Kupno latarki z zoom i ładowarki mikroprocesorowej

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Agauy

Post autor: Agauy »

Ja tam nie narzekam na przeładowanie. Zakładając przeładowanie 50 mV (nie największe jakie widziałem, ale prawie wszystkie się w tym mieszczą), 5-10% większa pojemność, ~30% krótsze życie ogniwa. Przez 10-18% czasu życia ogniwa (50-90 cykli), ogniwo ładowane do 4.25V będzie mieć większą pojemność niż ładowane do 4.2V, potem zużycie przeważy.
Dla kogoś kto zużywa wiele ogniw, to może być kosztowna różnica. Dla kogoś kto wyczerpuje 1 ogniwo tygodniowo, nieco przeładowująca łatowarka nie jest w niczym gorsza od precyzyjnej. A jest tańsza.

Ja zużywam mniej niż 1 ogniwo tygodniowo i zwykle i tak nie ładuję do pełna. Liitokala pozwala mi podnieść pojemność ogniwa wtedy gdy tego chcę, a na codzień w niczym nie szkodzi.
To nie są złe ładowarki, wyższe napięcie ma wady i zalety, czasem jest lepsze, czasem gorsze. I tyle.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
PieCyk

Post autor: PieCyk »

A może jest jakiś zamiennik dla liitokali ładujący do 4.2V za tą samą cenę? Ogólnie to używam ogniw z rozebranych aku laptopowych, także ogniwa takie. W sumie jeżeli ogniwa tanie to i na liitokale nie będzie ich szkoda
Ostatnio zmieniony niedziela 08 paź 2017, 09:08 przez PieCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

UF T20 - bezpośrednim zamiennikiem jest UF 1407 (fabrycznie ma znacznie lepszą soczewkę od b. dobrej do poprawnej)
UF T20 był swego czasu (3 lata i dalej) temu wstecz b. przyzwoitą i chwaloną konstrukcją, jedyny mankament jaki się pojawiał to niezbyt dobrej jakości soczewka - jakość była losowa: od poprawnej do lichej pełnej skaz w szkle.
W chwili obecnej spokojnie możesz po taniości wymienić sterownik na jakiś FET (np. https://www.banggood.com/Astrolux-S1-BL ... 09980.html) i plus coś z nowszych diod (np. http://www.kaidomain.com/p/S024241.Cree ... pper-MCPCB - dla zasięgu lubhttp://www.kaidomain.com/p/S026883.Luminus-SST ... pper-MCPCB - dla ilości światła - oba na podłożach z bezpośrednim padem termicznym - ważne dla lepszego oddawania ciepła w pigułę dla mocno wysilonych diod) i uzyskasz poprawę w tym co masz.
Tu masz przykład moda starego dla zasięgu - http://budgetlightforum.com/node/19752 - uzyskane wartości jak na taka mała latarkę z asferyczną soczewką jest b. dobre - mod dla maniaków - światła z tego mało bo taki miecza to ani użyteczny ani praktyczny na wielkie odległości.
Po modzie nowszą diodą uzyskasz co najmniej potrojenie ilości światła kosztem zasięgu (większa plama=mniejszy zasięg) ale za to bardziej praktyczne w niższych trybach i na czymś pośrednim miedzy floodem a throwem - powstaje wtedy jasny punkt (taki pseudo spot może 2x jaśniejszy niż spill/otoczka) z niedużym spillem dookoła.
Nie znam UF T20 osobiście ale UF1407 ma 3 oringi w głowicy, 1 pod szkłem i 2 na dupce - wsadzony do wody aby sprawdzić czas działania siedział tam(w wannie do końca ;) ) nie przeciekając - bez ruszania głowicą. Potem wprawdzie sugerowane jest rozebranie i sprawdzenie - ot tak dla pewności w końcu nie jest to latarka podwodna ...
Ostatnio zmieniony niedziela 08 paź 2017, 19:14 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
PieCyk

