Pierwsza latarka na rower

co i jak zrobiłem...
zipon

Pierwsza latarka na rower

Post autor: zipon »

Witam wszystkich,

Nadszedł czas aby zaopatrzyć się w jakieś oświetlenie na rower, póki co na przód. Jeżdzę dość dużo i głównie po lesie (enduro, lekki freeride). Jako że wolę się czegoś nauczyć postanowiłem sam zbudować latarkę.

- body, wolałbym okrągłe, ale bez znaczenia, z dojściem do materiału nie ma problemu
- dioda, myślałem o takiej http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11022
- optyka, rocket medium +/- 13* ?
- driver, proszę o jakieś propozycje, 2/3 tryby, bez strobo
- zasilanie, niewiem co optymalne, wolalbym cos zintegrowanego z latarką, chyba, że różnica jest duża to mogę pomyśleć o zewnętrznym

Proszę o jakieś porady w tej kwestii.
stfk

Post autor: stfk »

Siemka,
Ja również postanowiłem samemu zrobić sobie światełko ;). Dla mnie największym problemem jest body - najlepsze byłoby takie z profilu alu, ale nie mam dostępu ani do materiału ani do narzędzi (tokarki)... Jakbyś miał dostęp do dobrego body, to jestem bardzo zainteresowany. Generalnie moja latarka bedzie na P7 + sterownik na MSP430 + LM3401.
Duży wybór driverów jest na DE, ale ja (deczko w ciemno..) polecałbym chyba produkt Edim'a. Jeśli chodzi o zasilanie to jak dla mnie w grę wchodzą tylko aku 18650 (w mojej konfiguracji 2 szt. szeregowo).
zipon

Post autor: zipon »

stfk, jeżeli bedę miał jakąś możliwość to dam znać.

Po namysle doszedłem do wniosku, że potrzebuję coś mocniejszego, myślałem o P7, jednak mam wątpliwości co do barwy, wyczytałem że przy barwie zimnej szybko męczą sie oczy. Jeździł ktoś ktoś na rowerze z P7? Może jakaś inna porównywalna dioda? MC-E?
DNF

Post autor: DNF »

Ja jezdzilem na P7, jak rowniez na jakims edisonie+kolimator(to wazne bo troche zmienia sie odcien), jezdzilem na chinskich cree. Wg mnie na p7 to jest mega wygoda jazdy. Oczy sie nie mecza, moze dlatego ze bardzo lubie zimny odcien?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

DNF, za chwilę post nr 1000 :wink:
sorki za OT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

DNF

A teraz to obróć o 180*... Jakaś paskudna informacja podprogowa, nie inaczej... ;)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

DNF, szatan w tobie siedzi :twisted: :twisted: :twisted:
DNF

Post autor: DNF »

No raczej, ze szatan :twisted: :twisted:
Mam gdzies screena (o ile nie odszedl do czelusci piekiel razem z formatem) jak mam 666 postow :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