Oczyszczacz powietrza / filtr domowy.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Issac

Oczyszczacz powietrza / filtr domowy.

Post autor: Issac »

Hej,

Z tym światłem to żart.
Temat nie ma nic wspólnego z latarkami i oświetleniem.
Aczkolwiek pozwoliłem sobie nadać pytanie na tym forum, bo ciężko mi znaleźć rzeczowe informacje w google i na forach typu "babyboom" :lol:

Jako że na 100% znajduje się ktoś kto robił już "research" i posiada urządzenie, byłby w stanie mnie nakierować ?

Szukam urządzenia do ogólnej filtracji przed alergenami i jak zawsze wszystko obija się o cene i zależność taką żę:
Tanie urządzenie = drogie filtry i ogólne użytkowanie (pobór mocy, eksploatacja etc.)

Jak to wygląda z waszej strony?
Urządzenie do salono/kuchni ~ 40m2

Im więcej bajerów typu jonizacja i UV tym lepiej. Ale pytanie czy to działa ?
Czy kupować używkę

Pomocy :wstyd:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Lepiej się kierować w stronę odczulania niż izolowania od alergenów.

Im mniej będziesz miał do czynienia z alergenami w domu tym gorzej będziesz na nie później reagował.
Awatar użytkownika
Issac

smokuxx1987, dzięki bardzo za radę, ale nie potrzebuję rad na temat alergii - wiem z czym się to je (całe życie się z nim zmagam)
Tak więc wracając do tematu oczyszczacza powietrza - ktoś, coś ?
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Ma to sens, tylko razem z tym musi iść pozbycie się wszelkich zasłon, firanek, dywanów, pluszaków, narzut i tak dalej.
M
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
a59

Post autor: a59 »

Najlepszy do Twojej kubatury był by :
https://www.fellowes.pl/produkty/opis,3 ... m-iii.html

Cena ok. 4000,00 netto
Filtry ok. 1200zł wymiana co ok. 18 miesięcy.
Przystosowany do pracy ciągłej (silnik bezszczotkowy) Poziom zużycia energii na poziomie żarówki LED.Wymiana powietrza 374 m3/godz. Czujnik uruchamia lub wyłącza oczyszczacz w zależności od zanieczyszczenia i obecności ludzi.
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sie 2017, 21:16 przez a59, łącznie zmieniany 1 raz.
ww296

Post autor: ww296 »

Prawdę powiedziawszy, naprawdę nie wiem co w takim urządzeniu może kosztować prawie 5000 zł. Za 200 zł można kupić odpowiedni wentylator, filtry powiedzmy że gotowe 500, obudowa max 300 zł elektronika powiedzmy 500.
Nasuneliście mi pomysł aby sobie coś takiego zrobić. Obudowa może być finezyjna, można dodać na końcu jeszcze nawilżacz na zasadzie zraszania materiału.
Wentylator można kupić w hurtowniach chłodniczych, najtańsze kosztują kilkadziesiąt zł i chodzą nonstop parę lat. A za 200-300 zł kupujemy gotowy wentylator wyższej klasy z porządnych materiałów wyważony a więc cichy. Taki wentylator będzie wieczny w takim urządzeniu.
Barton_

Post autor: Barton_ »

ww296 pisze:Prawdę powiedziawszy, naprawdę nie wiem co w takim urządzeniu może kosztować prawie 5000 zł...
Gwarancja i serwis, laboratoria badające sprzęt, inżynierowie obliczający i projektujący podzespoły, marka i logo, VAT, dochodowy, zysk firmy, prezes i pani Krysia, certyfikaty, stok części zamiennych, obsługa prawna i księgowa i pewnie drugie tyle pozycji, których nie wymieniłem.
Wiecznie w drodze.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Zastanawiałem się nad Xiaomi Mi Air Purifier 2. Nadal myślę. W PL za 750PLN, z chin 550PLN (np: Gearbest). Filtry około 160.
ww296

Post autor: ww296 »

Ceny które podałem zawierają VAT i docbodowy. Płacisz marzę w wysokości kilkuset procent. Akurat jest zapotrzebowanie i nie ma konkurencji kapitalizm. :)
Awatar użytkownika
Issac

a59, CZYŚ TY Z KONIA SPADŁ ?
"Cena ok. 4000,00 netto
Filtry ok. 1200zł wymiana co ok. 18 miesięcy. "
12 400zł za 10,5roku użytkowania =100zł miesięcznie za czyste powietrze :-|

tty5150,
Xiaomi Mi Air Purifier 2. Nadal myślę. W PL za 750PLN, z chin 550PLN (np: Gearbest). Filtry około 160 (wymiana co 5msc, wg zaleceń)
4 400zł za 10lat użytkowania= 36zł miesięcznie... lepiej.

JA, znalazłem:
AIRCARE firmy KLIMACEAN (PL) 850zł. Filtry 180zł, wymiana co rok.
2650zł za 10lat użytkowania = 22zł miesięczenie... NAJLEPIEJ

Tak, wiem że im prawdopodobnie droższe urządzenie tym lepsze... Ale szczerze ile może być lepsze, jak w temacie z ozonatorami i ich wydajnością jak i biobójczością. Ciężko to zmierzyć, bo nikt nie robił porównania i badań.
A patrząc na cenę 22zł/msc do 100zł/msc to w portfelu się robi luka za to 1% czystsze powietrze - czy to warto ?
Awatar użytkownika
a59

Post autor: a59 »

Issac z konia to sam chyba spadłeś.
Chciałeś porządny sprzęt to podałem Ci linka. Ze sprzedażą tego nie mam nic wspólnego. Kiedyś mnie to interesowało i tyle w temacie. Te do 1000,00zł to jakbyś chciał zakupić porządną latarkę i w końcu zakupił za 50,00zł na allegro wmawiając sobie , że to świetny zakup. Niestety, z tym jak innymi produktami jest tak, że za jakość i parametry trzeba zapłacić.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Issac pisze:a59, CZYŚ TY Z KONIA SPADŁ ?
a59 pisze:Issac z konia to sam chyba spadłeś.
Panowie, przypominam o zasadach prowadzenia dyskusji... <nono>

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Issac, a może wersja DIY wersja 1 lub wersja 2
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Issac

Rysiu., Mam około 15 projektów DIY które się kolejkują z braku czasu... (min oczyszczacz do warsztatu - pomysł od Mathiasa Wendela) a tu jeszcze w aucie coś, w domu się zepsuje... a chciałbym zacząć z niego korzystać zanim się zacznie sezon grzewczy.

Pyra, Przepraszam, poniosło mnie :(
Awatar użytkownika
Issac

Panowie,

Wybrałem ekonomiczną opcję po obejrzeniu filtrów do oczyszczacza AIRCARE KLIMAWENT.
Polskiej firmy ! (składaną pewnie w chinach)
Mają naprawdę duża powierzchnię filtracyjną, filt węglowy, lampę UV przeznaczoną na 9000h pracy i jonizator.
Tryb automatyczny który zwiększa przepływ powietrza w razie pogorszenia jego jakości.
Trzy kolory diody led które wskazują jakość.

Ogólnie nie jestem w stanie zmierzyć działania i jakości filtrów. Jak kiedyś wpadnie mi w ręce takie urządzenie to sprawdzę.

Kupiłem nówkę sztukę praktycznie nieużywaną z rynku wtórnego za 400zł, więc na tą chwilę jestem mega za dowolny.

"Usypiam" temat na 2/3miesiące kiedy zacznie się sezon grzewczy i smog będzie znowu numerem jeden tematów zdrowotnych etc... :roll:
ODPOWIEDZ