przepraszam z OT, ale warto skończyć tą kwestię.
urbankopter pisze:Przechodziłem już nagrywanie filmów w 30fps i 60fps - ktoś na innym forum doradził mi, że powinienem nagrywac w 25fps ponieważ "ponoć" w naszej szerokości geograficznej monitory nie są dostosowane do NTSC i filmy nagrane w 30fps wyglądają u nas orzej
To nie prawda. Typowy monitor LCD odświeża 60 Hz, więc 30/60 fps akurat wyświetli z bardzo stabilnym fps (okrągłą wielokrotność).
JEDNAK na naszej szerokości geograficznej, lampy oświetlające ulice, mogą działać przy 50Hz i lepiej się trzymać 25-50-100 fps przy nagrywaniu takich miejsc, a nie 30-60-120 fps. Przy 30/60/120 fps mogą się pojawiać pulsacje jasności, czego przy 25/50/100fps nie będzie - przynajmniej z tego co przeczytałem na forum VIDEO, bo sam nagrywałem w PL i Francji przy 30 fps telefonem i pulsowania jasności nie zauważyłem.
Natomiast nowoczesne telewizory nie robią problemów z częstotliwościami NTSC.
Oczywiście istnieją jeszcze w TV interpolatory ruchu, renderujące klatki pośrednie, ale z tego co widzę, zawsze wiąże się to z jakimiś innymi artefaktami (np. popatrz na obwódkę poruszającej się postaci, kiedy tło jest w jakieś wzory)/
Także co prawdziwa klatka, to prawdziwa klatka i interpolator w 100% jej nie zastąpi.
ps. polecam sobie zobaczyć film o jakiejś latarce, nagrany przy 60 fps (proszę przy okazji wybrać 1080p):
https://youtu.be/5qfwo7CdVqI
- obraz po prostu
ŻYJE .