Latarka BAILONG BL-T808 czemu nie działa?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Hosesor

Latarka BAILONG BL-T808 czemu nie działa?

Post autor: Hosesor »

Witam serdecznie. Jak trwoga to do Boga.
Problem dotyczy latarki BAILONG BL-T808. Dostałem taką - bo nie działa. Sprawdziłem czy napięcie zasilania dochodzi do układu sterującego- jest ok. Dioda CREE jest dobra. Stawiam na układ sterujący który niestety jest "noname". Trudno mi określić co to za układ. Zasilanie to plus na pin1, a minus na pin 8. Kiedyś myślałem że to Attiny13 ale z uwagi na zasilanie raczej odpada. Latarka jest zasilana 3 ogniwami 4,2V połączonymi równolegle. Rozrysowałem schemat na podstawie płytki - wiem nie najlepszy, ale na początek w zupełności wydaje się czytelny.
czemu to cudo nie działa- nie wiem. Może ktoś potrafi określić co to za układ sterujący? Może to on jest problemem?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Na początek, sprawdź czy mosfety dostają napięcie sterujące. Jeśli tak, to wsadzasz dowolny mosfet z kanałem N. Jeśli jednak nie, to niestety, padł układ sterujący (99%), a wtedy nie pozostaje Ci nic innego, jak kupić driver sterowany mikrostykiem, i podlutować go kabelkami do oryginalnej płytki, pozbawionej elektroniki. Przynajmniej będziesz miał ograniczenie prądu LEDa

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Hosesor

Post autor: Hosesor »

No właśnie, żaden sygnał nie wychodzi z układu sterowania - on jest martwy.
Czy jakiś prosty driver możesz mi zaproponować? - domyślam się ze programowalny?

RFX3 podobno taki powinien być driver. Ale skąd go załatwić?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Na pewno greg, miał jakiś driver sterowany mikroswitchem, nie pamiętam czy reszta moderów też czegoś nie ma, zerknij do sklepiku.

Niestety, oryginalny driver, to dalej będzie badziew, który nie wiadomo ile podziała...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