Kupno latarki z zoom i ładowarki mikroprocesorowej

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Kyle

Post autor: Kyle »

Mociumpel pisze:Kyle - a powiedz w czym kwadrat jest gorszy od koła? - może jestem w mniejszości ale jest on równie dobry w doświetlaniu jak koło ;)
Agauy pisze: 1. Co czyni kwadrat bezużytecznym?
Gorzej się czegoś szuka w ciemnościach (przeszkadza), szczególnie jak jeszcze jest niejednorodny (mniejsze kwadraciki w środku itp.). Innymi słowy mówiąc, dla mnie o niebo bardziej ergonomiczny jest gładki okrąg.
Agauy pisze:ma znacznie większą soczewkę niż jakikolwiek TIR tych producentów.
... akurat im większa latarka, w stosunku do tego jak skupia to minus, a nie plus.

Ta latarka mająca 900 000 cd to oczywiście wyczynowiec za ~1124zł (247$x3,7x1,23), gdzie na gabaryty tak się nie patrzy ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 paź 2017, 16:32 przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Kyle - jak widzisz kwestia gustu - fajnie jest mieć kółko ale kwadrat w zoomie to nie kłopot - zooma można rozogniskować niewiele przy tym tracąc (czy to na ilości światła czy na sposobie postrzegania - plama to plama) i będzie "kółko graniaste" ':)
PieCyk

Post autor: PieCyk »

Mociumpel- Yhh... oczywiście, że rozglądałem się sam. Przejrzałem mnóstwo filmów jak co świeci. Na początku chciałem po prostu aby ktoś pomógł mi wybrać model który jest dobrze rozwiązany i tyle, później zaczęło się o czymś innym i w sumie skłonny byłem to kupić tylko, że dalej nie wiedziałem co wybrać bo po prostu zostałem zasypany modelami. Miło by było gdyby ktoś coś napisał o modelu który zaproponował np model xyz: zaleta duża soczewka ładnie swieci wada: zoom nie pełny czy straty światła. O coś takiego mi chodziło. Chciałem tylko wiedzieć co najlepszego/dobrze obliczonego i dlaczego to takie jest dobre do 250zl.
Dostałem propozycje modeli(które mnie zainteresowały):
1. Jaxman z1 soczewka 50mm z powłoką
2. Haikelite ht35 soczewka 50mm z powłoką
3. Uniquefire uf 1407
4. Uniquefire 1504
5. Brynite b158
6. Uniquefire uf 1508 z soczewka 75mm
I już tylko (żeby Was nie męczyć) chciałbym wiedzieć czy z tych latarek będzie najlepsza jaxman z1?

Co do ładowarek dostałem info że liitokala lii500 przeładowywuje ogniwa
Co do everactive lc2100 nie dostałem info ale spokojnie poszukam w necie

Jeżeli chodzi o rzut emiterem o ścianę na max zoom to mi to nie przeszkadza chociaż ładniej wyglądałby okrąg. W moim modelu t20 jest właśnie obraz diody, jeżeli rozogniskuje się delikatnie na okrąg to ten okrąg nie jest równomiernie oświetlony w jednym miejscu jaśniej w drugim ciemniej i nie jest to idealny okrąg, dopiero w późniejszym ustawieniu robi się ładny okrag. Mając max zoom czyli obraz diody i odkręcając go spowrotem światło rozchodzi się od boku diody. Nie da się delikatnie rozogniskowac na idealny okrąg do rzutów. Okrąg okrag okrag..

Alee znowu nie podoba mi się rozwiązanie na zwykłych odbłyśnikach, jeżeli latarka ma dużo lm to przy krótkich odcinkach rzutu jest wręcz oślepiający środek światła dlatego właśnie preferuje zoom.

