Zakupione towary przez allegro, prośba o pomoc w wyborze.
Zakupione towary przez allegro, prośba o pomoc w wyborze.
Witam wszystkich.
Znalazłem to forum za późno, gdyż dokonałem już zakupu dwóch latarek:
1. ROWER LED CREE XM-L2 T6 ZOOM + AKU, LED LASER TYŁ (w cenie 59zł + wysyłka)
Miała być:
Wyprodukowana przez firmę ULTRAFIRE
Dioda CREE T6 XML
Moc 5000 W
2. LATARKA CREE LED XM-L2 U2 ZOOM Gdańsk (w cenie 39,99zł + wysyłka)
Moc światła 8000 Lm
Tej nr 2 jeszcze nie otrzymałem, zaś jeśli chodzi o pierwszą to:
Przyszła latarka firmy ZILNER o mocy 100000W
Mam w zestawie 2 baterie BALIOG o poj. deklarowanej 8800mAh
Ładowarkę stacjonarną i samochodową
Stwierdzam.
Latarka średnio spełnia oczekiwania, dioda chyba nie jest XML T6 gdyż jest na 2piny, przy max zoomie widać czarne kropki, zaś w T6 jak się nie mylę są paski i 3 piny ? Nie mam pojęcia co to za dioda tam siedzi ?
Ładowarka stacjonarna ładuje prądem ok. 350mA i wyłącza się przy napięciu ok. 4,7-4,9V
Ładowarka samochodowa ładuje prądem 220mA i po 2min zaczęło się z niej dymić, nie testowałem dalej, pewnie będzie bez użyteczna bo się zaraz spali.
Jeden akumulator 8800mAh ma poj. 385mAh, drugi zaś 440mAh (sprawdzane poprzez rozładowanie 2x żarówka 4,8V 0,75A i 3,6V 0,75A - akurat takie posiadałęm z dolutowanymi kabelkami) co dawało prąd średnio 1,3A i przy tym prądzie po 15-25min następowało rozładowanie poniżej 2,5V.
Sama latarka jest nie rozbieralna, nie da się rozebrać z przodu albo nie wiem, od środka - nie mam pojęcia.
Teraz najważniejsze - prąd, i tu ciekawostka jak sprawdzam miernikiem (dobre kable) to odziwo przy max naładowaniu ogniwa jest 2,4A, ale jak dam przez wyłącznik to spada niestety do 1,4A i nie wiem czy przy tym wyłączniku jest jakaś elektronika ograniczająca?, czy wyłącznik słabej jakości?, cały 1A traci na tym wyłączniku. Zoom słabo skupia, zasięg żeby coś było widać to max 40m.
W następnym tygodniu przyjdzie druga latarka i aż boje się co to będzie.
Tak więc wydałem 100zł i mam 2 latarki.
Ale postanowiłem kupić trzecią, i tutaj zwracam się o pomoc.
Mam na oku latarkę droższą od tych dwóch razem wziętych, mianowicie:
CONVOY S2+ LATARKA NA ROWER - ZESTAW KOLOR GRAFIT
cena 119zł
uchwyt + aku + kolimator
dioda: XML2 T6-4C
sterownik: AMC7135*8
Czyli powinna działać na prądzie 2,8A ?
Barwa światła to ok 4400K ?
Potrzebuję latarki na rower i małej kieszonkowej, niestety zakupione do tej pory nie bardzo się nadają, do kieszonki za duża, moc oszukana, na rower to świeci nie za bardzo, jak dam zoom to nie doświetla z bliska, a na na min zoom to świeci za szeroko i za mało do przodu. I trochę za słabo 1,4A, ogniwo się trochę rozładuje to jest ok 1A.
Aha. ogniwo mam normalne - Panasonic 3400mAh za 17zł. Pojemność zmierzona to 3250mAh.
Dlatego zwracam się z pytaniem czy warto kupić tego Convoya S2+ w tej cenie 119zł ?
Czy faktycznie pobiera te 2,8A i nie traci przez wyłącznik połowy ?