Mociumpel
Używam tej od 3 lat. Działa sprawnie ale chciałbyś coś mocniejszego.

viewtopic.php?t=12978
Kyle

Post autor: Kyle »

Mociumpel pisze:Z powyższych wszystkich na gotowo bez grzebalnictwa polecałbym kupić https://pl.aliexpress.com/store/product ... 04809.html
W powyższej latarce po skupieniu, widać obraz diody - paskudnie. W LedLenser czy Fenix potrafią tak ustawić skupianie, by był przyzwoicie okrągły snop.
Mociumpel

No to bez modowania pozostaje Ci coś na XHP50.2 - czyli Jaxman wersja krótka na dwa ogniwa 26350 (tu masz w miarę tanie https://www.fasttech.com/product/536380 ... ble-li-ion) - ma on dodatkowo sterownik 22mm - jeśli się uprzesz to fabryczny wyciągniesz i wsadzisz to http://www.kaidomain.com/p/S025265.New- ... HP70-MT-G2 (ma bardzo niski tryb loW) lub ekstremalny - http://www.kaidomain.com/p/S027063.LD-3 ... Cree-XHP70 (tego nie miałem ale wygląda zacnie).
Przy XHP50.2 powinieneś otrzymać obraz diody bez krzyżyka a przy prądzie 5A powinieneś wycisnąć 3,5 klumena.
Jeśli nie boisz się dłubać to taniego hosta do przeróbek kupisz tu https://www.banggood.com/XPL-HI-1300LM- ... 48342.html - Cometa nie miała dobrej opinii za trochę niedoróbek ale po drobnych poprawkach taśma izolacyjna ;) masz hosta.
Najbardziejny pomysł na dobrego jaxmana byłby host oryginalny plus komponenty z wykonaniem na 2x26350 na najwyższym binie diody XHP50.2 K2 i sterowniku 5A - miałbyś prawie idealna latarkę do 250 zł - niestety Jaxman nie chce sprzedawać hosta samodzielnie - była wprawdzie akcja z BLF-a gdzie można było kupić w ograniczonej czasowo ofercie hosta za 35-38 dolarów - kupiłem i poszedł do ludzi - wole UF1407 bo jest bardziej kompaktowy a osiągi są dla mnie zadowalające.
Pozostaje kwestia czy zależy Ci na kompaktowej budowie do ręki (latarka przenośna) czy niekoniecznie (latarka przestawna) - dodatkowo sięgnięcie po XHP50/70 i napędzanie 5A powoduje wydzielanie mocy 35W i więcej - to ile czasu zdołasz utrzymać taki piecyk w ręce czyni z latarki albo narzędzie poręczne albo na pokaz.

Kyle - ale w asferyku nie ma sensu mówić o krzyżyku - delikatne rozogniskowanie i krzyżyk znika - pełna ostrość ma sens TYLKO przy rekordach w rzutach.
Mam zawsze ten sam dylemat w rozmowach i pokazach wśród znajomych - jak zoom idzie do reki to od razu pada pytanie: jak daleko tym rzucasz - odpowiadam 150 max, od razu zwątpienie bo zoomy wiadomo służą do ... no właśnie do czego? wg mnie do wszystkiego pod warunkiem zachowania rozsądku w ocenie - to jest normalna latarka do bliska i daleka a to że ludzie maja lekko połamany sposób jej oceniania przez pryzmat rzutu - no cóż współczuje osadu. Zresztą po pokazie 20 metrowej plamy na odległym BIAŁO oświetlonym domku gdzie widać "wszystko" a nie tylko punkt 3x3 metra typowym dla asferyka/throwera zmienia trochę perspektywę - zresztą dalej niż 150 m w nocy to już nic nie widać ;) bez lornetki ...
Ostatnio zmieniony niedziela 08 paź 2017, 19:16 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 2 razy.
PieCyk

