Identycznie padły mi dwie Haikelite MT01
-
Wybierając z opcji kontaktu "quality problem" i podaniu nr zamówienia gdzie kontakt po obietnicach dosłania diody się urwał, następnie złożyłem normalną reklamację, zero odzewu - widnieje tylko informacja "processing" już ze dwa tygodnie.
Nie mam zamiaru rozpaczać nad dwoma stówkami bez przesady i nie wiem czy to kwestia mojego nadzwyczajnego pecha do interesów przez internet czy bufonady banggood ale tak czy siak każdemu kto mnie zapyta o opinię, nie polecę robić tam zakupów.
Zamówiłem XHP70 (naturalnie nie na bg), zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nie mam zamiaru rozpaczać nad dwoma stówkami bez przesady i nie wiem czy to kwestia mojego nadzwyczajnego pecha do interesów przez internet czy bufonady banggood ale tak czy siak każdemu kto mnie zapyta o opinię, nie polecę robić tam zakupów.
Zamówiłem XHP70 (naturalnie nie na bg), zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nie możesz walnąć im sporu przez PayPal?
Aż z ciekawości otwarłem moją sztukę, bo cały czas wydawało mi się, że nie miałem takiego babola. No i dobrze mi się wydawało...
Ja kupowałem chyba z pierwszego wypustu, jeszcze z gumowym przyciskiem. Ty masz już metalowy?
Swoją drogą cały czas nie daje mi spokoju ta wysychająca MX-2. A to zaledwie ze cztery miesiące.
Aż z ciekawości otwarłem moją sztukę, bo cały czas wydawało mi się, że nie miałem takiego babola. No i dobrze mi się wydawało...
Ja kupowałem chyba z pierwszego wypustu, jeszcze z gumowym przyciskiem. Ty masz już metalowy?
Swoją drogą cały czas nie daje mi spokoju ta wysychająca MX-2. A to zaledwie ze cztery miesiące.
-
Nie mam doświadczeń w sporach, tym bardziej PayPal.
Co do latarek to obie mam z jasnym przyciskiem czyli niby te po "lifcie".
Zastanawiam się czym załatać tę lukę, pasta termoprzewodząca przy 1mm nie działa kompletnie, może wsadzę tam kawałek termopada albo zakleję poxiliną i wyszlifuję... Czymś to trzeba wyrównać bo wszystkie diody padną.
Co do latarek to obie mam z jasnym przyciskiem czyli niby te po "lifcie".
Zastanawiam się czym załatać tę lukę, pasta termoprzewodząca przy 1mm nie działa kompletnie, może wsadzę tam kawałek termopada albo zakleję poxiliną i wyszlifuję... Czymś to trzeba wyrównać bo wszystkie diody padną.
Poxylina czy termopad będą zupełnie bez sensu, bo przewodność cieplną mają jeszcze gorszą niż pasta termoprzewodząca. Ja osobiście zmieniłbym podłoże na noctigona - ma idealnie płaską powierzchnię, a u Ciebie na zdjęciu wyraźnie widać, że brzegi są zaokrąglone, co też znacznie zmniejsza powierzchni styku. Do tego dobra pasta, wypełnić zagłębienie, dać rochę po bokach, a potem lekkimi ruchami na boki "dotrzeć" całość, aż poczujesz tarcie metalu o metal. Wg. mnie, to powinno wystarczyć.
Co do sporu na Paypal, to nie pomogę, bo sam na szczęście jeszcze nie musiałem korzystać, ale nie jest to chyba jakaś trudna czynność.
Co do sporu na Paypal, to nie pomogę, bo sam na szczęście jeszcze nie musiałem korzystać, ale nie jest to chyba jakaś trudna czynność.
-
-
termopad jest elastyczny, można postawić "klocka" na dnie wgłębienia i docisnąć diodą. Dokładnie na pewno nie wypełni ale pomoże w odbiorze ciepła tam gdzie styka. Myślałem też o zalaniu cyną wgłębienia.
Ostatnio zmieniony wtorek 10 paź 2017, 19:01 przez gregorianin, łącznie zmieniany 1 raz.
Można spróbować z tym termopadem. Jednak osobiście nie chce mi się wierzyć, że takie zagłębienie mogło mieć wpływ na uszkodzenie diody. Tak na szybko wychodzi mi, że to około 12% całej powierzchni styku podłoża z głowicą.
Z chęcią zobaczyłbym identyczne foto zrobione dla dwóch identycznych diod na takich samych podłożach, gdzie pod jedną z nich byłoby podobne wgłębienie.
http://intl-outdoor.com/images/XM-L2-T6 ... umb_03.jpg
Może któryś z użytkowników posiadających kamerkę termo miałby chwilę czasu na takie doświadczenie?
Z chęcią zobaczyłbym identyczne foto zrobione dla dwóch identycznych diod na takich samych podłożach, gdzie pod jedną z nich byłoby podobne wgłębienie.
http://intl-outdoor.com/images/XM-L2-T6 ... umb_03.jpg
Może któryś z użytkowników posiadających kamerkę termo miałby chwilę czasu na takie doświadczenie?
-
No więc tak, zamontowałem XHP70 4000k i... świeci dobrze. Generalnie pasuje wszystko P&P tylko trzeba uważać na jedną rzecz, przez którą wysadziłem driver. Mianowicie bez pierścienia centrującego który jednocześnie jest też dystansowym, trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, aby lutować możliwie "płasko" i przewody jak najbliżej zewnętrznej krawędzi MCPCB, w innym wypadku lustro może zrobić zwarcie.
W związku z tym że mam już jedną sprawną a drugą - totalny trup, wybebeszę w wolnej chwili płytkę oryginalnego drivera i zamontuje na niej, jakiś zwykły i ogólno dostępny driver dedykowany do XHP70 sterowany microswtichem aby wykorzystać pełen potencjał diody.
Mile widziane jakieś sugestie fajnego drivera...
W związku z tym że mam już jedną sprawną a drugą - totalny trup, wybebeszę w wolnej chwili płytkę oryginalnego drivera i zamontuje na niej, jakiś zwykły i ogólno dostępny driver dedykowany do XHP70 sterowany microswtichem aby wykorzystać pełen potencjał diody.
Mile widziane jakieś sugestie fajnego drivera...
-
Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale jakoś przeoczyłem to pytanie, a właśnie dzisiaj się bawiłem latarką i wydawało mi się, że coś za szybko sygnalizuje rozładowanie ogniw. W mojej sztuce, w trybie turbo stepdown włącza się już przy 3,6V. Spodziewałem się czegoś więcej...gregorianin pisze:pietros możesz kiedyś przy okazji sprawdzić przy jakim napięciu ogniw latarka robi Ci step down?