Patrzyłem na allegro to trafiają się tańsze S2+ ale zazwyczaj nie ma uchwytu, to ogniwa, to kolimatora i zazwyczaj na diodzie XML U2 1B i sterownik albo nie znany albo AMC 7135x6, czyli słabszy prąd ? Ceny 70-90zł + do tego uchwyt 13-16zł + wysyłka, ogniwo 17-18zł + wysyłka, kolimator 7,5-10zł + wysyłka i wychodzi podobna cena. A tu za 119zł jest 1rok gwarancji.
Odnośnie samego kolimatora, to jak to jest, jego się nakłada na ten fabryczny odblask, czy trzeba go zdemontować i założyć kolimator ? Na aukcji jest napisane że jest już zamontowany kolimator, ale można go zdemontować ? Np. gdy w zimie częściej będę używał latarki do codziennych czynności a nie na rowerze to nie potrzebuje kolimatora bo jeśli rozproszy światło to zmniejszy się zasięg ? Tylko żeby nie było tak że kupię z kolimatorem i nie da się go zdemontować ?
Pozdrawiam
Trochę długi ten pierwszy post, mam nadzieję że w dobrym miejscu piszę
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Znalazłem to forum za późno, gdyż dokonałem już zakupu dwóch latarek:
1. ROWER LED CREE XM-L2 T6 ZOOM + AKU, LED LASER TYŁ (w cenie 59zł + wysyłka)
Miała być:
Wyprodukowana przez firmę ULTRAFIRE
Dioda CREE T6 XML
Moc 5000 W
2. LATARKA CREE LED XM-L2 U2 ZOOM Gdańsk (w cenie 39,99zł + wysyłka)
Moc światła 8000 Lm
Tej nr 2 jeszcze nie otrzymałem, zaś jeśli chodzi o pierwszą to:
Przyszła latarka firmy ZILNER o mocy 100000W
Mam w zestawie 2 baterie BALIOG o poj. deklarowanej 8800mAh
Ładowarkę stacjonarną i samochodową
Stwierdzam.
Latarka średnio spełnia oczekiwania, dioda chyba nie jest XML T6 gdyż jest na 2piny, przy max zoomie widać czarne kropki, zaś w T6 jak się nie mylę są paski i 3 piny ? Nie mam pojęcia co to za dioda tam siedzi ?
Ładowarka stacjonarna ładuje prądem ok. 350mA i wyłącza się przy napięciu ok. 4,7-4,9V
Ładowarka samochodowa ładuje prądem 220mA i po 2min zaczęło się z niej dymić, nie testowałem dalej, pewnie będzie bez użyteczna bo się zaraz spali.
Jeden akumulator 8800mAh ma poj. 385mAh, drugi zaś 440mAh (sprawdzane poprzez rozładowanie 2x żarówka 4,8V 0,75A i 3,6V 0,75A - akurat takie posiadałęm z dolutowanymi kabelkami) co dawało prąd średnio 1,3A i przy tym prądzie po 15-25min następowało rozładowanie poniżej 2,5V.
Sama latarka jest nie rozbieralna, nie da się rozebrać z przodu albo nie wiem, od środka - nie mam pojęcia.
Teraz najważniejsze - prąd, i tu ciekawostka jak sprawdzam miernikiem (dobre kable) to odziwo przy max naładowaniu ogniwa jest 2,4A, ale jak dam przez wyłącznik to spada niestety do 1,4A i nie wiem czy przy tym wyłączniku jest jakaś elektronika ograniczająca?, czy wyłącznik słabej jakości?, cały 1A traci na tym wyłączniku. Zoom słabo skupia, zasięg żeby coś było widać to max 40m.
W następnym tygodniu przyjdzie druga latarka i aż boje się co to będzie.
Tak więc wydałem 100zł i mam 2 latarki.
Ale postanowiłem kupić trzecią, i tutaj zwracam się o pomoc.
Mam na oku latarkę droższą od tych dwóch razem wziętych, mianowicie:
CONVOY S2+ LATARKA NA ROWER - ZESTAW KOLOR GRAFIT
cena 119zł
uchwyt + aku + kolimator
dioda: XML2 T6-4C
sterownik: AMC7135*8
Czyli powinna działać na prądzie 2,8A ?
Barwa światła to ok 4400K ?
