To samo wyżej pisałem.smokuxx1987 pisze:Po co się zgadzałeś?
Nowa latarka i tyle w temacie.
Czy taki pomiar ma sens? Przecież wyniki będą zależne od konkretnej diody podpiętej do sterownika. A pomiar bez obciążenia raczej nie jest możliwy?gregorianin pisze:EISor - mógłbyś zmierzyć jakie napięcie płynie u Ciebie w MT01 na styki diody w poszczególnych trybach?
Dlaczego nie? Przecież jeżeli nie masz obciążenia, to napięcie może być wyższe. Ważne tylko, aby po pojawieniu się obciążenia sterownik odpowiednio szybko obniżył napięcie ustalając tym samym właściwy dla danego trybu prąd.gregorianin pisze:zwłaszcza na najmniejszych trybach napięcie nie może przekraczać max dopuszczalnej wartości dla diody
Szczerze mówiąc nie wiem jak zmierzyć płynące napięcie (z prądem to co innego, tudzież napięcie na zaciskach) - to tak gwoli ścisłości.gregorianin pisze:EISor - mógłbyś zmierzyć jakie napięcie płynie u Ciebie w MT01 na styki diody w poszczególnych trybach?
Nie widziałem jeszcze takiej potrzeby, bo powiedzmy sobie szczerze - przy tego typu latarce nie zyskam prawie nic poza niezauważalnymi dla oka lumenami i szybszym wysysaniem ogniw. Nie jest to latarka do bicia zasięgu czy też innych rekordów. Może sensowniejsze by było zastosowanie XHP70 ale boję się, że będzie za szeroko i tam trzeba by zwiększyć prąd by zachować odpowiedni zasięg. Mod prądu jest banalny - bocznik prądowy 20mR trzeba by przykryć kolejnym np 100mR i ew 1 z rezystorków małej mocy zmienić na inny (wg noty układu TI). Być może trzeba by też zmienić cewkę na wydajniejszą, bo ta pewnie pracuje blisko swoich max możliwości.pietros pisze:ElSor próbowałeś może zwiększyć prąd w MT01?
Pewnie na 8V max jest ustawiona przetwornica (wejście feedback układu TI) co poniekąd zabezpiecza diodę przed strzałami o wysokim napięciu w przypadku chwilowego przerwania obwodu diody. Skoro mniejsze diody znoszą 4V to i ta zniesie 8V.gregorianin pisze:Moje dwie Haikelite MT01 mają 7.99 i 7.94V
Skoro driver jest CC CV wtedy napięcie bez obciążenia wynosi np owe 8V a po podaniu obciążenia przechodzi do fazy CC i napięcie tak dobiera, by płynął ustalony prąd, jednak napięcie nie może być wyższe niż 8V ale spokojnie może wynieść dużo mniej.gregorianin pisze:bez obciążenia napięcie ma stać sztywno jak słup, jedynie przy dużym obciążeniu może się pojawić delikatny spadek
Dziękuję5,17V 5,44V 5,82V 6,25V (prosty miernik bez TrueRMS)
Za to jeszcze bardziej...ElSor pisze:Szczerze mówiąc nie wiem jak zmierzyć płynące napięcie (z prądem to co innego, tudzież napięcie na zaciskach) - to tak gwoli ścisłości.