Identycznie padły mi dwie Haikelite MT01

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
max4max

Post autor: max4max »

smokuxx1987 pisze:Po co się zgadzałeś?
To samo wyżej pisałem.
Nowa latarka i tyle w temacie.
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

A już myślałem, że znalazłem wreszcie światełko z dobrym zasilaniem i fajną wielkością...
Znany jest jakiś sprawdzony sterownik zasilany z 1s pod xhp sterowany microswitchem ? Kombinuje teraz co zrobić jak padnie zasilanie w tej latarce. Może coś takiego http://www.kaidomain.com/p/S026841.KX70 ... e-XHP70-6V zna ktoś? Pomijam różnice w średnicy, zawsze można go osadzić na oryginalnej płytce z latarki, a na marginesie jaką średnicę ma sterownik w latarce ?
gregorianin

Post autor: gregorianin »

darol, jak coś wymyślisz to proszę podziel się, wiesz że mam 2 pacjentów na taką próbę, sterownik faktycznie można osadzić na oryginalnym i wymiarem się nie przejmować, miejsca jest tam dużo, z tego co pomierzyłem HXP70 też wchodzi bo reflektor na dnie ma 9mm, można z tego zrobić niezłego killera!!!
Oryginalny driver to jakaś wersja LD-35 https://www.gearbest.com/led-accessories/pp_337911.html o średnicy 40mm.

Pozdr.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Driver raczej jest inny niż "oryginalny" LD-35, pomimo takiego nadruku, bo zbudowany w oparciu o dosyć dobry (i drogi) scalak od Ti > http://www.ti.com/product/TPS61088 (miałem już okazję spalić takowy w 1 z driverów z KAI po zrobieniu zwarcia na wyjściu). Nie rozpracowałem dokładnego schematu ale nie podoba mi się duża ilość tranzystorów połączonych równolegle. Poza tym u mnie owy scalak od Ti był przylutowany z 1 strony niezbyt pewnie. Niemniej sterownik w MT01 wygląda dosyć schludnie, bo ten w MT02 woła o pomstę do nieba. Tam użyta cyna to chyba najgorszy typ dostępny w Chinach.
Pod diodą w MT01 jest spore zagłębienie i mam wrażenie, że przez nie wolniej się nagrzewa body niż MT02 (tej tak mocno nie rozbierałem), jednak podłoże DTP sprawia, że nie jest źle mimo wszystko. O dziwo obie latarki pobierają podobną moc z ogniw (ok 6-6,5A w najwyższym trybie przy ok 4V), co oznacza mocne przedawkowanie prądu przy XHP35 więc pewnie dlatego ten tryb jest pod 2-klikiem.
Mając obie w ręce mam trudny orzech do zgryzienia, która jest lepsza. MT02 ma lepsze UI (turbo po 2 kliku, wskaźnik poziomu naładowania ogniw, bardziej ukryte strobo) i rozkład światła jakby bardziej mi pasuje. Myślę, że wymiana diody z HD na HI (o neutralnej barwie) dodatkowo dobrze jej zrobi, bo na chwilę obecną obie świecą bardzo zbliżonym do siebie światłem (poza barwą). Obie dają podobne natężenie światła na tym samym (średnim) dystansie, tylko MT02 ma węższy spot ale to są niewielkie różnice.

Driver MT01:
Obrazek Obrazek
gregorianin

EISor - mógłbyś zmierzyć jakie napięcie płynie u Ciebie w MT01 na styki diody w poszczególnych trybach?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

gregorianin pisze:EISor - mógłbyś zmierzyć jakie napięcie płynie u Ciebie w MT01 na styki diody w poszczególnych trybach?
Czy taki pomiar ma sens? Przecież wyniki będą zależne od konkretnej diody podpiętej do sterownika. A pomiar bez obciążenia raczej nie jest możliwy?

ElSor próbowałeś może zwiększyć prąd w MT01?
gregorianin

Pietros - nie rozumiem. Jak wynik będzie zależny od diody? Przecież obie latarki mają tą samą diodę.
Poza tym pomiar będzie normalnie z obciążeniem, wystarczy wyjąć lustro i na stykach świecącej diody przyłożyć woltomierz.
Moje dwie Haikelite MT01 mają 7.99 i 7.94V co jest wartością wykraczającą poza to, co może znieść XHP50.2
Awatar użytkownika
pietros

Tylko, że z tego co można wywnioskować z tematu, to diody masz prawdopodobnie padnięte, więc taki wynik jest możliwy.
Mierząc w sposób opisany przez ciebie sprawną latarkę, mierzysz po prostu spadek napięcia na diodzie przy konkretnym prądzie, i może się ono różnić mimo takich samych diod.
gregorianin

Jak rozumiem sterowniki muszą mieć regulację C.C + C.V więc bez obciążenia napięcie ma stać sztywno jak słup, jedynie przy dużym obciążeniu może się pojawić delikatny spadek ale w żadnym wypadku, zwłaszcza na najmniejszych trybach napięcie nie może przekraczać max dopuszczalnej wartości dla diody.
Awatar użytkownika
pietros

gregorianin pisze:zwłaszcza na najmniejszych trybach napięcie nie może przekraczać max dopuszczalnej wartości dla diody
Dlaczego nie? Przecież jeżeli nie masz obciążenia, to napięcie może być wyższe. Ważne tylko, aby po pojawieniu się obciążenia sterownik odpowiednio szybko obniżył napięcie ustalając tym samym właściwy dla danego trybu prąd.