Potrzebuję latarki na rower i małej kieszonkowej, niestety zakupione do tej pory nie bardzo się nadają, do kieszonki za duża, moc oszukana, na rower to świeci nie za bardzo, jak dam zoom to nie doświetla z bliska, a na na min zoom to świeci za szeroko i za mało do przodu. I trochę za słabo 1,4A, ogniwo się trochę rozładuje to jest ok 1A.
Aha. ogniwo mam normalne - Panasonic 3400mAh za 17zł. Pojemność zmierzona to 3250mAh.
Dlatego zwracam się z pytaniem czy warto kupić tego Convoya S2+ w tej cenie 119zł ?
Patrzyłem na allegro to trafiają się tańsze S2+ ale zazwyczaj nie ma uchwytu, to ogniwa, to kolimatora i zazwyczaj na diodzie XML U2 1B i sterownik albo nie znany albo AMC 7135x6, czyli słabszy prąd ? Ceny 70-90zł + do tego uchwyt 13-16zł + wysyłka, ogniwo 17-18zł + wysyłka, kolimator 7,5-10zł + wysyłka i wychodzi podobna cena. A tu za 119zł jest 1rok gwarancji.
Odnośnie samego kolimatora, to jak to jest, jego się nakłada na ten fabryczny odblask, czy trzeba go zdemontować i założyć kolimator ? Na aukcji jest napisane że jest już zamontowany kolimator, ale można go zdemontować ? Np. gdy w zimie częściej będę używał latarki do codziennych czynności a nie na rowerze to nie potrzebuje kolimatora bo jeśli rozproszy światło to zmniejszy się zasięg ? Tylko żeby nie było tak że kupię z kolimatorem i nie da się go zdemontować ?
Pozdrawiam
Trochę długi ten pierwszy post, mam nadzieję że w dobrym miejscu piszę
Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Re: Zakupione towary przez allegro, prośba o pomoc w wyborze
Witaj,
Nie ma się czego bać, masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i polecam z tego prawa skorzystać w przypadku obu latarek. Zawsze to 100 zł w kieszeni.Piotrek88 pisze:W następnym tygodniu przyjdzie druga latarka i aż boje się co to będzie.
Ja bym Ci polecał kupić Convoya u użytkownika Dariusz70, będzie dokładnie taki jaki będziesz chciał i nie będziesz mieć wątpliwości co do jakości zakupionej latarki. Co prawda za około 130 zł dostaniesz samą latarkę, bez dodatkowych akcesoriów, ale jeśli oddasz te, które już kupiłeś to będziesz mieć 100 zł więcej. Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu.Piotrek88 pisze:Dlatego zwracam się z pytaniem czy warto kupić tego Convoya S2+ w tej cenie 119zł ?
Zasadniczo tak właśnie jest. Albo reflektor, albo optyka TIR. Zdemontować da się oczywiście absolutnie wszystko, ale nie będzie to szybka wymiana na potrzeby chwili. Musisz się zdecydować - albo jedno, albo drugie, na stałe. W przypadku Convoya od Dariusza jest tak samo.Piotrek88 pisze:Tylko żeby nie było tak że kupię z kolimatorem i nie da się go zdemontować ?
Pozdrawiam
na początek warto napisać do sprzedawcy, że towar jest niezgodny z umową. Żadna z tych latarek nie spełnia parametrów z opisu. 8000lm i 5000, 100000W, 8800mAh?
WTF
W mojej ocenie sprzedawca ma zwrócić łącznie z kosztem przesyłki w obie strony. Grozi mu nawet odpowiedzialność karna.
WTF
W mojej ocenie sprzedawca ma zwrócić łącznie z kosztem przesyłki w obie strony. Grozi mu nawet odpowiedzialność karna.
Wiecznie w drodze.
2,1A czy jak wolisz 6x7135 to optymalna wartość max prądu dla tej latarki i diody XM-L2. Owe latarki można kupić od ~40zł niemodowane w chinach (poprawki fabryki można bez większego trudu wykonać samemu) do ok 200zł w kraju za modowaną odmianę z 3ma diodami z wypasionym sterownikiem. Każda z nich jest warta swojej ceny o ile wie się czego się od niej oczekuje, bo np czasem ta "najlepsza" opcja nie koniecznie jest najodpowiedniejsza do danego zastosowania. Polecam 2,1A na początek a jeśli jest modowana wtedy może być więcej ale nawet w modowanej dużej różnicy w ilości światła pomiędzy 2,1A a 2,8A nie ma - głównie ją widać w czasie pracy na 1 ogniwie.