Ten jaxman wydaje się być dobrą propozycją, rozważam też haikelite ht35. Niestety na yt nie znalazłem żadnego porównania ani dość fajnej recenzji jaxmana.
Czyli do 250zł co będzie najlepsze i dlaczego? Mod oczywiście wchodzi w grę. Co będzie najlepsze i z czego da się najwięcej wyciągnąć?
Latarkę poręczną to mam właśnie uf t20 po modzie i ona mi wystarcza, chciałem kupić drugą podobną, tyle że bardziej precyzyjną i lepiej obliczoną LL ale pasuje mi wersja jak np jaxman/haikelite- duża nieporęczna na pokaz, także ku temu się skłaniam.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 paź 2017, 19:17 przez PieCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kyle

Post autor: Kyle »

Mociumpel pisze:- jak zoom idzie do reki to od razu pada pytanie: jak daleko tym rzucasz
Największą zaletą zoom, to brak rażącego punktu centralnego przy krótkich dystansach i świetny zasięg na dalekie dystanse. Czyli do tego jest zoom ... świetny na bliż i na dal. Pytanie "jak daleko tym rzucasz" jest po prostu głupie. Bo co to znaczy "jak daleko"? Zero miarodajne pytanie. Patrzy się na ilość cd po skupieniu - to jedynie daje sensowną informację jak to się zachowuje na większych dystansach. Przy czym pomiar tyczy się snopu użytecznego, w sensie na takim skupieniu, że nadal mamy okrąg, a nie "kwadrat diodowy".

Natomiast te wszystkie zoom co świecą kwadratem po max skupieniu to niedoróby, bo tak powinny być skalibrowane, by po max skupieniu nadal był UŻYTECZNY snop światła (czyli gładki okrąg), a nie kwadratowy obrazek diody.
Mociumpel

PieCyk pisze: Latarkę poręczną to mam właśnie uf t20 po modzie i ona mi wystarcza, chciałem .. dużą nieporęczną na pokaz, także ku temu się skłaniam.
Od tego trzeba było zacząć.
Szukając zooma w wersji pokazowej wchodzisz ogólnie na bardzo grząski grunt - w praktyce 99% kupujących ma zoomy z najniższej półki czy g...e, Ci którzy znają się na rzeczy omijają zoomy szerokim łukiem uważając je za niechciane dziecko ewolucji latarkowej - takie g...o i to najgorszego sortu czyli sr...a ...
Natomiast ten jeden procent szukających Graala zomowego potyka sie o budżet bo WSZYSTKIE bez wyjątku DOBRE zoomy to koszt grubo ponad wyobrażenie Kowalskiego. Np. Fenix FD41 jest przykładem dobrze zrobionej latarki ale koszt 400 zł to jakaś pomyłka, Led Lensery (WSZYSTKIE)o mocach ponad 10W to koszt ponad 5-600 zł - jeszcze większa pomyłka, pozostają wynalazki typu Jaxman czy Heikelite które nie tykają opatentowanych soczewek TIR czy innych nietypowych rozwiązań tylko opierają się na zwykłych asferykach - przez to cena jest dużo bardziej przystępna.
Jeśli ma to być na pokaz a jednocześnie nieporęczne do bólu to albo Jaxman 2x26850 - mocna i na dzień dobry gotowa do działania i późniejszych modów (chociaż dopiero po nich powinna pokazac pazura) lub cos z oferty Uniquefire - maja kupe latarek na dwa ogniwa i na asferykach o średnicy 38/50/67mm - wprawdzie bez powłok ale przy surowej mocy XHP70.2 pędzonego 5A nie ma sensu wydziwiać ...
Robiłem Jaxmana w wersji krótkiej - host oficjalnie był do XM-L2 ale wepchanie sterownika FX6 i diody XHP50.2 i 2x26350 nie było problemem - osoba która ją kupiła jarała się jednym - wielka moc w małym opakowaniu - zaskoczeniem było jedynie konieczność kręcenia głowicą - powiedziałem że tak maja wszystkie profesjonalne latarki o dużych mocach i poszło ;)
PieCyk

