Solarforce L2P 4x XP-L 3500lm+
Solarforce L2P 4x XP-L 3500lm+ oczywiście jako latarka do używania w celu świecenia będzie lepsza, jest większa i poradzi sobie lepiej z odprowadzaniem ciepła. Natomiast jako zabawka D4 to super sprawa jak tylko dojdzie to będę mógł powiedzieć coś więcej. Aha no i cena prawie dwa razy niższa.
Gratulacje, udany projekt i może się kiedyś skuszę.
Gratulacje, udany projekt i może się kiedyś skuszę.
Gdy tylko zaczną produkować masowo ogniwa 21700
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Kolego Grzegorz, zbytnią ufność (moim zdaniem) pokładacie w nowy format Tesli. Słyszałem jakiś czas temu od zaufanego dostawcy, że w pierwszym rzucie na rynek ogólny, te ogniwa mają kosztować okolice 80PLN/szt.
Wracając do tematu. Nie to żebym się specjalnie czepiał (bo wierz mi, że cały czas walczyłem sam ze sobą, aby tego tematu w ogóle nie komentować), ale na moje oko obudowa L2P i 30W mocy, kupy się nie trzyma. Nie wspominając już, jak zachowa się napięciowo ogniwo (nawet wysoko-prądowe) obciążone w ten sposób w DD. Może inna fizyka obowiązuje w centralnej Polsce a inna w dolnośląskim? Greg, o ile to nie problem to ja bym z chęcią zobaczył filmik (10-15min, o których pisałeś) jak odpalasz tego potwora z wpiętym adapterem do pomiaru prądu pobieranego z ogniwa (symulując oczywiście sztucznym nawiewem zimnego powietrza jazdę na rowerze). Jeśli masz problem z warsztatem pomiarowym, to służę wypożyczeniem wykalibrowanego amperomierza do pomiaru wysokich prądów. Jak coś daj znać na PW.
Wracając do tematu. Nie to żebym się specjalnie czepiał (bo wierz mi, że cały czas walczyłem sam ze sobą, aby tego tematu w ogóle nie komentować), ale na moje oko obudowa L2P i 30W mocy, kupy się nie trzyma. Nie wspominając już, jak zachowa się napięciowo ogniwo (nawet wysoko-prądowe) obciążone w ten sposób w DD. Może inna fizyka obowiązuje w centralnej Polsce a inna w dolnośląskim? Greg, o ile to nie problem to ja bym z chęcią zobaczył filmik (10-15min, o których pisałeś) jak odpalasz tego potwora z wpiętym adapterem do pomiaru prądu pobieranego z ogniwa (symulując oczywiście sztucznym nawiewem zimnego powietrza jazdę na rowerze). Jeśli masz problem z warsztatem pomiarowym, to służę wypożyczeniem wykalibrowanego amperomierza do pomiaru wysokich prądów. Jak coś daj znać na PW.
Sometimes darkness can show you the light
https://www.fasttech.com/products/6992100Bocian pisze:Słyszałem jakiś czas temu od zaufanego dostawcy, że w pierwszym rzucie na rynek ogólny, te ogniwa mają kosztować okolice 80PLN/szt.
Co do prądu i czasu świecenia mam podobne odczucia ale nie testowałem takiej konfiguracji więc głowy nie dam a mam tylko odniesienie do 3xXP-L z DD. Wiem tylko, że ogniwo obciążone prądem 10A przez 6 minut odda z siebie 1Ah a każde 10mR rezystancji daje spadek 0,1V przy 10A (ogniwo też ma rezystancję). Łącząc ze sobą wszystkie te fakty, oglądając wykresy i noty różnych ogniw i diod, widać dużo sprzeczności/niejasności w tej i podobnych konstrukcjach, no ale takie właśnie jest DD, czyli prawdziwe turbo tylko w momencie włączenia latarki na świeżo naładowanym ogniwie, po kilku minutach prąd w diody znacznie niższy niż na początku (światła dla oka tylko trochę mniej), sporo ciepła wydzielanego niepotrzebnie i to nie tylko na diodach, "męczenie" ogniwa i włącznika ... a po kilkunastu minutach świecenia tryb turbo jest ledwie co mocniejszy od najmocniejszego stabilizowanego trybu na AMCkach.
Także taka refleksja na koniec. Jak poprawnie podać parametry latarki z driverem DD, skoro niby wszystko się zgadza jednak nie tak do końca?
ElSor, nie 20700, tylko 21700. Tego formatu nie ma na rynku i długo nie będzie.
Pomiary latarki a i owszem, pojawią się.
Pomiary latarki a i owszem, pojawią się.
Do 70-90% zużycia pojemności akumulatora, zależy co tam wsadzisz na zasilanie. Więc może i 45 minut.
Prąd stabilizowany 4,2A. 4x XP-L mają bardzo małe Vf gdy każda z nich dostaje koło 1A.
Prąd stabilizowany 4,2A. 4x XP-L mają bardzo małe Vf gdy każda z nich dostaje koło 1A.
greg, a jaki akumulator 18650 przy rozładowaniu prądem 4,2A ma pojemność 3,5Ah?
Tudzież, jaki aku przy prądzie 4,2A odda z siebie 3,15Ah do napięcia ok 3,2V w trybie CC?
Tudzież, jaki aku przy prądzie 4,2A odda z siebie 3,15Ah do napięcia ok 3,2V w trybie CC?
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm... raczej 2,95V, bo skąd niby wziąłeś Vf @1,05A=3,2V? Może, dajmy na to, 4,2A*0,75h=3,15Ah odda właśnie ten: