Tania latarka No Name
Witam
No niestety IRFL014 nie za bardzo się nadaje do światełek, choć często stosowany w twardych dyskach, ale tam Uz=12V
A tu popatrz:
Dokumentacja, pierwsza charakterystyka:
Najniższa krzywa oznacza napięcie bramki 4,5V, czyli jest to w zasadzie najniższe przewidziane przez producenta użyteczne napięcie sterowania, ale spójż dalej, 400mA to już napięcia źródło-dren o wartości 0,7V, czyli tyle muszisz liczyć spadku.
Kolejna charakterystyka w datasheet (nr 3.) określa nam dla jakiego napięcia sterującego uzyskujemy określony prąd drenu, gdzie można łatwo odczytać, że dla 1A potrzebujemy sterowanie ok. 4,7V. Wszystko dla czasu impulsu 20µS co nie jest tak mało w naszych warunkach (impuls długości 1 działki na moich oscylogramach)
Podobne wartości uzyskasz dla tranzystorów NPN - np: wspomniany kiedyś 2n2222.
Ale dokumentacja podaje Ucesat 1V dla Ic = 500mA ale przy Ib=50mA, czyli wartości, której nie uzyskasz sterując go bespośrednio z portu uC (20mA ale do masy). Dlatego biolarne nie są tu tak polecane
A weźmy teraz taki SI4410 (dostępny na serwisach aukcyjnych) co prawda w obudowie SO8 osiąga prąd 5A dla Usd = 0,25V i Ugs=2,6V; czyli już wartości jak najbardziej do przyjęcia w naszych warunkach.
No a gdybyśmy porównali to z SI2312 to... masakra, ten ma już przy napięciu sterującycm rzędu 1,8V Rdson=0,047Ω Dla napięcia sterującego 1,5V osiągamy prądy rzędu 5A.
Jak więc widzisz Calineczka ma absolutną rację....
PS: krzycho123 Dziś "U Edy" kupiłem Solderless Breaddoard, czyli płytkę z otworkami do montażu układów doświadczalnych
No niestety IRFL014 nie za bardzo się nadaje do światełek, choć często stosowany w twardych dyskach, ale tam Uz=12V
A tu popatrz:
Dokumentacja, pierwsza charakterystyka:
Najniższa krzywa oznacza napięcie bramki 4,5V, czyli jest to w zasadzie najniższe przewidziane przez producenta użyteczne napięcie sterowania, ale spójż dalej, 400mA to już napięcia źródło-dren o wartości 0,7V, czyli tyle muszisz liczyć spadku.
Kolejna charakterystyka w datasheet (nr 3.) określa nam dla jakiego napięcia sterującego uzyskujemy określony prąd drenu, gdzie można łatwo odczytać, że dla 1A potrzebujemy sterowanie ok. 4,7V. Wszystko dla czasu impulsu 20µS co nie jest tak mało w naszych warunkach (impuls długości 1 działki na moich oscylogramach)
Podobne wartości uzyskasz dla tranzystorów NPN - np: wspomniany kiedyś 2n2222.
Ale dokumentacja podaje Ucesat 1V dla Ic = 500mA ale przy Ib=50mA, czyli wartości, której nie uzyskasz sterując go bespośrednio z portu uC (20mA ale do masy). Dlatego biolarne nie są tu tak polecane
A weźmy teraz taki SI4410 (dostępny na serwisach aukcyjnych) co prawda w obudowie SO8 osiąga prąd 5A dla Usd = 0,25V i Ugs=2,6V; czyli już wartości jak najbardziej do przyjęcia w naszych warunkach.
No a gdybyśmy porównali to z SI2312 to... masakra, ten ma już przy napięciu sterującycm rzędu 1,8V Rdson=0,047Ω Dla napięcia sterującego 1,5V osiągamy prądy rzędu 5A.
Jak więc widzisz Calineczka ma absolutną rację....
PS: krzycho123 Dziś "U Edy" kupiłem Solderless Breaddoard, czyli płytkę z otworkami do montażu układów doświadczalnych
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 wrz 2009, 22:28 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra pisałem o IRFL014 , ale to ta sam seria więc masz rację że raczej nie nada przy takim napięciu sterowania a szkoda bo już myślałem że znalazłem idealny tranzystor do tej aplikacji .
Muszę poszukać czegoś na moim elektronicznym złomie w SMD
Co do SI kupiłem ostatnio SI4435 , ale obudowa SO8 trochę utrudnia sprawę w przypadku PCB ~20mm gdy mamy tam jeszcze atmela .
Ja też dziś byłem u EDY i szukałem mosfetów smd i mocnych NPN - seria BCX , ale nic takiego nie mają w żadnym sklepie na kwiatowej ani w Elstacie
Jedyne co dorwałem to tego IRFLa .
EDIT: 4435 to p-ch więc też nie wyjdzie nic z tego
Muszę poszukać czegoś na moim elektronicznym złomie w SMD
Co do SI kupiłem ostatnio SI4435 , ale obudowa SO8 trochę utrudnia sprawę w przypadku PCB ~20mm gdy mamy tam jeszcze atmela .
Ja też dziś byłem u EDY i szukałem mosfetów smd i mocnych NPN - seria BCX , ale nic takiego nie mają w żadnym sklepie na kwiatowej ani w Elstacie
Jedyne co dorwałem to tego IRFLa .
EDIT: 4435 to p-ch więc też nie wyjdzie nic z tego
elektroda.pl
A co ma nie wyjść... dajesz źródło do plusa, dren na leda, a bramkę do portu, tylko tryby będą odwrotnie, wtedy wystarczy w linii:
Config Timer0 = Pwm , Compare A Pwm = Clear Up , Prescale = 1 'konfig PWM
poprawić, żeby było
Config Timer0 = Pwm , Compare A Pwm = Clear down , Prescale = 1 'konfig PWM
I gra..... znaczy świeci
A tranzystor można położyć na procku na kanapkę i polutować nóżki drucikami, albo nawet niepotrzeba, bo do nóżek drenu możesz bezpośrednio dolutować kabelek od leda, a źródła i bramkę do płytki po odgięciu nóżek
PS: Mój błąd dane dotyczyły IRFL014
Config Timer0 = Pwm , Compare A Pwm = Clear Up , Prescale = 1 'konfig PWM
poprawić, żeby było
Config Timer0 = Pwm , Compare A Pwm = Clear down , Prescale = 1 'konfig PWM
I gra..... znaczy świeci
A tranzystor można położyć na procku na kanapkę i polutować nóżki drucikami, albo nawet niepotrzeba, bo do nóżek drenu możesz bezpośrednio dolutować kabelek od leda, a źródła i bramkę do płytki po odgięciu nóżek
PS: Mój błąd dane dotyczyły IRFL014
- Calineczka
- Kontakt:
...dzieki za wyjasnienia dlaczego się nie nadaje
Ja TSM2312 kupuje tutaj:
http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=TRA28
Ja TSM2312 kupuje tutaj:
Chyba za wyręczenie w wyjaśnianiuCalineczka pisze:...dzieki za wyjasnienia dlaczego się nie nadaje
Ja TSM2312 kupuje tutaj:
Cieszę, się, że mogłem pomóc.
Dodałem skompilowane pliki wsadowe do procków w poście z listingiem, żeby były razem. Teraz już wypróbowane w latarce z tematu
[ Dodano: Sro Wrz 16, 2009 6:04 am ]
Wczoraj, dzięki uprzejmości jednego z kolegów z forum, otrzymałem m.in. SKU7880, wersja beztrybowa (bo po co jak mam swoje ) do testów, tak więc nie dało się pokonać tego pierwszego stopnia do piekła i po małych przeróbkach (przesunięcie transformatorka bliżej krawędzi aby się zmieścił na kanapkę z moim driverkiem i wymianie uszkodzonego kondensatorka na wejściu na 10uF) zastąpił lambdę w mojej latareczce. Zamiast na "stanowisko testów" znalazło się wszystko od razu w latareczce takim oto sposobem zostały pomierzone tylko prądy zasilania i LEDa na świerzutkim Eneloop'ie.