W podobny sposób można przetestować zasilacz laboratoryjny. Podłączasz zwykłą diodę 5mm i ustalasz prąd na np. 15mA. Następnie diodę odłączasz, zwiększasz napięcie do np. 10V i podłączasz z powrotem diodę. Jeżeli się przepali, to będzie to kiepsko świadczyło o zasilaczu (długi czas stabilizacji prądu).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

gregorianin pisze:EISor - mógłbyś zmierzyć jakie napięcie płynie u Ciebie w MT01 na styki diody w poszczególnych trybach?
Szczerze mówiąc nie wiem jak zmierzyć płynące napięcie (z prądem to co innego, tudzież napięcie na zaciskach) - to tak gwoli ścisłości.
5,17V 5,44V 5,82V 6,25V (prosty miernik bez TrueRMS)
pietros pisze:ElSor próbowałeś może zwiększyć prąd w MT01?
Nie widziałem jeszcze takiej potrzeby, bo powiedzmy sobie szczerze - przy tego typu latarce nie zyskam prawie nic poza niezauważalnymi dla oka lumenami i szybszym wysysaniem ogniw. Nie jest to latarka do bicia zasięgu czy też innych rekordów. Może sensowniejsze by było zastosowanie XHP70 ale boję się, że będzie za szeroko i tam trzeba by zwiększyć prąd by zachować odpowiedni zasięg. Mod prądu jest banalny - bocznik prądowy 20mR trzeba by przykryć kolejnym np 100mR i ew 1 z rezystorków małej mocy zmienić na inny (wg noty układu TI). Być może trzeba by też zmienić cewkę na wydajniejszą, bo ta pewnie pracuje blisko swoich max możliwości.
gregorianin pisze:Moje dwie Haikelite MT01 mają 7.99 i 7.94V
Pewnie na 8V max jest ustawiona przetwornica (wejście feedback układu TI) co poniekąd zabezpiecza diodę przed strzałami o wysokim napięciu w przypadku chwilowego przerwania obwodu diody. Skoro mniejsze diody znoszą 4V to i ta zniesie 8V.
gregorianin pisze:bez obciążenia napięcie ma stać sztywno jak słup, jedynie przy dużym obciążeniu może się pojawić delikatny spadek
Skoro driver jest CC CV wtedy napięcie bez obciążenia wynosi np owe 8V a po podaniu obciążenia przechodzi do fazy CC i napięcie tak dobiera, by płynął ustalony prąd, jednak napięcie nie może być wyższe niż 8V ale spokojnie może wynieść dużo mniej.
gregorianin

5,17V 5,44V 5,82V 6,25V (prosty miernik bez TrueRMS)
Dziękuję
ElSor pisze:Szczerze mówiąc nie wiem jak zmierzyć płynące napięcie (z prądem to co innego, tudzież napięcie na zaciskach) - to tak gwoli ścisłości.
Za to jeszcze bardziej...

BTW. Wrzuciłem diodę na zasilacz labo, rzeczywiście dioda pobiera niemierzalny dla zasilacza prąd, ten nawet nie przechodzi w tryb CC.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Skoro już masz wyjętą diodę, zobacz jak wielkie masz wgłębienie w latarce, gdzie ona przychodzi i jak bardzo krzywe jest podłoże diody. Sterownik wygląda dosyć ok (przynajmniej u mnie) więc może słabe odprowadzanie ciepła zabiło diodę. U mnie wgłębienie ma średnice ok 8mm a podłoże jest dosyć krzywe (i chropowate) i mam wrażenie, że realny styk to pole powierzchni pierścienia ok fi 12/8mm, bo z jednej strony jest dziura a z 2giej podłoże idzie ku górze.
gregorianin

Pod diodą mam wgłębienie jak po wiertle, stożek o GŁĘBOKOŚCI około 1mm.
Wygląda to tak, jak by ktoś specjalnie chciał aby diody się przegrzewały a Banggood - zero kontaktu, więc o naprawie, wymianie, dosłaniu części mogę zapomnieć, fajny sklep...
A pomyśleć że rozważałem tam zakup rzeczy za ponad 2,5kzł, dobrze że się przejechałem teraz, tylko na 2 stówkach.

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

gregorianin pisze:Wygląda to tak, jak by ktoś specjalnie chciał aby diody się przegrzewały a Banggood - zero kontaktu
W jaki sposób się kontaktowałeś? Ja już kilka razy miałem coś do załatwienia i nigdy nie było problemu. Zawsze sprawa kończyła się z korzyścią dla mnie (głównie po ich propozycji).
ODPOWIEDZ