Jaxman ma soczewkę 50mm? Co to jest ta powłoka na soczewce? I czy taka uF 67mm będzie lepsza jak jaxman? I co z ta haikelite?
Latarka ma zrobić duże wow i tyle. Użytek podwórkowy-dużo światła nocą
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

PieCyk, a Ty masz google zablokowane, że o każdy detal się wypytujesz? Miej szacunek dla osób, które podpowiedzi podsunęły oraz ich czasu i może sam wyszukaj co i jak (co to powłoki AR, średnice optyk etc), a nie wypytujesz o każdą pierdołę :evil:
Sometimes darkness can show you the light
Mociumpel

Kyle - a powiedz w czym kwadrat jest gorszy od koła? - może jestem w mniejszości ale jest on równie dobry w doświetlaniu jak koło ;)
PieCyk

Tak mam zablokowane. Nie było wspominanie jaka to powłoka a ich może być milion jak we wszystkich rzeczach. Może to powłoka oleofobowa? Dopiero od Ciebie się dowiedziałem że ta powłoka nazywa się AR. Co do średnic im większa soczewka tym lepiej no ale skąd mam wiedzieć jak zostały obliczone odległości itp. Może mieć większa soczewkę ale tak będzie obliczona ze będzie więcej strat niż ta co ma mniejsza. Dobrze jest wspomóc się kimś kto miał coś w ręce. Nie zmuszam do odpowiedzi ale za wszystkie dziękuje. Jedyna latarka którą miałem w rękach to uf T20
Bez jadu proszę. Temat tez świetny do podzielenia się wiedzą/spostrzeżeniami dla starszych użytkowników forum
Ostatnio zmieniony niedziela 08 paź 2017, 22:10 przez PieCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Bocian ma po części rację - forum jest wspaniałym zbiorem informacji praktycznych ale raczej nie spodziewaj się że ktokolwiek w akademickim wykładzie wyłoży Ci wiedzę dotyczącą zarówno zjawisk fizycznych dziejących się w optyce w przedziale fal widzialnych okiem (ok. 400-700nm), zjawisk cieplnych związanych ze zbyt dużą mocą wydzielana w niewielkiej latarce z 30W diody, zjawisk elektrycznych w aluminiowej rurce i obwodach elektrycznych przy prądach "pokazowych" czyli 5-6A i więcej - a jest tych zagadnień na tyle dużo, że pewne ogólne aspekty sam widzisz i pojmujesz nie znając fizyki - poręczna latarka jest nieduża o niewielkiej średnicy i waży ok 150-200 g i korzysta z reflektora - bo to najtańsze i najbardziej efektywne oświetlenie kierunkowe ręczne - wszystko inne wymaga pewnej wiedzy - niestety wymaga to przekopania się przez forum i to nie tylko nasze ale i zagraniczne - trwa to kilka dni, tygodni a nawet miesięcy jeśli szukasz czegoś wyjątkowego. Założę się że nikt CI wiedzy na talerzu kilkunastostronicowej nie wyłoży tutaj - nikt chyba nie spędza tutaj czasu po to aby dla przyjemności tracić czas na innych nauczanie - gdybyś sie z kims spotkał kto wyłozyłby CI zagadnienia słownie -
zyskałbyś znacznie więcej - słowo pisane aby zostało zrozumiane poprawnie i precyzyjnie wymaga kilku zdań i dziesiątki słów i minut pisania - szczególnie laikowi któremu jak krowie na rowie czasem trzeba pokazać. Przykładowo idź na forum elektrody, zadaj głupie pytanie to Cie zbanują zanim zadasz drugie ...
Światełka to i tak bardzo wyrozumiałe i luźne forum. Tak jak na studiach politechnicznych uczysz się sam dostając jedynie wskazówki gdzie szukać tak i w życiu po zapoznaniu się z tematem zgrubnie powinieneś chociażby pogrzebać w necie w poszukiwaniu informacji.
Pytasz o to co heikelite, jaxman czy powłoki AR - wrzucając do googla otrzymasz dziesiątki linków gdzie pierwszym są zdjęcia i wikipedia - tam odszukasz często odpowiedzi - nie mając neta zawsze będziesz ślepy.
Jeśli nie masz neta lub nie potrafisz szukać uwierz komuś i po prostu sobie kup jeden ze wskazanych produktów - jeśli nie zrozumiesz (czytaj: nie poszukasz samemu) idei konstrukcji takiej czy innej latarki to nigdy nie będziesz miał czegoś fajnego - każdy wciśnie Ci kit a ty łykniesz jak pelikan kalosz zamiast ryby.
Z własnego przykładu powiem że wybór właściwego roweru o takiej a nie innej konstrukcji i parametrach wymagało przeczytania/przekopania w kilka miesięcysię przez kilku specjalistycznych forów na świecie (translator rulez) i TYLKO JEDNO tego typu w Polsce - efektem jest rower szybki wygodny i bardzo poręczny chociaż z pozoru pokraczny i bardziej przypominające pojazd dla inwalidy.
Nikt normalny nie chce trawić życia na odpowiedzi na zadawane wciąż i wciąż te same pytania nowych użytkowników każdego z forów - po setnym tym samym pytaniu nikt ze starych wyjadaczy nie udzieli Ci informacji z entuzjazmem gdy czynił to pierwszy czy kilkunasty raz - po prostu przestaje sie chcieć. Chyba że zadasz je w sposób nietypowy ciekawy bądź poruszysz ciekawy problem - tak jak to było chociażby z Emisarem D4 - poręczny mocny latarek co gaśnie zaraz po zapaleniu ;)
Agauy