Dzięki za dotychczasowe pocenie się :wink: :wink:
Pozdrawiam
Agauy

Post autor: Agauy »

Kyle pisze:
Mociumpel pisze:Kyle - a powiedz w czym kwadrat jest gorszy od koła? - może jestem w mniejszości ale jest on równie dobry w doświetlaniu jak koło ;)
Agauy pisze: 1. Co czyni kwadrat bezużytecznym?
Gorzej się czegoś szuka w ciemnościach (przeszkadza), szczególnie jak jeszcze jest niejednorodny (mniejsze kwadraciki w środku itp.). Innymi słowy mówiąc, dla mnie o niebo bardziej ergonomiczny jest gładki okrąg.
OK
Kyle pisze:
Agauy pisze:ma znacznie większą soczewkę niż jakikolwiek TIR tych producentów.
... akurat im większa latarka, w stosunku do tego jak skupia to minus, a nie plus.
Tak. Według moich (powtórzę: niedokładnych) szacunków ona lepiej skupia w stosunku do rozmiarów. I jest większa oprócz tego.
Kyle pisze:[Ta latarka mająca 900 000 cd to oczywiście wyczynowiec za ~1124zł (247$x3,7x1,23), gdzie na gabaryty tak się nie patrzy ;)
Tak, to jest pierwsza liga.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
Agauy

Post autor: Agauy »

PieCyk pisze:Mociumpel- Yhh... oczywiście, że rozglądałem się sam. Przejrzałem mnóstwo filmów jak co świeci. Na początku chciałem po prostu aby ktoś pomógł mi wybrać model który jest dobrze rozwiązany i tyle, później zaczęło się o czymś innym i w sumie skłonny byłem to kupić tylko, że dalej nie wiedziałem co wybrać bo po prostu zostałem zasypany modelami. Miło by było gdyby ktoś coś napisał o modelu który zaproponował np model xyz: zaleta duża soczewka ładnie swieci wada: zoom nie pełny czy straty światła. O coś takiego mi chodziło. Chciałem tylko wiedzieć co najlepszego/dobrze obliczonego i dlaczego to takie jest dobre do 250zl.
Dostałem propozycje modeli(które mnie zainteresowały):
1. Jaxman z1 soczewka 50mm z powłoką
2. Haikelite ht35 soczewka 50mm z powłoką
3. Uniquefire uf 1407
4. Uniquefire 1504
5. Brynite b158
6. Uniquefire uf 1508 z soczewka 75mm
I już tylko (żeby Was nie męczyć) chciałbym wiedzieć czy z tych latarek będzie najlepsza jaxman z1?

Co do ładowarek dostałem info że liitokala lii500 przeładowywuje ogniwa
Co do everactive lc2100 nie dostałem info ale spokojnie poszukam w necie

Jeżeli chodzi o rzut emiterem o ścianę na max zoom to mi to nie przeszkadza chociaż ładniej wyglądałby okrąg. W moim modelu t20 jest właśnie obraz diody, jeżeli rozogniskuje się delikatnie na okrąg to ten okrąg nie jest równomiernie oświetlony w jednym miejscu jaśniej w drugim ciemniej i nie jest to idealny okrąg, dopiero w późniejszym ustawieniu robi się ładny okrag. Mając max zoom czyli obraz diody i odkręcając go spowrotem światło rozchodzi się od boku diody. Nie da się delikatnie rozogniskowac na idealny okrąg do rzutów. Okrąg okrag okrag..

Alee znowu nie podoba mi się rozwiązanie na zwykłych odbłyśnikach, jeżeli latarka ma dużo lm to przy krótkich odcinkach rzutu jest wręcz oślepiający środek światła dlatego właśnie preferuje zoom.

Dzięki za dotychczasowe pocenie się :wink: :wink:
Pozdrawiam
Biorąc pod uwagę Twoje cele (jak najlepsze świecenie w cenie 250 zł), najlepszy będzie albo 1504 albo 1407 albo 1508. Zapewne ten ostatni. Który dokładnie - to zależy od:
* za ile uda Ci się kupić samą latarkę
* na ile zaawansowane modyfikacje wchodzą w grę

Zastanów się zwłaszcza nad tym drugim punktem.

Z1 jest hostem lepszej jakości, ale przez mniejsze rozmiary nie zaświeci tak jak powyższe.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
Mociumpel

