Zabawa latarką Swiss Peak 1w

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
SZCZooR

Zabawa latarką Swiss Peak 1w

Post autor: SZCZooR »

Witajcie Szanowni.
To mój pierwszy merytoryczny post więc proszę o wyrozumiałość.
W razie potrzeby proszę moda o przeniesienie.

Otóż mam 3 latarki swiss Peak o których piszą że ma 1w.
Latarka jak latarka świeci. Zapewne dla większości tutaj to raczej domowa zabawka ale mniejsza o to.

Wpadło mi do głowy że skoro mam 3 to jedna można by przerobić.
Może zostać tylko obudowa z oryginału. Problem w tym że nie znam się i nie wiem co potrzebuje kupić. Jak dobrać komponenty.

Pomożecie?!
Ostatnio zmieniony czwartek 14 wrz 2017, 15:29 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

No to na początek najlepiej rozbierz całość i wstaw jakieś zdjęcia. Będzie można ocenić czy jest jakiś potencjał do modyfikacji.
Obudowa jest w ogóle aluminiowa czy to tworzywo?
SZCZooR

Ostatnio zmieniony czwartek 14 wrz 2017, 14:57 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
SZCZooR

Nikt nie pomoże?
Zdaje sobie sprawę że to słaba baza i że trzeba wszystko zmienić ale tym większa satysfakcja.
Może jednak ktoś podpowie jakie komponenty będą najlepsze?
Awatar użytkownika
pietros

Przede wszystkim, trzeba by wypełnić tą którą masz, lub dotoczyć nową pigułę. Diodę zmienić na np. XM-L2 czy XP-L, do tego nowy sterownik. Jakie tam jest zasilanie? 3xAAA? Pokaż jeszcze jakieś zdjęcie jak wygląda ten wyłącznik, bo to może być ciężki punkt do modyfikacji.

P.S.
Zdjęcia wrzucaj z użyciem tej opcji:
Obrazek
Bo za miesiąc wątek będzie się nadawał do kosza.
SZCZooR

Zasilanie 3xaaa ale uzywam aku 18650 zamiast baterii.
Wybacz ale musisz mówić do mnie bardziej jak do laika. Wypełnić to znaczy?
Dotoczyc to myślę że jakiś tokarz by ogarnął to. Ale jaki sterownik kupić?

P.s. zdjęcia wrzucamy przez imageshack. Zawsze działało. Moderacja poprawiła mój post.
Ostatnio zmieniony piątek 15 wrz 2017, 20:08 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietros

No to całkiem po taniości:
Sterownik:
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... t-driver-c
Dioda:
https://www.fasttech.com/products/1609/ ... ed-emitter

Co do toczenia, to trzeba wypełnić dziurę, która jest pod podłożem diody, żeby umożliwić poprawne odprowadzanie ciepła z diody. Do tego dalej nie wiadomo co z wyłącznikiem, czy też nie trzeba by go wymienić.

A teraz liczymy:
- sterownik 10 zł
- dioda 14zł
- usługa u tokarza 15zł (?)
- nie wiadomo, czy nie trzeba kombinować z wyłącznikiem

Zamiast tego może lepiej kupić: https://www.gearbest.com/led-flashlights/pp_44144.html ?

SZCZooR pisze:P.s. zdjęcia wrzucamy przez imageshack. Zawsze działało. Moderacja poprawiła mój post.
Nie. Zdjęcia wrzucamy na serwer forum, bo z serwisów zewnętrznych za kilka tygodni zostaną usunięte i temat będzie bezwartościowy. Zobacz, co stało się np. z serwisem photobucket...
SZCZooR

Ok. Następnym razem zdjęcia wrzuce poprawnie sory.

Co do kupna innej latarki to owszem zamówień convoya c8 sobie i czekam na dostawę. A ta chce się tylko pobawić. Zobaczyć co mogę osiągnąć z takiego badziewia. Traktuje to tylko jako rozrywke

A to jest włącznik.
Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek 15 wrz 2017, 20:10 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
ww296

Post autor: ww296 »

Poprawiasz coś dobrego masz dobre plus, poprawiasz coś słabego masz słabe plus. Pomijając koszty skoro to zabawa.
Dla zabawy sugeruje kupić host Convoy S2+ i pobawić się w tańszej wersji w modyfikacje 3A, a w droższej w modyfikacje 3 x LED i 4 A. Można kupić różne reflektory i kolimatory zabawa jest przednia a efekty końcowe - wow! ;) Tylko taka droga jest niestety chorobotwórcza i co za tym idzie dość droga :) bo nigdy nie kończy się na jednej latarce ;).
SZCZooR

Generalnie chodzi mi o zrobienie nowej latarki w starej obudowie. Wiem że można kupić lepszą i ja modyfikować. Można kupic wszystko tylko jaka przyjemność w tym jest?
Po co poprawiać s2+ która i tak bardzo dobrze świeci.
Lepiej zrobić coś z niczego.

P.s. a czy w jakimś elektronicznym sklepie kupie potrzebne podzespoły? Zeby nie zamawiać zza granicy
Ostatnio zmieniony piątek 15 wrz 2017, 20:12 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Dawno temu, wyszedłem z podobnego założenia zabrałem się za latarkę no name .
Pracy sporo, trochę wiedzy o badziewiu, doświadczenie... no jakieś tam na pewno, efekt mizerny.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