No i tak, jak napisali poprzednicy - zwrot obu wcześniejszych do sprzedawców. Za całość kasy kup S2+ zmodowaną/zmoduj na owalną wiązkę i do tego S2 - gwarantuję, że polubisz nocne przejażdżki z takim zestawem.
No i tak, jak napisali poprzednicy - zwrot obu wcześniejszych do sprzedawców. Za całość kasy kup S2+ zmodowaną/zmoduj na owalną wiązkę i do tego S2 - gwarantuję, że polubisz nocne przejażdżki z takim zestawem.
- smokuxx1987
Koledzy maja rację, a Ty sam nadziałeś się na tanie marketingowe "chłyty" z allegro - zapamietaj to jako swego rodzaju lekcję - zaleca sie zanim cokolwiek wybierzesz w życiu poszukać w necie opinii lub popytać - to pomaga przynajmniej spojrzeć z dystansem, nie na wszystko ale na część rzeczy.
Od siebie zaproponuję zwykłego Convoya S3 (linki są przykładowe chodzi o wskazanie rozwiązania uniwersalnego) np. https://www.banggood.com/Convoy-S3-7135 ... 08984.html, dokupując dodatkowo https://www.banggood.com/18350-Battery- ... 11073.html - to taki moduł przejściowy - po odkręceniu długiego z Convooya S3 otrzymujesz taki krótki https://www.banggood.com/Convoy-S2-1835 ... 67462.html.
Po co takie kombinacje - ano po to aby z jednej latarki mieć dwie - długa na rower i po odkręceniu tubusa i podmiance mieć krótki do noszenia w kieszeni.
Dodatkowo w bardziej zaawansowanej wersji z racji tego, że Convoy S3 ma odkręcany pierścień z przodu można wymieniac reflektor na soczewki np. takie https://pl.aliexpress.com/item/CREE-len ... 39915.html - prawie w biegu.
Rzecz jasna wymaga to wszystko kupowania na raty - najpierw S3 z co najmniej 2 ogniwami i ładowarka, potem krótkiego tubusa i ogniwa 18350 np. https://www.fasttech.com/products/0/100 ... ble-li-ion a potem soczewek - ale masz w ten sposób latarkę która może być w miarę dowolnie kobnfigurowalna.
Od siebie zaproponuję zwykłego Convoya S3 (linki są przykładowe chodzi o wskazanie rozwiązania uniwersalnego) np. https://www.banggood.com/Convoy-S3-7135 ... 08984.html, dokupując dodatkowo https://www.banggood.com/18350-Battery- ... 11073.html - to taki moduł przejściowy - po odkręceniu długiego z Convooya S3 otrzymujesz taki krótki https://www.banggood.com/Convoy-S2-1835 ... 67462.html.
Po co takie kombinacje - ano po to aby z jednej latarki mieć dwie - długa na rower i po odkręceniu tubusa i podmiance mieć krótki do noszenia w kieszeni.
Dodatkowo w bardziej zaawansowanej wersji z racji tego, że Convoy S3 ma odkręcany pierścień z przodu można wymieniac reflektor na soczewki np. takie https://pl.aliexpress.com/item/CREE-len ... 39915.html - prawie w biegu.
Rzecz jasna wymaga to wszystko kupowania na raty - najpierw S3 z co najmniej 2 ogniwami i ładowarka, potem krótkiego tubusa i ogniwa 18350 np. https://www.fasttech.com/products/0/100 ... ble-li-ion a potem soczewek - ale masz w ten sposób latarkę która może być w miarę dowolnie kobnfigurowalna.
Dziękuję za odpowiedzi.
