Zakup latarki do kapalni

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
nico-vip

Zakup latarki do kapalni

Post autor: nico-vip »

Na początek witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników (Tomek) ;-).
Starałem się, żeby wybrać odpowiedni dział i mam nadzieję, że mi się udało.

Panowie mam do was, mam nadzieję, fachowców w temacie pytanie a raczej prośbę odnośnie wyboru konkretnego gotowego modelu do zakupu latarki ręcznej. Na czym mi zależy:
1. Niezbyt duże rozmiary (żeby mogła schować się do kieszeni).
2. Maksymalnie duża moc (potrzebuje oświetlać całkowicie zaciemnione wyrobiska i uzyskać jak najwięcej szczegółów).
3. Praca na maksymalnym trybie powiedzmy 2-3h byłoby fajnie.
4. Solidny i wytrzymały sprzęt (warunki kopalniane... temp. ok. 30 stopni, wilgotność).
4. Koszt to zależy jakie są zauważalne różnice pomiędzy modelami (ale powiedzmy tak do 500 zl, może być więcej...).

Dodam, że miałem jak dotąd styczność z takim wynalazkiem:
http://allegro.pl/latarka-wojskowa-led- ... 6ea7ee10ec

Świeci całkiem nieźle ale oczekiwałbym czegoś mocniejszego. Wytrzymałość wydaję się solidna ale nie wiem jak by było na dłuższą metę.

Panowie za wszelkie swoje błędy i odstępstwa jakie panują u was na forum przepraszam i proszę o wyrozumiałość.

Dzięki za waszą pomoc :)
light7

Post autor: light7 »

nico-vip pisze:Dodam, że miałem jak dotąd styczność z takim wynalazkiem:
http://allegro.pl/latarka...dc-9e6ea7ee10ec
To jest Bailong i do tego jeszcze zoom czyli samo w sobie zło.

Określ jeszcze na jaki maksymalny dystans chciałbyś świecić i wtedy coś się dobierze.
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Do kapalni (sic) potrzebna jest latarka iskrobezpieczna kategorii ia czyli wybór nie duży.
M
My flashlight is smaller than yours...
maro21

Post autor: maro21 »

Może nie ma tam metanu? :roll:

Miałem styczność z Wolf R55
http://www.wolf-safety.co.uk/portable-l ... able-torch
wszystkie strefy, przede wszystkim 0
Ganzo G718B
medyk81

Post autor: medyk81 »

Może kolega się wypowie czy potrzebuje do pracy w strefie Ex.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jeśli musi być w ATEX to szału z gabarytami ani ilością światła nie będzie.
Mieciu

Post autor: Mieciu »

nico-vip
Czy to ma być latarka z mocnym skupieniem, czy raczej szerokokątna?
Myślałeś o latarkach nurkowych?
Jeżeli ma być kompaktowe,świecić szeroko i przez 2h to proponowałbym Brinyte DIV08W z akumulatorem 26650.

Nurkowe sprzęty dużo lepiej znoszą ekstremalne warunki...
Jeżeli ma być jednak mocno skupiona, mocna i poręczna to coś w stylu Klarus G35 powinno dać radę.
nico-vip

Panowie, dzięki za odp. Może słowo kopalnia zrobiło za dużo zamieszania i nie sprecyzowałem, że w kopalni w której chcę jej używać nie ma metanu, wyłącznie temp. powyżej 30 st. Co do wodoszczelności itp. to nie zamierzam z nią nurkować, aczkolwiek fajnie by było gdyby była bo zdarzają się tam zawodnione wyrobiska (dużeee kałuże, ale powyżej wysokości gumiaków nie wchodzę ;) ) i nie zamierzam jej celowo tam moczyć ;).

Co do skupienia, to fajny jest taki zoom bo wtedy łatwiej dostrzec szczegół oddalony jakieś 50-100m. Rozproszone światło, też jest super ale gdy będzie naprawdę silne bo wtedy oświetlam sobie całe skrzyżowanie wyrobiska i widzę wszystkie mankamenty co trzeba zrobić lub poprawić.
Awatar użytkownika
sp5it

plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

A ja polecę czołówkę np. Skilhunt H02 lub H03, taką latarkę można też używać jako ręczną.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 sie 2017, 22:20 przez plecho1, łącznie zmieniany 1 raz.
nico-vip

sp5it pisze:BLF Q8 http://budgetlightforum.com/node/45915
Michał
czy ten model jest w sprzedażny w Polsce gotowy do użytku czy wymaga konieczności modyfikacji?
Awatar użytkownika
sp5it

Wysyłkowo z Chin, nie wymaga modyfikacji, jest w trakcie produkcji, dostępny będzie nie długo.
M
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Zdecydowanie potwierdzam - Skilhunt na łeb i szperacz do ręki, do tego jako zapas. Bez zapasu (dwóch niezależnych źródeł światła) wchodzenie pod ziemię to głupota.

PS Widzę że odpowiadam na nieistniejący post :twisted:
Ostatnio zmieniony czwartek 28 wrz 2017, 15:34 przez Browar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrav
Kyle

Post autor: Kyle »

light7 pisze:zoom czyli samo w sobie zło.
Nie pisz głupot.
nico-vip pisze: Co do skupienia, to fajny jest taki zoom bo wtedy łatwiej dostrzec szczegół oddalony jakieś 50-100m. Rozproszone światło, też jest super ale gdy będzie naprawdę silne bo wtedy oświetlam sobie całe skrzyżowanie wyrobiska i widzę wszystkie mankamenty co trzeba zrobić lub poprawić.
Też jestem zdania, że ZOOM to genialna sprawa ... ale dobry ZOOM, np. LED Lenser (ciekawa dla Ciebie jest seria MT, np. MT10 zasilany 18650, MT14 na 26650 czy T14 na 4xAA ... choć jak do kieszeni to raczej MT6 na 3xAA) czy Fenix (link do wszystkich latarek zoom Fenix):
http://www.fenixlight.com/ProductSeries ... d=1&tid=33

Chyba wszystkie Fenix i znaczna część latarek LED Lenser (te z SLT w specyfikacji), ma cyfrową stabilizację (stare led lensery np. P7 czy nawet P7.2 były prymitywnymi analogami, do których nie wolno było nawet NiMh ładować)

ps. LED Lenser z serii MT się nie bawiłem, ale mam T7M i jest to solidnie zrobiona latarka, z dobrze działającym zoom o małych stratach i okrągłym snopie nawet po skupieniu, choć nie podoba mi się zimne światło, czy istnienie PWM. Obecnie mam ochotę sprawdzić jakiegoś zoom od Fenix. Miałem kiedyś model E40 (nie był to zoom niestety) i dobrze wspominam tą firmę, więc jestem dobrej myśli.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 wrz 2017, 16:00 przez Kyle, łącznie zmieniany 10 razy.
urbankopter

Post autor: urbankopter »

Witam, przeoczyłem powitalnię i admin skasował mój wcześniejszy post - przepraszam:)

W każdym razie, ja do kopalń i sztolni polecam sprawdzony zestaw Skilhunt H03 + Convoy L6 + dodatkowo Convoy S2+ jako zapas.

Mam w planach zakup dodatkowo BLF Q8 który wydaje mi się, że idelani sprawdzi się w sztolniach z dużymi komorami (a niekoniecznie długimi korytarzami). Wczoraj widziałem, że BLF Q8 są już nawet do dostania na allegro.

Na poniższym filmie można zobaczyć jak sprawdza się mój zestaw L6 + H03 w praktyce:
https://youtu.be/Zx9K8yFF76U
ODPOWIEDZ