Mała latarka EDC

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Sebak77

Mała latarka EDC

Post autor: Sebak77 »

W pierwszej kolejności chciałbym przywitać serdecznie wszystkich Forumowiczów!

Poszukuję latarki do codziennego użytku. Obecnie taką funkcję pełni Convoy S2+ z diodą XML2 U2 1B (7135 x 6). Niestety główną jej wadą dla mnie jest to, że bardzo się grzeje, nawet na środkowym poziomie jasności.

Wielkość: podobna do S2+
Moc: maksymalna około 1000 lm (realna, zależy mi na tym, żeby nie grzała się tak jak S2+), dobrze, jeżeli będzie miała tryb pośredni około 600 lm
Zasilanie: ogniwo 18650
Cena: max 400 zł

Myślałem o latarkach np. Zebralight, Nitecore 12GT (tutaj trochę brakuje trybu pośredniego około 600 lm), Niecore Concept 1.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze rady.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Witaj,
Mógłbyś rozwinąć nieco temat grzania? Masz jakieś większe doświadczenie z latarkami niż S2+? Może tylko Ci się wydaje, że grzeje się bardzo? Jaki problem sprawia dla Ciebie to grzanie? Parzy w ręce? Jak używasz latarki? W pomieszczeniach, w bezruchu, czy na dworze w ruchu?

Ja mam Convoya S2 8xAMC i nawet na pełnej mocy nie uważam, aby grzał się jakoś mocno, a termikę ma poprawioną... Jeśli chcesz latarkę około 1000 lm i ma się grzać mniej niż S2+ to musi być większa, tego nie przeskoczysz. Jeśli latarka się "mocno grzeje" to jest to bardzo zdrowy objaw, jej to w granicach rozsądku nie szkodzi. Gorzej jest, gdy świeci mocno i się nie grzeje - wówczas gotują się wnętrzności, a obudowa pozostaje chłodna. To jest niebezpieczne, a nie grzanie obudowy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Jeżeli Convoy S2+ na środkowym trybie grzeje się wg Ciebie za mocno, to mogę napisać, że żadna z latarek szanowanego producenta dająca 1000lm nie spełni Twoich oczekiwań.
No chyba, że Convoy którego posiadasz, jest w jakiś sposób uszkodzony i to powoduje nadmierne przegrzewanie.
Sebak77

S2+ na najwyższym trybie po kilku minutach świecenia w pomieszczeniu jest dla mnie nieużywalny. Szukam czegoś, co nie grzeje się tak jak S2+.
Wojtek182

Post autor: Wojtek182 »

Zerknij poniżej ;)
Ja mam od ok. 2 lat od Grega EDC X1 3x XP-L extended 3.0 HE i jestem mega zadowolony :) Kupiłem na szosę (jeżdżę po 100-300 km jednorazowo i muszę mieć sprawdzone źródło światła). Używam też do chodzenia po górach. Ma zabezpieczenie termiczne !!! i super sterownik, gdzie możesz sobie nawet sam zaprogramować jakie chcesz mieć tryby świecenia.
Na rower (szosa) wystarcza mi pomiędzy 400 a 1000 lumenów.
Sprawdziła się w mocnych ulewach i przy minus 10 st. mrozu. Dodatkowo jest bardzo mała, co dla mnie też było dodatkowym atutem (mało miejsca na kierownicy).

Super latarki po ulepszeniach od Graga (Cafla na Allegro) - DOBRE ŹRÓDŁO :
Moja : EDC X1 3x XP-L extended 3.0 HE
viewtopic.php?t=11053
Wersja z 3x Nichia ext 3.0 1800lm (kolega kupił tą wersję od Grega i też jest mega zadowolony) :
http://allegro.pl/latarka-edc-x1-3x-xp- ... 48403.html

Ulepszone Convoy S2 , S2+ , S3 od Dariusz70, które też mają bardzo dobre recenzje :
viewtopic.php?t=20869
cwancisz

Post autor: cwancisz »

To jak s2+ jest dla ciebie nieużywalny po kilku minutach to każda inna, czy convoy s6 ( czy jako go tam sobie ktoś nazwał X1) także nie spełni twoich oczekiwań kolego. Musisz szukać czegoś większego, albo słabiej świecącego.

Chyba ciężko będzie spełnić twoje oczekiwania, przerabiałem ten temat i każda się grzeje, wiec albo duża ilość światła i spore grzanie się, albo mniej światła= mniej ciepła, albo większe gabaryty=większy radiator.

