Latarka dla policjanta - zakup

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
zbiknet

Latarka dla policjanta - zakup

Post autor: zbiknet »

Witam forumowiczów. Poszukuje latarki która sprawdziła by mi się w służbie. Jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość. Sam przeszukałem internet i jest mnóstwo rożnych sprzętów do wyboru, a że kompletnie nie znam się na elektronice proszę o pomoc!:)

rozmiar latarki nie za duży: ok 10-15 cm tak żeby spokojnie leżała w dłoni bądź na ramieniu kamizelki taktycznej
wytrzymała
i teraz najważniejsze:
tak aby mogła oświetlić duży obszar czy to na dworze czy w piwnicy
i była wystarczająco mocna aby jakiegoś agresora oślepić
czas świecenia minimum 30 min na akumulatorze przy pełnej mocy
no i musiał bym mieć do zestawu tez zawsze akumulator w zapasie
cena w przedziale 100-200 zł wiadomo jak nie ma dużej różnicy lepiej tańsza :P ale też jakbym było coś trochę droższego a naprawdę godnego uwagi to tez chętnie się zapoznam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 sie 2017, 09:11 przez zbiknet, łącznie zmieniany 1 raz.
Barton_

Post autor: Barton_ »

Przy tak minimalnych wymaganiach praktycznie każda latarka szanującego się producenta się nadaje.
Ważne aby miała około 1000 lumenów w maksymalnym trybie.
Latarka około 100-200 PLN. 2 akumulatory około 40 PLN. Ładowarka około 20 PLN. No i masz 200-300.

Zerknij do działu sprzedaż. Za 100 można kupić coś modowanego.
Wiecznie w drodze.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Zainteresuj się latarką Skilhunt H03, mała, mocna, może służyć jako czołówka i można ją bardzo wygodnie przypiąć w wielu miejscach. Powinna lepiej się sprawdzić niż tradycyjna. Podobną i ciekawą jest też taka latarka http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=60750 tylko będzie świeciła węziej ale będzie miała większy zasięg.
zbiknet

Wolał bym jednak coś standardowej konstrukcji, a co powiecie o tym? Bądź polecicie coś podobnego ewentualnie o lepszych patamatrach
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6879041378
medyk81

Post autor: medyk81 »

zbiknet pisze:Wolał bym jednak coś standardowej konstrukcji, a co powiecie o tym? Bądź polecicie coś podobnego ewentualnie o lepszych patamatrach
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6879041378
Jest to jakaś opcja. Grunt żeby nie był to jakiś cośtamfire z 10000 lumenów. Może daj ogłoszenie w sklepiku na zestaw, na forum powinno wyjść taniej. Aukcja z alle ma kolimator - ja bym brał seryjną optykę (pewnie sprzedawca może podmienić). Pamietaj że s2+ świeci dosyć szeroko.
light7

Post autor: light7 »

Convoy S2+ z reflektorem OP jak najbardziej nadaje się do piwnicy. Sam z niej korzystam jak schodzę do swojej po ogórki :mrgreen:
Tak jak napisał Medyk złóż zapytanie w sklepiku że chcesz kupić S2+ z reflektorem OP i sterownikiem 2,8 A najlepiej z zabezpieczeniem termicznym.
Koledzy zapewne coś zaproponują.

Akumulator np. ten http://allegro.pl/ogniwo-panasonic-akum ... 56040.html

Ładowarka od tego samego sprzedawcy http://allegro.pl/ladowarka-xtar-mc1-18 ... 30558.html

Tylko nie kupuj akumulatorów o pojemności 8800 mAh lub 9900 mAh jakich pełno na alledrogo. Są nic nie warte a pojemność mają tak z 10x mniejszą.
Barton_

light7 pisze:...Tylko nie kupuj akumulatorów o pojemności 8800 mAh lub 9900 mAh jakich pełno na alledrogo. Są nic nie warte a pojemność mają tak z 10x mniejszą.
Optymista. Gdyby miały 880-990mAh to byłyby jeszcze coś warte a nie są.
Wiecznie w drodze.
hoka