Chyba kupię tę latarkę, za 119zł. Jest jeszcze wysyłka gratis do godz. 16:00
Sprzedawca odpisał:
- Tak prąd to 2,8A
- Optyka latarki uzupełniana jest o kolimator, reflektor pozostaje na swoim miejscu, pomiędzy reflektor
a szkiełko dokładany jest przez nas kolimator, więc można po wykręceniu "piguły" wyciągnąć kolimator
wówczas latarka zaświeci swoim "pierwotym", niezmodowanym światłem
- Dioda T6 4C jest najlepszą a przez to najdroższą diodą do tej latarki najbardziej zbliżoną do neutralnego
światła dziennego.
Zwykły halogen to okolice 2900 K.
W tej cenie chyba warto, a jeśli nie warto to brat mówił że w tej cenie 120zł za komplet weźmie dla siebie tę latarkę i żebym mu ją zamówił, więc zobaczymy.
Aktualnie mieszkam w Sieklówce (woj. podkarpackie), w Krośnie bywam od czasu do czasu (tam jestem jeszcze zameldowany), ale dla jasności lepiej będzie jak zmienię adres zamieszkania w profilu.
Szkoda że ta z zoom-em jest nierozbieralna bo może szło by ją jakoś zmodyfikować, poprawić.
Ale chyba ją zwrócę do 14dni.
Chyba kupię tę latarkę, za 119zł. Jest jeszcze wysyłka gratis do godz. 16:00
Sprzedawca odpisał:
- Tak prąd to 2,8A
- Optyka latarki uzupełniana jest o kolimator, reflektor pozostaje na swoim miejscu, pomiędzy reflektor
a szkiełko dokładany jest przez nas kolimator, więc można po wykręceniu "piguły" wyciągnąć kolimator
- Dioda T6 4C jest najlepszą a przez to najdroższą diodą do tej latarki najbardziej zbliżoną do neutralnego
światła dziennego.
Zwykły halogen to okolice 2900 K.
W tej cenie chyba warto, a jeśli nie warto to brat mówił że w tej cenie 120zł za komplet weźmie dla siebie tę latarkę i żebym mu ją zamówił, więc zobaczymy.
Aktualnie mieszkam w Sieklówce (woj. podkarpackie), w Krośnie bywam od czasu do czasu (tam jestem jeszcze zameldowany), ale dla jasności lepiej będzie jak zmienię adres zamieszkania w profilu.
Szkoda że ta z zoom-em jest nierozbieralna bo może szło by ją jakoś zmodyfikować, poprawić.
Ale chyba ją zwrócę do 14dni.
Jak powiedziane powyżej, nie korzystaj z konsumenckiego prawa do zwrotu przez 14 dni przy zakupach na odległość tylko złóż reklamację z tytułu rękojmii na niezgodność towaru z opisem, żądając zwrotu pieniędzy wraz z kosztami wysyłki w 2 strony.
A jeśli Ci się chce to zgłoś to na policję, oszustwo jest przestępstwem niezależnie od kwoty której dotyczy.
A jeśli Ci się chce to zgłoś to na policję, oszustwo jest przestępstwem niezależnie od kwoty której dotyczy.
Peak Eiger Ultra XP-G2 S2
Przymierzam się do zakupu latarki czołowej jeszcze.
Na allegro widzę są takie na 2x18650 (nie za dużo na głowę takie akumulatory?)
Kiedyś miałem czołówkę co mnie wujek obdarował, lecz rozleciał się w niej zoom, była na 3xAAA, prąd 400mA pobierała.
Ta co miałem 400mA - była taka w miarę, trochę brakowało mocy czasami, wydaje mi się 1A byłoby optymalnie. Tylko krótko będzie świecić przy takim poborze prądu i na ogniwach AAA.
Na allegro są po 30zł ale chyba nie warto?
Na allegro widzę są takie na 2x18650 (nie za dużo na głowę takie akumulatory?)
Kiedyś miałem czołówkę co mnie wujek obdarował, lecz rozleciał się w niej zoom, była na 3xAAA, prąd 400mA pobierała.
Ta co miałem 400mA - była taka w miarę, trochę brakowało mocy czasami, wydaje mi się 1A byłoby optymalnie. Tylko krótko będzie świecić przy takim poborze prądu i na ogniwach AAA.
Na allegro są po 30zł ale chyba nie warto?