Praw fizyki nie przeskoczysz.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Sebank77 - poczytaj świeży temat viewtopic.php?t=22043 - tam zakładający temat ma podobny dylemat ale ma wyższe wymagania - ma nieco mocniejszą latarkę niż Ty a chce mieć 2x mocniejszą przy tych samych a nawet mniejszych gabarytach - ogólnie się nie da bo małe przy dużej mocy MUSI się grzać bo to dobry objaw jest, a większa moc to jeszcze większe grzanie - kółko się zamyka.
Da się wprawdzie sprytnie ominąć ale to albo większy koszt albo kompromis.
Przykładową latarką, która jest pewnym kompromisem między wydajnością, w miarę kompaktowymi rozmiarami, przystępną ceną i przyzwoitym zasięgiem oraz utrzymaniem ciepła w trybie nawet 2000 lumenów przez ok. 3-5 minut jest http://www.kaidomain.com/p/S026928.KDLI ... ight-Black - złoty środek? no nie do końca - wielkość choć mała to nie jest EDC ...
Ostatnio zmieniony niedziela 22 paź 2017, 19:25 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Sebak77 pisze:S2+ na najwyższym trybie po kilku minutach świecenia w pomieszczeniu jest dla mnie nieużywalny. Szukam czegoś, co nie grzeje się tak jak S2+.
Myślę, że za kilka(naście) lat znajdzie się taka, która sprosta Twoim wymaganiom. Jak na razie nie ma takich diod, które by wytwarzały światło bez wytwarzania ciepła. 1000lm generuje przy okazji prawie 10W ciepła nawet na najlepszych dostępnych diodach a to jest sporo nawet w latarce typu Convoy C8 na wolnym powietrzu w lenią noc. 5 minut i może wręcz parzyć w rękę. Na chwilę obecną zostaje chyba tylko zmniejszenie mocy i zwiększenie gabarytów, bo nikt nie jest w stanie zrobić 1000lm w małej i niegrzejącej się obudowie a jeśli ktoś twierdzi inaczej to znaczy, że w ogóle nie ma pojęcia o tym albo chce Cię nabić w butelkę.
Sebak77

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli trzeba iść na kompromisy :(

C8 też mam i faktycznie dla mnie też trochę zbyt gorąca w najwyższym trybie, tylko tam jest to mniej odczuwalne niż w S2+.

W takim razie szukam nadal małej latarki, która mniej się grzeje od S2+. Dobrze, jeżeli będzie miała tryb około 1000 lm, ale żeby była realnie używalna w okolicy 600-700 lm w dłuższym czasie.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Sebak77, weź też pod uwagę latarkę którą podlinkował Mociumpel. Dobrze wykonany sprzet i na pewno da więcej światła niż Convoy C8.
Sebak77

Dzięki za radę, ale chcę coś mniejszego niż C8, wielkości S2+.
Sebak77

Bardzo proszę jeszcze o jakieś propozycje.
max4max

Post autor: max4max »

Sebak77 pisze:Dzięki za radę, ale chcę coś mniejszego niż C8, wielkości S2+.
Sebak77 pisze:C8 też mam i faktycznie dla mnie też trochę zbyt gorąca w najwyższym trybie, tylko tam jest to mniej odczuwalne niż w S2+.

W takim razie szukam nadal małej latarki, która mniej się grzeje od S2+. Dobrze, jeżeli będzie miała tryb około 1000 lm, ale żeby była realnie używalna w okolicy 600-700 lm w dłuższym czasie.
Sebak77 pisze:Bardzo proszę jeszcze o jakieś propozycje.
Odpowiedź masz powyżej - nie ma takowych, które się nie grzeją, a dokładniej nie ma takowych które dłużej podziałają.
Bo latarka może się mniej grzać na zewnątrz, jeśli jest spaprana pod względem budowy.
I takie nawet tanie znajdziesz na portalu aukcyjnym, tylko sprzedawca nie napisze Ci ile taka podziała.
My w każdym bądź razie zdecydowanie odradzamy zakup takowych.
Fizyki nie da się oszukać, dużo światła = duży prąd = duża ilość ciepła.
Jedyne co da się zrobić to kupić/zamówić latarkę z jak najwydajniejszą diodą pod względem energetycznym, czyli typu XHP50.2 lub XHP70.2 , ale i tak grzanie się będzie występować .
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Nie wiem jaki zakres regulacji ochrony termicznej mają sterowniki oferowane przez np. grega, ale chyba jedynym sensownym rozwiązaniem byłaby latarka z ochroną termiczną ustawioną na jakąś niską wartość (nie wiem, może 40* ?).
Wtedy przez chwilę miałbyś do wykorzystania pełną moc, a potem pewnie prąd spadłby poniżej 1A.

Tak czysto z ciekawości, jakim problemem jest to, że latarka jest ciepła?
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Może więc Astrolux S42? Ma on tryb High2 (780 lumenów), który spada do 50% w czasie 34 minut.
Teraz jest w cenie 88,67 zł:
https://www.banggood.com/Astrolux-S41-4 ... mds=search
ODPOWIEDZ