Jak rozebrać "pigułę" takiej latarki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
DXFM

Jak rozebrać "pigułę" takiej latarki

Post autor: DXFM »

Cześć.
W latarce jak poniżej chcę wymienić LED na cieplejszą, bo ta prawie na niebiesko świeci. Nie umiem sobie jednak poradzić z rozebraniem modułu LED.
Cała latarka wygląda tak:
Obrazek
Piguła:
ObrazekObrazekObrazek
Próbowałem podważać laminat, ale płytka ani ruszy, tylko zaczyna się strzępić.
Ktoś może mi podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
Papier79

Post autor: Papier79 »

Witam :)
To jest składane na wcisk, więc jakimś nożykiem podważ sterownik, i on wyjdzie, a później resztę wypchniesz w drugą stronę.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Patrząc na pigułę i latarkę, można domniemywać, że pod ledem jest duża dziura :)
ILPT
Awatar użytkownika
Papier79

Podłoże diody na bank tylko rantem piguły dotyka. I pewnie dlatego wszystko plasticzkiem na wcisk zrobione, ot jednorazówka...
DXFM

Koledzy, jest lepiej:
Obrazek Obrazek
Próbowałem podważyć tą blaszkę od spodu, ale się nie daje. Od góry do PCB zaraz obok LED przyłożyłem wkrętak i próbowałem wypchnąć LED w dół, ale nic się nie ruszyła. Ten kołnierz plastikowy jest trudno podważyć do góry, bo zawadza soczewka - myślałem go do góry wyciągnąć, może w tą stronę się rozbiera?
Awatar użytkownika
Papier79

Teraz, od spodu podłoża diody trzeba wypychać. Oprzeć pigułę o coś, o podobnej średnicy i choćby kciukiem wypchać.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Albo najpierw wydłubać ten plastik co jest wkoło diody, wtedy dioda z podłożem sama wyjdzie.
DXFM

endrju1 pisze:Albo najpierw wydłubać ten plastik co jest wkoło diody, wtedy dioda z podłożem sama wyjdzie.
Za pierwszym razem mi to nie wyszło, może źle podważałem bo nie chciałem uszkodzić soczewki. Rzeczywiście trzeba było podważyć i wyciągnąć ten biały plastikowy pierścień, w kierunku świecenia (czoła latarki).
Dzięki za pomoc!
medyk81

Post autor: medyk81 »

DXFM pisze:
endrju1 pisze:Albo najpierw wydłubać ten plastik co jest wkoło diody, wtedy dioda z podłożem sama wyjdzie.
Za pierwszym razem mi to nie wyszło, może źle podważałem bo nie chciałem uszkodzić soczewki. Rzeczywiście trzeba było podważyć i wyciągnąć ten biały plastikowy pierścień, w kierunku świecenia (czoła latarki).
Dzięki za pomoc!
To teraz już tylko zostało złożyć to spowrotem do kupy, zamówić na Gearbest Convoya s2+ za 37PLN, poczekać 2-3 tygodnie i po dostawie myśleć o wymianie diody na cieplejszą :mrgreen:
ODPOWIEDZ