Post autor: hoka »

zbiknet przecież te szperacze które policja ma aktualnie na służbie są całkiem niezłe, spora moc i zasięg. Wartość ponad 1k pln.
zbiknet

Jeszcze, żeby miał każdy taką na stanie :d bo tak to może w dużych jednostkach są albo u Komendanta w biurku xd
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 sie 2017, 09:14 przez zbiknet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Jeśli ma być to latarka, która miałaby oślepić kogoś, to raczej musi działać to szybko, przecież nie powiesz: "Panie agresorze, proszę poczekać, znajdę tylko odpowiedni tryb w latarce aby ... :evil: ... Panu po gałach". Musi być to jakaś latarka, w której będziesz wiedział jaki masz aktualnie tryb i będziesz mógł je szybko przełączać. Więc latarka tylko z jednym przyciskiem zasilającym chyba odpada, powinien być oddzielny przycisk do zmiany trybów, najlepiej w obie strony "+ i -", albo z jakimś pokrętłem. Są chyba takie, gdzieś taką z pokrętłem widziałem. Co do sprzętu, nic nie doradzę, bo nie wiem gdzie takich szukać, mówię tylko jaki sprzęt byłby lepszy do tych zastosowań. Do tego musi być to jakaś latarka, która nie zmienia trybów podczas wstrząsów. Convoy jak jest włączony, wystarczy że będzie uderzany od spodu, ogniwo wtedy nie będzie się stykało ze sprężyną i zaczną przeskakiwać tryby. To jest istotne, bo jakbyś chciał użyć tej latarki podczas strzelania z pistoletu, to z każdym strzałem zmieniałbyś tryb. Fajna byłaby dyskoteka XDD
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 sie 2017, 09:15 przez Borsuczy, łącznie zmieniany 1 raz.
Barton_

Kwestia doboru włącznika i nic nie będzie przełączać przy wstrząsach.
Co do oślepiania to są latarki, gdzie bez względu na pamięć trybu można wywołać turbo.
Wiecznie w drodze.
zbiknet

Tosz to nie musi być też super latarka na jakąś wojnę xd powrotu szukam pomocy aby ktoś doradzil jak najlepszy sprzęt w przedziale 100-200. A z tym oslepianiem to może przesadziłem
Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 sie 2017, 09:17 przez zbiknet, łącznie zmieniany 1 raz.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Ale czemu przesada, jak jest pamięć trybów i zostawimy na maksymalnym to po kliknięciu mamy od razu maks. Kuzynowi odsprzedałem EDC X1 którą używa do podobnych celów tylko w wojsku i bardzo sobie chwali ale planuje też zakup tego Xtara bo często trzymając latarkę musi jeszcze trzymać psa i jeszcze jedna ręka by się przydała :)
wujek_red

Post autor: wujek_red »

zbiknet - jakbyś kupił modowaną od tego modera to jestem pewien, że by zrobił tryb w którym dłuższe wciśnięcie uruchamia tryb maksymalny albo jakieś strobo. Także taki convoy s2+ i odpowiednie tryby pod ciebie... będzie bardzo dobrym wyborem:) Zapytać nie zaszkodzi ;) Jak koledzy zobaczą to i reklamę zrobisz i może też zamówią. Więc czysty zysk.
fazi

Post autor: fazi »

Musisz kupić latarkę z trochę bardziej rozbudowanym sterownikiem, np. z takim jak w tej latarce. Jak używasz poza pracą ustawiasz sobie kilka trybów, jak idziesz na patrol ustawiasz tylko jeden tryb max i po kłopocie. To jest ten sterownik.
A z racji Twojej profesji zainteresowałbym się latarką SolarForce L2P dodatkowo z taktycznym włącznikiem i taktyczną koronką.
Nasz forumowy kolega takie oferuje. Od siebie dodam, że jakieś 5 lat temu kupiłem taką i do dzisiaj bezawaryjnie służy (teraz mojemu koledze).

Pzdr
ODPOWIEDZ