Zasilanie przez usb-b z keyboarda

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Aarox

Zasilanie przez usb-b z keyboarda

Post autor: Aarox »

Witam wszystkich forumowiczów :)
Mam taką sprawę - otóż ostatnio dokupiłem do swojego keyboarda lampkę, zasilaną na usb (lampka model zd33), aby oświetlić pulpit na nuty. W keyboardzie mam wejście usb typu B (takie jak w drukarkach), chciałbym z niego zasilać ową lampkę, dokupiłem więc jeszcze przejściówkę z męskim wejściem usb-B i żeńskim usb-A (czyli z wejścia B na popularne A, lampa ma w zestawie kabel usb do zasilania). Jednak w takiej konfiguracji lampa nie działa, natomiast świeci, gdy podłączę ją do kontaktu przez ładowarkę usb telefonu.
Moje pytanie jest takie - czy możliwe jest zasilanie tej lampki z wejścia usb-B w keyboardzie?
light7

Post autor: light7 »

Wygląda na to, że wejście USB w keyboardzie nie podaje napięcia 5V i dlatego lampka nie świeci. Musisz zastosować inne zasilanie dla lampki.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Z tego co wiem, to USB-B nic nie zasila - jest wejściem. Jak nie masz wyjścia USB-A to pozostaje zasilanie z powerbanku lub pogrzebanie w kibordzie i wyprowadzenie +5V na gniazdko.
Aarox

Dzięki za odpowiedzi, próbując czegoś dowiedzieć się w temacie, doczytałem, że usb typu b może być w standardzie 1.1 albo 2.0 - oba mają ponoć zasilanie o napięciu 5V. Gdyby te założenia były prawdziwe, faktycznie musiałaby być różnica między wejściem, a wyjściem usb - nie wiedziałem, że istnieje takie rozróżnienie, mogę prosić o jakieś informacje, albo linki na ten temat? A wracając do meritum, być może wpływ na brak zasilania ma jeszcze to, że owo wejście usb-b pełni u mnie również funkcję portu midi (port usb-midi)?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Sprawa jest prosta, nic nie zasilisz z portu USB jeżeli nie jest on hostem, dlatego istnieje coś takiego jak USB OTG wspierane od wersji 2.0 i to że port jest w standardzie B nie jest od tego zależne.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Najprościej ujmując zwykle USB-A to wyjście z hosta - czegoś co daje zasilanie i będzie rządzić , USB-B to slave, czyli może być zasilane z hosta (choć nie musi) i będzie się słuchać hosta.
Na 99% jak masz w kibordzie gniazdo B to nic z niego nie zasilisz, możesz go ewentualnie podpiąć pod komputer.

Standard 1.1 czy 2.0 nie ma tu nic do rzeczy - różnią się jedynie prędkością.

https://pl.wikipedia.org/wiki/USB
http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/typy-kabli-usb/
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

tty5150 pisze:USB-A to wyjście z hosta - czegoś co daje zasilanie i będzie rządzić , USB-B
Ale nie mylić pojęć,USB- A/B to tylko typ wtyczki mikro-B masz w telefonach itp. Poprawnie powinno to brzmieć urządzenie A(master) podaje zasilanie, urządzenie B(slave) jest peryferyjne(podrzędne).
tty5150 pisze:Standard 1.1 czy 2.0 nie ma tu nic do rzeczy
Ma i to sporo OTG(tryb hosta w innych urządzeniach niż komputer) jest od wersji 2.0 wzwyż.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ptja

Post autor: ptja »

Rysiu. pisze:Ale nie mylić pojęć,USB- A/B to tylko typ wtyczki mikro-B masz w telefonach itp./.../
Ty wydajesz się mylić pojęcia złącze typu B to nie to samo, co mikro-B czy mini-B.
http://www.usb.org/about/faq/ans1
Ze standardowych złącz (czyli A i B) tylko A dostarcza zasilanie. Specjalnie zrobili dwa różne, żeby nie połączyć zasilania wychodzącego z dwóch urządzeń.

http://www.usb.org/about/faq/ans1

Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Najprościej zrozumieć to tak, gniazdo usb w komputerze to tak jak gniazdko w ścianie, zaś to w keyboardzie to tak jak np gniazdo zasilania z tyłu radia. Nie ma na nim napięcia i służy do zasilenia, bądź przesłania danych z komputera.
Aarox

Wyczekałem jeszcze trochę z odpowiedziami i się opłaciło - dzięki każdemu za pomoc, wytłumaczyliście problem najjaśniej (niczym mocne halogeny hyhy) jak to było możliwe i o co też mi chodziło - temat można zamknąć. A problem oświetlenia rozwiążę przez przedłużacz USB-A i zasilanie z kontaktu :)
ODPOWIEDZ