Romisen rc-u4 czy convoy s2+

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
rustin

Romisen rc-u4 czy convoy s2+

Post autor: rustin »

Witam. Która z tych latarek jest lepsza? Wchodzą w grę tylko te dlatego że romisena mam a mogę mieć tanio s2+ a potrzebuje drugiej latarki. Proszę tylko o opinię tych dwóch latarek. Dzięki
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jaka dioda w obu?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
rustin

W romisienie co mam jest tylko obok diody napis cree , nie wiem jak inaczej sprawdzić a kupiona była parę lat temu
w s2+ cree xm-l2 u2
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Jeśli U2 to prawdopodobnie U2/1A, więc zimna barwa. Lepiej poszukać latarki z diodą np. T6/4C - znacznie cieplejsza barwa, lepsza do codziennego użytku.
Oczywiście jeśli ktoś lubi "mocno białe" światło, to jak najbardziej może używać tego U2/1A

Edit: pomyliłem się, 1A nie 1C :)
rustin

FreeMagenta pisze:Jeśli U2 to prawdopodobnie U2/1A, więc zimna barwa. Lepiej poszukać latarki z diodą np. T6/4C - znacznie cieplejsza barwa, lepsza do codziennego użytku.
Oczywiście jeśli ktoś lubi "mocno białe" światło, to jak najbardziej może używać tego U2/1A

Edit: pomyliłem się, 1A nie 1C :)
Wogólę nie wiem co ty do mnie piszesz :mrgreen:
prosiłem o porównanie tylko tych dwóch modeli :idea:
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Convoy S2+ występuje w wersjach z różnymi diodami.

Dioda XML2-U2 ma zapewne tint (barwę światła) 1A, więc bardzo biały (podobny do tego po lewej na fotografii. XML2-T6/4C (po prawej) jest znacznie cieplejsza, lepiej oddaje barwy, szczególnie zieleni roślinności i głębokiej czerwieni.

Obrazek

Zalety U2/1A: jaśniejsze. Lepsze do oślepienia jeśli komuś zaświecisz w oczy.
Zalety T6/4C - mniej oślepia, lepsza przy mglistych warunkach, lepiej oddaje barwy, mniej męczy wzrok.

Osobiście już nie kupuję świateł z chłodno białą barwą :) i nie polecam dla latarki do codziennego użytku.

Co zaś do porównania... w Rominsenach siedzi zapewne Q5 - nieco starsza generacja diod, mniej światła. Ma większy reflektor i mniejszą diodę, więc chyba lepiej świeci na dystans, ale węższym promieniem.
Convoy S2+ ma mniejszy reflektor i większą gabarytowo diodę (XM-L2), więc będzie świecił znacznie szerzej, dawał więcej światła - ogólnie - ale świecił znacznie szerzej niż Rominsen.
Generalnie polecałbym Convoya, chyba że potrzebujesz latarki lepiej świecącej na dystans (w takim wypadku też lepszy będzie Convoy - C8 z diodą XP-L). Jednakże - nie polecam chłodnego światła. Jak pisałem, dioda typu T6/4C będzie znacznie lepsza dla typowego użytku.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

MAm obie ;) RC-U4 jest bardziej pancerna, led to faktycznie Q5. Fajnie się komponuje z XP-G i XM-L.

S2 bardziej kompaktowa i do szerszego świecenia, RC-U4 dobra do lekkiego moda bardzie ustawionego na większy zasięg.
ILPT
rustin

Czyli obie są na podobnym poziomie? Chyba zaryzykuje s2 bo romisen na rower za wąsko świeci. Używam jednej latarki do wszystkiego dlatego chcę bardziej uniwersalna
rustin

Wyczytałem że s2+ ma zabezpieczenie przed rozładowaniem I mruga jak jest słaba bateria a romisen bo jakoś nic takiego nie zauważyłem
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Ten Romisen to kopia kopii konstrukcji Convoy C8 tylko lekko przykurczona.
S2+ to inna latarka, szerszy strumień, cieńszy i równy korpus (bez wystającego lustra).
W wnętrze to, w dzisiejszych czasach, jakie kto znajdzie, albo inaczej... co "zółty" miał pod ręką to wlutował.
ODPOWIEDZ