Oświetlenie leśnej działki letniskowej ..ciemnej:)
Oświetlenie leśnej działki letniskowej ..ciemnej:)
Witam, zależy mi na oświetleniu działki letniskowej w ciemnym doświetlanym jedynie sporadycznie przez księżyc terenie:). Obecnie mam halogen na domu ale jest prądożerny i działa na czujkę. Szukam oświetlenia najlepiej zasilanego z sieci 230v z szerokim kątem które świeciłoby całą noc (włączane i wyłączane manualnie) co zatem idzie energooszczędnego. Teren który planuję oświetlić (doświetlić) to prostokąt około 30x20m. Czy tzw doświetlacze z serwisów sprzedażowych np. 50W mogą bez dodatkowego chłodzenia pracować od np. 22-3, czy szukać czegoś innego tańszego w utrzymaniu. Nie chce inwestować dużych kwot ( max 200) bo poza okresem letniskowym pewnie zyskały by nowego właściciela.
Dziekuję za wszelakie pomysły.
Dziekuję za wszelakie pomysły.
Witam
Przed domem, miałem żarówkę 100W, potem zakładaliśmy świetlówki kompaktowe. Teraz mam założony zamiennik LED o mocy 5W i teren przed domem, (około 20x30m) jest na tyle jasno oświetlony, że można się po nim poruszać bez problemu, a i małe zwierzęta (wiewiórka) widać dobrze.
Pozdrawiam
Przed domem, miałem żarówkę 100W, potem zakładaliśmy świetlówki kompaktowe. Teraz mam założony zamiennik LED o mocy 5W i teren przed domem, (około 20x30m) jest na tyle jasno oświetlony, że można się po nim poruszać bez problemu, a i małe zwierzęta (wiewiórka) widać dobrze.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Mozesz mi odpowiedziec czy naswietlacz taki budzetowy z marketu budowlanego moze pracowac ciagle przez te 5h bez uszczerbku? Kalkuluje koszta wiec licze sie z zakupem gotowej lampy nie samej zarowki czy swietlowki.
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sie 2017, 19:19 przez Gregooz, łącznie zmieniany 1 raz.
Byle jaki naświetlacz ledowy 10W/650 lm to koszt 15-20 zł, lepszy (osram) z gwarancją na 5 lat 60 zł - sam sobie odpowiedz czy warto ...
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sie 2017, 19:20 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Na początek, chciałem Ci uzmysłowić, jaką moc potrzebujesz, bo niektórzy "rzucają się" od razu na 50 czy 100W LED, bo "LEDy biorą mniej prądu, więc taki 100W, to bierze 10W"...Gregooz pisze:Kalkuluje koszta wiec licze sie z zakupem gotowej lampy nie samej zarowki czy swietlowki.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?