95mA - 26,4mA 1 tryb
350mA - 65,7mA 2 tryb
1006mA - 244,5mA 3 tryb
1998mA - 526,3mA 4 tryb
Jednak wieczorem wygospodarowałem traochę czasu, wyjąłem kompletny zespół świecący z latarki, a tak to teraz wygląda:
Pomierzone wartości zamieszczam wyżej, uzupełniłem poprzedni pomiar
Trochę rozczarowuje max, myślałem, że wyciągnę może nie 800, ale z 700mA, no cóż trzeba będzie poszukać przyczyny.... Może to ten mosfet z odzysku?.....
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 14:34 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam ,
jako że w rozmowie z użytkownikiem Pyra dostałem pozwolenie na opublikowanie mojego wykonania jego pomysłowego driverka wrzucam dla chętnych materiały .
Przeróbka polegała na opracowaniu własnego PCB pod tranzystor który akurat miałem do dyspozycji pewnie mało popularny ale ma dobre parametry i jest tani jak na mosfeta o takich parametrach - P-channel SI4435 .
To tranzystor innego typu dlatego przeróbki wymagał też schemat , który jest poniżej.
Sterownik u mnie zasilany jest bezpośrednio z baterii dlatego też trzeba było zastosować ograniczenie prądu idącego w diodę w przeciwieństwie do układu Pyry gdzie ograniczeniem prądu jest sam układ przetwornicy .
Ograniczniekiem jest rezystor który należ dobrać w zależności od prądu . Bez ograniczenia nie kontrolując prądu łatwo uszkodzić LEDa.
PCB w formacie DIPtrace (http://www.diptrace.com/)
Soft - we wcześniejszych postach opublikowany przez Pyrę
jako że w rozmowie z użytkownikiem Pyra dostałem pozwolenie na opublikowanie mojego wykonania jego pomysłowego driverka wrzucam dla chętnych materiały .
Przeróbka polegała na opracowaniu własnego PCB pod tranzystor który akurat miałem do dyspozycji pewnie mało popularny ale ma dobre parametry i jest tani jak na mosfeta o takich parametrach - P-channel SI4435 .
To tranzystor innego typu dlatego przeróbki wymagał też schemat , który jest poniżej.
Sterownik u mnie zasilany jest bezpośrednio z baterii dlatego też trzeba było zastosować ograniczenie prądu idącego w diodę w przeciwieństwie do układu Pyry gdzie ograniczeniem prądu jest sam układ przetwornicy .
Ograniczniekiem jest rezystor który należ dobrać w zależności od prądu . Bez ograniczenia nie kontrolując prądu łatwo uszkodzić LEDa.
PCB w formacie DIPtrace (http://www.diptrace.com/)
Soft - we wcześniejszych postach opublikowany przez Pyrę
- Załączniki
-
- pcb.rar
- (3.12 KiB) Pobrany 22 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 17 wrz 2009, 13:44 przez krzycho_, łącznie zmieniany 2 razy.
elektroda.pl
stfk , rezystor jest ograniczeniem max prądu jaki idzie w diodę
przy obecnej wartości 3ohm idzie ~200mA w diodę bo testuje 1W diode
innego pomysły na ograniczenie prądowe nie mam/miałem , jak wspomniał Pyra lepszym rozwiązaniem byłby jakiś scalony driver z ograniczeniem ala AMC
jak ktoś ma innego pomysła to niech mi podrzuci , zastosujemy w kolejnej rewizji
innego pomysły na ograniczenie prądowe nie mam/miałem , jak wspomniał Pyra lepszym rozwiązaniem byłby jakiś scalony driver z ograniczeniem ala AMC
jak ktoś ma innego pomysła to niech mi podrzuci , zastosujemy w kolejnej rewizji
elektroda.pl
Ahia... Wydawało mi się, że jeśli już zaprzęgamy uC to sygnał z rezystora będzie wprowadzony na przetwornik ADC.krzycho123 pisze:stfk , rezystor jest ograniczeniem max prądu jaki idzie w diodę
- Calineczka
- Kontakt:
wydaje mi się, że jak mierzyłem ten driverek to dawał 0,7A-0,8A w leda ALE plus eneloopka dotykał płytki a zamiast włacznika był gruuubaśny i krótki kawałek cyny.I bez amperomierza na zasilaniu. To dużo zmienia...Pyra pisze:Trochę rozczarowuje max, myślałem, że wyciągnę może nie 800, ale z 700mA, no cóż trzeba będzie poszukać przyczyny.... Może to ten mosfet z odzysku?.....