Już dwa razy bubla kupiłeś, po co Ci kolejny? Absolutnie nie warto.Piotrek88 pisze:Na allegro są po 30zł ale chyba nie warto?
Tak po taniości na głowę... to może jakąś opaskę pozwalającą zamontować Convoya na głowie? Taka pierwsza myśl moja... ale to ktoś inny musiałby doradzić w temacie opaski, bo ja się w tym nie orientuję, ale widziałem takie rzeczy. To lekka latarka, zamocowana z boku głowy nie powinna być uciążliwa według mnie. Może i by z tego wyszedł jakiś substytut czołówki za grosze.
Pozdrawiam
Zapoznaj się z takim światełkiem: https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_449755.html
z kodem: GBFTS wychodzi 67.46zł.
Kolega kupił i sobie chwali. Minus taki, że wbudowana ładowarka mogłaby ładować ogniwo większym prądem.
Tu jeszcze dodatkowo masz filmik z recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=1cB7wqqgkOE
A jak chcesz czołówkę to zobacz sobie Skillhunt H03: viewtopic.php?p=250917
Masz dwa w jednym, albo czołówkę albo ręczną po wyciągnięciu z pasków.
Tu znajdziesz na nią kod do GB: https://couponsfromchina.com/2017/06/19 ... -gearbest/
z kodem: GBFTS wychodzi 67.46zł.
Kolega kupił i sobie chwali. Minus taki, że wbudowana ładowarka mogłaby ładować ogniwo większym prądem.
Tu jeszcze dodatkowo masz filmik z recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=1cB7wqqgkOE
A jak chcesz czołówkę to zobacz sobie Skillhunt H03: viewtopic.php?p=250917
Masz dwa w jednym, albo czołówkę albo ręczną po wyciągnięciu z pasków.
Tu znajdziesz na nią kod do GB: https://couponsfromchina.com/2017/06/19 ... -gearbest/
Dziwne rozwiązanie, wręcz niespotykane przy normalnym modzie no ale z opisu nie wynika aby miała być modowana. 119zł jest średnio dobrą ceną za zestaw z fabrycznym Convoyem z "dorzuconym" kolimatorem, tanim uchwytem i ogniwem z odzysku pewnie.Piotrek88 pisze:Optyka latarki uzupełniana jest o kolimator, reflektor pozostaje na swoim miejscu, pomiędzy reflektor
Brak słów. Te czołówki nie są warte dla mnie nawet 3zł - wszystko się w nich rozpada i psuje. Dioda to podróbka podróbki o ile dobrze się trafi.Piotrek88 pisze:Na allegro są po 30zł ale chyba nie warto?
Jedna mi się rozleciała to następnej nie chcę rozlatującej się.
Ostatnio mam same problemy, nagle znikły paczkomaty w Jaśle, i sprzedawca nie może wysłać do mnie latarki. Może to zły znak.
Kupiłem ładowarkę Samsung 2A do telefonu i dość głośno buczy w trakcie ładowania, i pisałęm do sprzedawcy i mówił żeby odesłać na reklamację, ładuje normalnie tylko buczy, piszczy, pieje.
Oryginalna za 19,99zł miała być. Może problem jest z tą oryginalnością.
Tego Convoya gdyby się dało umieścić na głowie, to by nieźle było, tylko gdzie taką opaskę dostać.
Ostatnio mam same problemy, nagle znikły paczkomaty w Jaśle, i sprzedawca nie może wysłać do mnie latarki. Może to zły znak.
Kupiłem ładowarkę Samsung 2A do telefonu i dość głośno buczy w trakcie ładowania, i pisałęm do sprzedawcy i mówił żeby odesłać na reklamację, ładuje normalnie tylko buczy, piszczy, pieje.
Oryginalna za 19,99zł miała być. Może problem jest z tą oryginalnością.
Tego Convoya gdyby się dało umieścić na głowie, to by nieźle było, tylko gdzie taką opaskę dostać.
Tu masz przykładowo: https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 01927.htmlPiotrek88 pisze:Tego Convoya gdyby się dało umieścić na głowie, to by nieźle było, tylko gdzie taką opaskę dostać.
Spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem w s2+?Piotrek88 pisze: Sprzedawca odpisał: