową ustawą - archiwalne artykuły na ten temat:
http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadom ... ,id,t.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oczta.html

Chyba niejako w odpowiedzi na te zmiany PP wprowadziła wtedy usługę - paczka mini - https://www.poczta-polska.pl/paczki-i-l ... ne-uslugi/ czyli za 9,50 przesyłkę wraz z opakowaniem do 2 kg, więc cena niewiele różni się od listu poleconego w gabarycie B
hoka

Post autor: hoka »

Po prostu nadaj paczkę za pomocą e-nadawcy. Tam opcja listu poleconego jest oznaczona jako przesyłka polecona. Na kilka tysięcy paczek wysyłanych w różnych placówkach nigdy nikt się mnie nie czepiał.

Pakuję przeróżnie te "przesyłki polecone". Od kartonów, przez folię po worki na śmieci czy styropian. Zawsze zero problemu.
mappy

Post autor: mappy »

Jakie regulaminy ludzie...
Wysyłam masę listów poleconych ekonomicznych i priorytetowych. Zdarzały się wspomniane przesyłki bez koperty bąbelkowej. Same pudełka, kartony nieprzekraczające wspomnianych gabarytów jakie są w cenniku Poczty. Ogniwa, ładowarki, książki i inne drobne rzeczy. Naklejam na karton zawsze białą kartkę dopasowaną do wymiarów aby nie było problemów z naklejeniem znaczka. Adresy ładnie wypisane. Na pięć Poczt we wszystkich były przyjmowane bez zająknięcia.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Najlepiej wysyłać Paczką mini takie rzeczy.
Owijasz jakąś folią bąbelkową, wrzucasz do paczki i adresujesz tylko paczkę mini.
Nie trzeba wypełniać potwierdzenia nadania, w cenę masz wliczone pudełko, nr do śledzenia i przychodzą Ci powiadomienia na tel o awizo czy o doręczeniu.

Ja mam w domu kupionych i opłaconych zawsze kilka paczek, pakuje sobie i adresuje w domu a na poczcie tylko zostawiam i nie czekam aż mi pani podbije potwierdzenie nadania.
Trzeba tylko o priorytecie przypominać że opłacony lub nie, bo panie na poczcie motają się.
ODPOWIEDZ