1. Jaxman z1 soczewka 50mm z powłoką - latarka, która ma na wstępie wszystko:
- soczewka z powłokami (każde przejście światła na granicy powietrze/szkło i szkło/powietrze to ok. 4% czyli razem 8%) co daje straty światła na poziomie 1-2% - duże znaczenie przy dużych wartościach strumienia światłą.
- duża ale nie nadmiernie (5 cm) soczewka daje poręczność i kompromis w tym że na trybie zalewowym zbierze prawie całe światło z diody a w trybie rzutu zbierze wprawdzie mniej ale daleko i mocno skupi.
- sterownik oryginalny 22 mm (a właściwie miejsce gdzie sterownik siedzi w pigule) daje gwarancję zastosowania bardziej wysilonych drajwerów - co da więcej światła i rzutu)
- ogólnie masywna i poprawna konstrukcja z dbałością o szczegóły wykonania mogąca odprowadzić sporo ciepła, z duża ilością opcji dodatkowych typu - wersja krótka i długa.
- możliwość wsadzenia dowolnej diody dzisiaj i za kilka lat - bo to dobry host jest ...
2. Haikelite ht35 soczewka 50 mm z powłoką - nowa latarka, która dopiero co pojawiła się na rynku - z dotychczasowych opinii ma zadatki na powtórkę tego czym jest Jaxman z tym, że w wersji fabrycznej ma XHP35 Hi co daje jej więcej rzutu - sama w sobie jest prawdopodobnie przesterowana za dużym prądem bo rzekomo daje ponad 2000 lumenów (czyli ok. 2A w diodę przy 12V) co nie jest złe samo w sobie ale to czy dobrze to pokaże czas.
3. Uniquefire uf 1407 - mała bardzo poręczna latarka - bezpośredni następca UF T20:
- nie nadaje się do "bycia potworem" bo mimo potencjału na zwykłych diodach na napięcie 3V (XM-L2 XP-L XP-L Hi i XPL2) posiada miejsce na sterownik 17mm - nie ma mocnych dobrych drajwerów typu boost które z jednego ogniwa 18650 dadzą Ci minimum 3A przy 6V aby napędzać np. XHP50.2 i dać efekt WoW. Sa wprawdzie sterowniki 17 mm FET z diodą Zenera gdzie da się upchać szeregowo dwa ogniwa 18350 mAh (razem da to ponad 7,4V wystarczające dla diody 6 Voltowej) z tym że napęd bezpośredni da wprawdzie często ponad 6-8A ale w zamian otrzymasz latarkę widmo - 20 sekund świecenia, latarka gorąca a bateryjki wyciśnięte ;)
- nadaje się do bycia następcą UF T20 (bo moim zdaniem jest bardziej dopracowana i poręczniejsza) ale wymaga sporej dłubaniny np. aby upchać tam sensowny 20 mm sterownik dla diody XHP50 musisz wydłubać pierścień z piguły, opiłować dookólnie sterownik do ok. 17,5-18 mm (bez zrywania ścieżek i rezystorków) i umiejętnie zalutować go do aluminiowej piguły - jeśli nie masz odpowiedniej finezji w rękach to nie ma sensu się za to zabierać.

4. Uniquefire 1504 - bardzo dobra krótka ale:
- nie ma soczewki z powłokami - strata 8% to mniej światła
- piguła na sterownik 17 mm - czyli zalety i wady 1407
- duża zaleta - posiada olbrzymią soczewkę która bardzo dobrze się spisuje zarówno na zalewie jak i na rzucie
- ciężka i masywna stąd można ja napędzać 10A i nie zagrzeje się - tylko czym? - są wprawdzie wersje na 2x18650 ale robi się długa ...
5. Brynite b158 - nie ma powłok ale bardzo poręczna i daleko rzucająca - ma potencjał - nie znam konstrukcji.
6. Uniquefire uf 1508 z soczewka 67mm - latarka dla entuzjastów - zapewne da się z nią zrobić wszystko co z 1407 ale jak zwykle wymaga sporo pracy - efekty jakie widzę w necie są imponujące - latarka typowa na pokaz w wersji sportowej - z mojego punktu widzenia kompletnie niepraktyczna ...
PieCyk

Post autor: PieCyk »

Mociumpel dziękuje Ci bardzo za tak ogrom info. Podaj adres w pw i napisz jakie pijesz :)
Reszcie też wielkie dzięki, każdy dodał swoje 5 groszy/swoje spostrzeżenia :padam:
Mociumpel

Tak wygląda UF 1407 - może kiedyś zrobię opis jak powstała:
1. Sesja - nago na stole - części składowe:
Obrazek

2. Widok od czoła z XHP50.2
Obrazek

3. Sterownik H1-A boost 20mm (w Convoyu M2 bo nie chce mi się wykręcać piguły z UF 1407):
Obrazek

4. Przy okazji widok od czoła Convoya M2 z XHP50.2 z szybką AR - bardzo poręczna latarka:
Obrazek
ODPOWIEDZ