Ustawienie BLF A6

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karoka

Ustawienie BLF A6

Post autor: karoka »

Hej. Przyszedł mi wczoraj ten sterownik lecz nie mogę załapać jak go uruchomić, w sensie zmieniać tryby. Niby chodzi o przytrzymanie guzika określony czas, dobrze rozumiem ? Bo mi coś to nie wychodzi.
Testuje na ogniwie stosunkowo nowym, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Group 1:Moon-Low-Med1-Med2-High1-High2-Turbo(Short press<0.5s)
Group 2: Low,Med,High,Turbo (Short press<0.5s)
+
Moon-Turbo-Tactical Strobe-Battcheck-Bike Flasher (Medium press 0.5s-1.5s)
Czy może te grupy się jakoś zmienia ?
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Chcesz zmienić grupę ? Trzeba sporo się naklikać (18 razy, krótkie przerwy, tak samo jak do zmiany jasności) latarka wtedy dwa razy krótko błyska.
Wyłączasz po 1 błysku, zmiana grupy
Wyłączasz po 2 błysku, włącza/wyłącza pamięć
karoka

Masz może jakąś instrukcję, bardziej rozbudowaną o konkrety ? Jeżeli tak, to poproszę.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Tu masz wszystko opisane ze szczegółami:

http://bazaar.launchpad.net/~toykeeper/ ... blf-a6.txt
marekwoj

Post autor: marekwoj »

A tu rozrysowane graficznie, Astrolux ma ten sam sterownik.

https://www.banggood.com/Astrolux-S1-XP ... yAEALw_wcB
karoka

Dzięki wielkie chłopaki za pomoc !
karoka

Witam jeszcze raz.
Spodobała mi się dłubanina i zastanawiam się czy tym razem nie kupić tego drivera https://www.banggood.com/BLF-X6X5-Drive ... s=category

Możecie powiedzieć czy warto ? Ten poprzedni jest tańszy i mocniejszy (1600 vs 1300 lm). Czy opróczy ilości trybów odczuję jakąś różnicę ? Wsadzać planuję go do budy s2+. Ten ma też opcję NO PWM, to dobrze czy źle ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

karoka pisze:Ten ma też opcję NO PWM
Ale tylko w 2ch trybach. Jak dla mnie FETa nie warto stosować w "normalnych" latarkach, a tym bardziej połączenia FET + 1x7135, bo najwyższe tryby są mocno uzależnione od stanu wyczerpania aku a najwyższy od praktycznie każdego komponentu w latarce.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

http://toykeeper.net/torches/x6v2/manker/bistro.txt
Czytam ten opis i rozbawia mnie coraz bardziej :mrgreen: Attiny25, kondensator jako pamięć, kalibracja zabezpieczenia termicznego. Genialne :twisted:

Jakiś czas temu, nie mogli pojąć jak można wykorzystać kondensator jako pamięć, a to przecież patent Pyry ;)
http://budgetlightforum.com/node/27994
Ostatnio zmieniony piątek 01 wrz 2017, 17:20 przez Bocian, łącznie zmieniany 2 razy.
Sometimes darkness can show you the light
karoka

ElSor pisze:Jak dla mnie FETa nie warto stosować w "normalnych" latarkach
Możesz jaśniej ? Normalna w sensie EDC, czy co ?

Bocian pisze:Attiny25, kondensator jako pamięć, kalibracja zabezpieczenia termicznego
To sarkazm, czy jak to odebrać ? Bo to co piszesz nie mówi mi kompletnie nic czy jest lepszy, czy gorszy jak pytałem wcześniej.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

karoka, zajrzyj do mojego poprzedniego, uzupełnionego postu i powinieneś zrozumieć o czym piszę.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

karoka pisze: Normalna w sensie EDC, czy co ?
Normalna czyli dla zwykłego użytkownika nie potrzebującego ledwie widocznego przyrostu mocy kosztem znacznie krótszego czasu pracy na akusie, szybszemu zużyciu części czy braku stabilizacji najwyższych mocy. W takim driverze najwyższy tryb to po prostu podpięcie diody bezpośrednio pod akusa bez żadnego ograniczenia prądu (poza tym wynikającym z rezystancji elementów po drodze), można by z czystym sumieniem napisać, że gorsze to jest niż rozwiązanie z najtańszych latarek, gdzie chociaż jest rezystor ograniczający max prąd. Na początku płynie duży prąd, który z każdą sekundą maleje a razem z nim ilość światła. Barwa diody także jest chłodniejsza na początku. Sprawność wyrażona w lm/W jest bardzo niska i to w trybach wysokich także, bo dioda dostaje PWMem z dużego prądu.
Taki FET ma sens, gdy jest dopełnieniem sterownika zawierającego minimum 5-6 układów AMC i odpowiada tylko za najwyższy tryb.
Kondensator jako pamięć to dobre rozwiązanie ale już jakby nieco przestarzałe, bo można to załatwić całkowicie programowo wykorzystując wewnętrzne peryferia mikrokontrolera, przy okazji mniejszym zużyciem kodu programu. Dzięki temu nowszemu rozwiązaniu, można też przy okazji znacznie zwiększyć żywotność pamięci EEPROM, bo nie trzeba jej po każdym kliku zapisywać.

Myślisz, że 1300 i 1600lm to różnica zauważalna gołym okiem ? ... może i tak ale raczej nie odróżnisz tego, gdy nie zaświecisz 1 trybem zaraz po 2gim, z tej samej latarki, bez przerwy pomiędzy zmianą mocy. Pewnie zapytasz dlaczego > google na hasło "kwadratowe prawo ściemniania" odpowie Ci dosyć szczegółowo.
ODPOWIEDZ