Android, root i inne dziwne pytania.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Android, root i inne dziwne pytania.

Post autor: skaktus »

Hej.

Korzystam z różnych urządzeń z różnymi systemami, ale nigdy nie podchodziłem do roota na andku. Od pewnego czasu mam w władaniu kolejny tablet tj. Galaxy S T705 i mam zamiar go zrootować. Głównie co chcę osiągnąć - wywalenie fabrycznych aplikacji / dodatków których standardowo nie mogę usunąć. Rodzi się też inne pytanie - czy po roocie, będzie możliwość ustawienia / ubicia aplikacji które startują z systemem a nie są potrzebne np. mam facebooka na tablecie, ale nie chcę aby działał w tle. Uruchamiam FB, działa, wyłączam i aplikacja jest zamknięta. Czy tak to może funkcjonować ?

Co do samego roota - opisów na www jest sporo, są też sposoby opisane jako uniwersalne jak choćby OneClickRoot - bawić się w to czy polecacie inne systemy ?
ILPT
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Będziesz mógł wyłączać autostart dowolnie. Odinstalować apki, które są ci nie potrzebne itp.
Nie polecam oneclickroot, kingoroot itp, bo nie wiesz co przy okazji ci zainstalują.
CF-Auto-Root od Chainfire jest lepszym sposobem.
https://forum.xda-developers.com/galaxy ... e-t2881826
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dzięki za wskazówki. O tej metodzie też czytałem, ale wolałem zapytać. Kiedy będę już po roocie, czym polecacie się "bawić" tak aby nie ubić urządzenia a móc ubić procesy działające w tle ?
ILPT
Awatar użytkownika
sp5it

Titanium backup to "must have"
i do bardziej zaawansowanej zabawy https://play.google.com/store/apps/deta ... .pro&hl=pl
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Titanium warte swojej ceny. I jak dla mnie zaraz po roocie koniecznie f-droid i poprzez niego AdAway i spokój z reklamami.
Awatar użytkownika
sp5it

adaway zamula, adfree lepsze. Przy roocie można samemu plik hosts podmienić i z głowy.
M
ww296

Post autor: ww296 »

Od jakiegoś czasu nie rootuję sprzętu bo jednak na fabrycznych romach jest najwieksza stabilność. Jednak najmilej wspominam brak reklam np na YouTube :) .
Awatar użytkownika
sp5it

Root robi się przecież na fabrycznym romie. Nie ma związku ze stabilnością po dodaniu SU.
Micha
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

ww296 pisze:Jednak najmilej wspominam brak reklam np na YouTube
Wystarczy zmodyfikowaną wersję aplikacji zainstalować, żeby nie mieć reklam i móc ściągać filmy i muzykę.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