Uniwersalna latarka / latarki :)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
haki731

Uniwersalna latarka / latarki :)

Post autor: haki731 »

Cześć,

Po zakupie urodzinowym dla taty armyteka predator, poszukuję czegoś dla siebie. Najlepiej zestaw z Aliexpress ;)

Myślałem o Convoy c8 albo mniejszej S2 co sądzicie? Niestety w Convoy C8 jest mnogość opcji, którą najlepiej wybrać? Nie chciałbym przekroczyć budżetu 100-200 pln ;) Polećcie też jakieś ogniwa i dobrą ładowarkę.

Przewinęła mi się przez ucho jeszcze Skillhunt H03

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

C8, S2 i H03, to spory rozrzut jeżeli chodzi o zastosowanie latarek. Według mnie, na początek, jako uniwersalną latarkę najlepiej wziąć H03, a potem dokupić C8 z reflektorem SMO i XP-L HI do poświecenia na większe odległości.
haki731

pietros pisze:C8, S2 i H03, to spory rozrzut jeżeli chodzi o zastosowanie latarek. Według mnie, na początek, jako uniwersalną latarkę najlepiej wziąć H03, a potem dokupić C8 z reflektorem SMO i XP-L HI do poświecenia na większe odległości.
Convoy C8 chyba najbardziej mi się podoba bo to taka typowa latarka, H03 ma dziwne włączanie i jest pionowa
Awatar użytkownika
pietros

To dlatego, że H03 jest z założenia latarką czołową, jednak z powodzeniem można używać jej jako ręcznej. Świeci bardzo szeroko równomiernym światłem, jednak zasięg nie jest zbyt imponujący, jakieś 30-40m.

C8 z kolei ma światło dosyć mocno skupione. O ile na dalsze odległości sprawdza się bardzo dobrze (wersja z reflektorem SMO i XP-L HI daje radę na 250m), to przy świeceniu pod nogi już nie najlepiej. Na pewno nie określiłbym jej jako latarkę uniwersalną.
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Zamiast S2 zamówiłbym S2+, z tym że wziąłbym skalpowaną diodę (xp-l HI),
S2 świeci węziej od S2+. Ktoś na anglojęzycznym forum zrobił na diodach xp-l HI S2 SMO, S2+ SMO i S2+ OP pomierzył i różnice wyszły naprawdę symboliczne, przynajmniej według mnie, znalazłem nie ten wątek o którym pisałem, ale podobny:
http://budgetlightforum.com/node/55883
Zrobiłem kiedyś S2+ przez ścięcie soczewki xp-l (zanim pojawiły się diody xp-l HI) i swieciło to nieźle pod nogi. Aż dzisiaj porównam z ciekawości czy skalp w S2+ daje bardzo po oczach w porównaniu do zwykłej xp-l.
haki731

Rozumiem, a może jeszcze coś innego polecilibyście ?
Awatar użytkownika
pietros

To może napisz jakie masz oczekiwania w stosunku do latarki?
Zasięg, rozkład światła, barwa światła, umieszczenie wyłącznika, jakieś inne preferencje?
WertyX

Post autor: WertyX »

Zobacz jeszcze BLF A6 z diodą 3D.
Ładne światło, dość szeroko z dobrym rozkładem i przyzwoity zasięg jak na takie maleństwo.
Jak dla mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż Convoy s2/s2+ i jego klony.

Convoy c8 xpl-hi smo - fajny ale do konkretnych zastosowań jako kieszonkowy szperacz o dużym zasięgu i wąskim świetle.
Jako dużo bardziej uniwersalny będzie Convoy c8 xm-l2 op - dość szeroko, z lepszym oświetleniem bliskiego pola ale jednocześnie dość daleko.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
medyk81

Post autor: medyk81 »

Pytanie jeszcze czy chcesz mieć i używać sporadycznie czy często. Jeśli sporadycznie to może coś z wbudowanym modułem ładowania: EagleEye x2r (mały prąd ale to 1,6 A już ładnie świeci) lub ew. Astrolux s41 czy s42.
ODPOWIEDZ