Pakiet Litowo-jonowy 12V do zasilania FPV.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
luzik

Pakiet Litowo-jonowy 12V do zasilania FPV.

Post autor: luzik »

Witam!
Chciałbym prosić o opinie i wskazanie co do rodzaju i pojemności pakietu jaki powinienem kupić do zasilania urządzeń FPV czyli monitorka 5,8GHz 7 cali 12V ( pobór mocy 6W) i odbiornika na tę częstotliwość również na 12V Tablet ma własną baterię więc nie będzie wymagał zasilania zewnętrznego.Chcę całość umieścić w takiej walizce
Obrazek
i pomyślałem o zastosowaniu zamiast aku żelowego 12V który jest stosunkowo ciężki - takiego rozwiązania.
Ciekawe na ile dane techniczne w tym pojemność są zgodne z rzeczywistymi...

Co sądzicie koledzy? A może zasilanie innego rodzaju?
Link

Edit Pyra: Ludzie, nauczcie się w końcu wklejać linki...
Ostatnio zmieniony czwartek 19 paź 2017, 16:15 przez luzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Czemu nie wsadzisz tam zwykłego pakietu LiPo 3S skoro i tak masz ładowarkę modelarską? Np jeden ze swoich zużytych pakietów który nie nadaje się już do latadła?
luzik

Z prostej przyczyny. Nie używam w ogóle LiPo więc ten rodzaj zasilania odpada. Latadeł też nie używam, a FPV będzie miało zastosowanie w łódce zanętowej,Podobnie zresztą jak telemetria :) bo używam "pływadeł" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

W takim razie podlinkowany aku powinien być dobry.

Wątpię że ma te 9.8Ah, to by wymagało zastosowania 9 ogniw o pojemności 3250mAh każde. Przy cenie 24$ wychodzi po 2.6$ za ogniwo. Do tego elektronika, ładowarka, i takie tam. Za 2$ nie da się kupić takiego ogniwa. Ale niech będą to ogniwa np. 2500mAh, to będzie 7.5Ah, co też nie jest złe. Jeśli chodzi o wydajność prądową to przy tych kilku W spokojnie sobie poradzi.

Tylko zauważ że musisz zapłacić jeszcze 13.7$ za wysyłkę.
luzik

No właśnie. Informacja co darmowej wysyłki jest co najmniej dziwna, skoro za wysyłkę trzeba płacić i to nie mało. Znalazłem więc inny pakiet taki
Tutaj wysyłka naprawdę darmowa ;) Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń co do zasadności tego zakupu. Ten ma 10 ogniw i nawet jeśli nie będzie deklarowanej pojemności to i tak jest to tylko 0,7kg a nie 2,6 kg np. przy dwóch aku 7,2Ah/6V spiętych w szereg.
Mniej dżwigania! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

15 ogniw w układzie 5S3P. Trzeba dokupić ładowarkę.
luzik

Mam ImaxB6 - da radę!
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Luzik, mogę Ci wykonać taki pakiet 3S na akku 3400mAh :) o pojemności jakiej zechcesz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
luzik

Tylko pewnie będzie droższy niż ten na ali czyli 90 złociszy? Rozważałem i taką ewentualność ale założyłem, że zgrzanie + ogniwa+ wysyłka wyjdzie drożej niż u chińczyka. Jeśli nie mam racji - wyprowadż mnie z błędu.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Pogadajmy na PW o cenie, natomiast zaleta w stosunku do chińczyka to będą pewne ogniwa i gotowy od ręki :).
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
luzik

Czekam więc na ofertę na PW :)
luzik

No i po temacie :) Sprawa rozwiązana!
ODPOWIEDZ