Ja mierzyłem na dwa mierniki, ale też myślę, że ten mosfecik, który zastosowałem, może też trochę psuć. Dziś go chyba rozmontuję, i pomierzę ponownie, ale wydaje mi się, że też miałem około 700mA przy bezpośrednim połączeniu bez sterownika. Oj muszę to rozkminićCalineczka pisze:wydaje mi się, że jak mierzyłem ten driverek to dawał 0,7A-0,8A w leda ALE plus eneloopka dotykał płytki a zamiast włacznika był gruuubaśny i krótki kawałek cyny.I bez amperomierza na zasilaniu. To dużo zmienia...Pyra pisze:Trochę rozczarowuje max, myślałem, że wyciągnę może nie 800, ale z 700mA, no cóż trzeba będzie poszukać przyczyny.... Może to ten mosfet z odzysku?.....
Witam
No i rozpracowałem
Jednak błędem był pomiar na dwa mierniki. Zdemontowałem wszystko i na tapetę, rozlutowane wszystkie połączenia, grube druty i pomiary samej przetwornicy, miernik tylko do LEDa i.... 870mA ze świeżego eneloopa. Potem dokładam driver i pomiar 790mA, nie jest źle myślę sobie, i teraz chcę sprawdzić prąd pobierany z aku i ZONK 2,36A / 0,515A.
Wynika z tego, że mimo niskiej rezystancji wewnętrznej miernika, jego wpływ na pomiar jest spory.
Montuję teraz dupkę z wyłącznikiem do body-rurki wkładam w to aku i przykładam do przetwornicy i.... kolejna skucha, 347mA w diodę. No co jest, wyłącznik przerobiony, ale zaraz styk blaszek wyłącznika z dupką... i to był celny strzał, "kiepskie" przejście. Wpadłem na pomysł przedłużenia blaszek i zagięcia tak aby body-rurka dotykała do nich bezpośrednio. Teraz na wierzchu obudowy wyłącznika wystają dwie zagięte blaszki, do których dokręcana jest bezpośrednio rurka na aku.
Efekt zauważalny 723mA w leda w trybie max, jest GIT i wreszcie głowica się po chwili robi ciepła
Bardziej już nie będę zwiększał prądu, boję się o diodę, gdyż dotyka głowicy tylko zewnętrznym pierścieniem, w środku dziura, której na razie nie mam czym zatkać jak dorobię wkładkę z miedzi... to się zobaczy.
Pozdrawiam
No i rozpracowałem
Jednak błędem był pomiar na dwa mierniki. Zdemontowałem wszystko i na tapetę, rozlutowane wszystkie połączenia, grube druty i pomiary samej przetwornicy, miernik tylko do LEDa i.... 870mA ze świeżego eneloopa. Potem dokładam driver i pomiar 790mA, nie jest źle myślę sobie, i teraz chcę sprawdzić prąd pobierany z aku i ZONK 2,36A / 0,515A.
Wynika z tego, że mimo niskiej rezystancji wewnętrznej miernika, jego wpływ na pomiar jest spory.
Montuję teraz dupkę z wyłącznikiem do body-rurki wkładam w to aku i przykładam do przetwornicy i.... kolejna skucha, 347mA w diodę. No co jest, wyłącznik przerobiony, ale zaraz styk blaszek wyłącznika z dupką... i to był celny strzał, "kiepskie" przejście. Wpadłem na pomysł przedłużenia blaszek i zagięcia tak aby body-rurka dotykała do nich bezpośrednio. Teraz na wierzchu obudowy wyłącznika wystają dwie zagięte blaszki, do których dokręcana jest bezpośrednio rurka na aku.
Efekt zauważalny 723mA w leda w trybie max, jest GIT i wreszcie głowica się po chwili robi ciepła
Bardziej już nie będę zwiększał prądu, boję się o diodę, gdyż dotyka głowicy tylko zewnętrznym pierścieniem, w środku dziura, której na razie nie mam czym zatkać jak dorobię wkładkę z miedzi... to się zobaczy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 14:37 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt: