O zgrzewarkach...

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kons18 pisze:Czy ktoś ma pomysł jak zacisnąć konektory oczkowe na kablu 35 mm2 bez praski ?
Może zalutować? :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Kons18 pisze: Czy ktoś ma pomysł jak zacisnąć konektory oczkowe na kablu 35 mm2 bez praski ?
Podejdź do rejonu energetycznego, chłopaki zacisną Ci za dwa ... :evil: ... :-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 mar 2017, 00:33 przez Yogi_, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysiek
Minijoe

Post autor: Minijoe »

punktak z tępym czubkiem i młotek-dawniej się tak robiło
fedu

Post autor: fedu »

Znalazłem u szwagra kabel 30 może 35mm2 jakieś 2m i okazało się że jest aluminiowy, ale pokryty czymś wyglądającym na miedź. Jest to kabel rozruchowy kupiony w Anglii . Mogę go wykorzystać do zgrzewarki? Obecnie mam 25mm2 miedziany ale za krótki trochę, na mierniku pokazało 700A i 1,6V przy dwóch zwojach.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Rezystywność: miedź: 1,72×10^−8 Ω·m, aluminium: 2,82×10^−8
Ogólnie w zgrzewarkach nie ma co iść w aluminium we wtórnym uzwojeniu. Choć zawsze możesz nawinąć i sprawdzić. Możesz sprawdzić jaki przy też tych dwóch zwojach będzie wynik dla CCA. Ale docelowo to te przynajmniej 3 zwoje nawiń, bo 1,7V to trochę za mało.

Ten przewód pokryty miedzią to właśnie aluminium pokryte miedzią (CCA), chyba coraz częściej spotykane.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ptja

Post autor: ptja »

--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Mając na uwadze to, jak palą się Li-pole, wolałbym zasilać takie ustrojstwo z 1 aku samochodowego z dużym prądem rozruchowym.
ptja

Post autor: ptja »

ElSor pisze:
Mając na uwadze to, jak palą się Li-pole, wolałbym zasilać takie ustrojstwo z 1 aku samochodowego z dużym prądem rozruchowym.
Może czasy impulsów i "stopień wypełnienia" nie pozwolą na taką reakcję? Ale oczywiście ołowiowy też jest rozwiązaniem.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Pomijając fakt, że Lipola można równolegle, wraz z użytkowaniem zgrzewarki doładowywać wysokim prądem, przez co i powtarzalność tych "strzałów" będzie odpowiednia. Kwasiaka, szybko (zwłaszcza zdrowo dla niego) nie naładujesz. Wszystko oczywiście rozbija się o to, kto ile tych zgrzewów, w krótkim czasie potrzebuje zrobić...

PS. Pomijając już oczywiście różnicę w wadze takich dwóch warsztatów, bo dla niektórych to nie musi mieć znaczenia.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

https://www.youtube.com/watch?v=o4NaDMoEHxU tu z maleństwa na stosunkowo cienkich przewodach i elektrodach robi zgrzewy więc taki np 12V 60-80Ah musi wystarczyć spokojnie. Pewnie nawet taki lekko zajechany da dobre efekty (wystarczy w zimę dogadać się z właścicielem diesla, który akurat wymienia aku na nowy, bo auto mu nie chciało odpalić). Często taki aku ładowany odpowiednio długo małym prądem starcza w tym samym aucie i na kolejną zimę więc finalnie nie jest aż tak zły a do zgrzewarki powinien być wystarczająco dobry.
Możliwe też, że jestem za mocno przeczulony z Li-polami, bo w końcu ile też tych Amperów potrzeba do zrobienia malutkiego zgrzewu w cieniutkiej blaszce.
ProLight

Post autor: ProLight »

Wszystko pięknie ale 213E to chyba troszkę dużo.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

A próbował ktoś do zgrzewania użyć lutownicy transformatorowej? Prądu tam sporo na wyjściu.
Sam bym spróbował ale nie mam żadnej transformatorówki :)
Michał
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

sp5it, zgrzewać nie próbowałem, ale upalały mi się groty i widziałem jak to iskrzy, bardzo słabo to iskrzy w porównaniu przy iskrzeniu mojej zgrzewarki, gdy np. za słabo docisnę blaszkę i upali ją... I to krótkim impulsem. Tak, ze sadze, że długo by trzeba grzać, jeżeli cokolwiek by się zgrzało.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
karoka

Post autor: karoka »

Jako że mój temat umarł, zapytałem o kupno gotowca na wzór tego co Wy przedstawiacie. Tylko z transformatorem, kablami, końcówkami itp. bez bajerów, wyświetlaczy i co tam jest jeszcze. Koleś zaśpiewał za to 300 zł, warto kupić ? Czy sam będę w stanie to zrobić ? Coś majsterkuję, lewe ręce nie są. Elektrykę w domu poprawiam jak zajdzie potrzeba. I żyję :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

karoka, a liczyłeś się wyrobić w 100zł? :| To jest, jak mniemam, sporo czyjegoś czasu i otrzymujesz do ręki sprawdzone, działające urządzenie. Cena moim zdaniem uczciwa, choć do końca nie wiemy co ma się konkretnie na to urządzenie składać, jak wykonane etc.
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