Post autor: Agauy »

Kyle pisze:
Mociumpel pisze:- jak zoom idzie do reki to od razu pada pytanie: jak daleko tym rzucasz
Największą zaletą zoom, to brak rażącego punktu centralnego przy krótkich dystansach i świetny zasięg na dalekie dystanse. Czyli do tego jest zoom ... świetny na bliż i na dal. Pytanie "jak daleko tym rzucasz" jest po prostu głupie. Bo co to znaczy "jak daleko"? Zero miarodajne pytanie. Patrzy się na ilość cd po skupieniu - to jedynie daje sensowną informację jak to się zachowuje na większych dystansach. Przy czym pomiar tyczy się snopu użytecznego, w sensie na takim skupieniu, że nadal mamy okrąg, a nie "kwadrat diodowy".

Natomiast te wszystkie zoom co świecą kwadratem po max skupieniu to niedoróby, bo tak powinny być skalibrowane, by po max skupieniu nadal był UŻYTECZNY snop światła (czyli gładki okrąg), a nie kwadratowy obrazek diody.
1. Co czyni kwadrat bezużytecznym?
2. To używaj częściowo rozproszonego. Z1 potrafi skupić światło znacznie lepiej niż jakikolwiek Led Lenser czy Fenix, licząc cd/lm. Wg moich szacunków (niedokładnych, brakuje mi danych dot. LL/Fenixa) jest wyraźnie lepszy jeśli chodzi o cd/lm/mm^2 a do tego ma znacznie większą soczewkę niż jakikolwiek TIR tych producentów. Więc odzoomowany do takiej samej jasności będzie mieć wiązkę, która Tobie się bardziej spodoba.

A jeśli chodzi o duży zoomie...UF-1508? Jak mody są możliwe, sterownik typu buck, Oslon Black / XP-G2. Kołnierz Waivena, choćby amatorski.
Tutaj jest ten host robiący 900 kcd:
https://www.silentthunderordnance.com/shop/wrath-of-ra
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
ODPOWIEDZ