Weryfikacja BLF A6 XPL 1600LM 7/4modes EDC LED
Weryfikacja BLF A6 XPL 1600LM 7/4modes EDC LED
Dotarła do mnie nowe EDC BLF A6 XPL. Ogniwo w zestawie przyszło padnięte (napięcie = 0 V), pójdzie do reklamacji ale bardziej mnie martwi brak WOW w trybie turbo.
Na ogniwie Panasonic NCR18650A (maksymalny prąd rozładowania: 5900mA) w porównaniu do mojej od 5 lat wiernej Gregowej L2P świeci nieco jaśniej ale nie znacząco. Wydaje mi się, że różnicę 750 LM vs. 1600 LM powinno być jednak widać wyraźniej.
Czy czekać na nowe INR18650-30Q i sprawdzić? A może to fake? Poniżej foty diody i sterownika (napis BFL na pcb niby jest).
Na ogniwie Panasonic NCR18650A (maksymalny prąd rozładowania: 5900mA) w porównaniu do mojej od 5 lat wiernej Gregowej L2P świeci nieco jaśniej ale nie znacząco. Wydaje mi się, że różnicę 750 LM vs. 1600 LM powinno być jednak widać wyraźniej.
Czy czekać na nowe INR18650-30Q i sprawdzić? A może to fake? Poniżej foty diody i sterownika (napis BFL na pcb niby jest).
Ja bym sprawdził na jakimś wysokoprądowym ogniwie, ewentualnie poczekał na te samsungi jak zamówiłeś i dodatkowo weź pod uwagę
Up to 1600 lumens from a single emitter in a small tube light (with
the right battery, and a spring bypass mod). Closer to 1400 lumens
with no mods and lower-amp batteries
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lip 2017, 00:45 przez Dziubek, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie tutaj można się czasem zdziwić.tty5150 pisze:Wydaje mi się, że różnicę 750 LM vs. 1600 LM powinno być jednak widać wyraźniej.
Mam testową latareczkę 3xXP-G3 - przedostatni tryb 2,45A, ostatni to okolice 6-8A - niby przepaść a w realu jest trochę mocniej tylko a na pewno nie tyle mocniej ile można by się spodziewać po ilości wydzielanego ciepła czy różnicy w pobieranym prądzie nawet wiedząc, że istnieje coś takiego jak kwadratowe prawo ściemniania. Niestety 2x więcej lumenów to tylko ok 30% więcej światła dla oka. Mając to na uwadze i fakt, że dioda w tym hiper booscie pracuje już w bardzo niekorzystnym dla siebie zakresie wolę inne rozwiązania. Często lepszy reflektor (nieco lepiej skupiający) daje lepsze odczucie przyrostu mocy niż zwiększenie samego prądu w diodę. Powiem to nawet inaczej. Moją UF 502B na diodzie XR-E (może max 250-300lm) zmieniłem kiedyś na L2P z XM-L (ok 800-900lm) i właśnie przez utratę zasięgu byłem wręcz mocno zawiedziony z nowego nabytku i do samego końca jej posiadania (ok roku) nie mogłem jej polubić, mimo, że światła było więcej i o lepszej barwie.
Wielkie dzięki panowie, to przetestuje z INR na jakiejś luksmiarce. Oko przy swoim przetwarzaniu logarytmicznym jest zawodne. Spodziewałem się mniejszego zasięgu i bogatszego spila. Ma być do kieszonki spodni, gdzie L2P z stalową koronką nieco zawadza.
kemor90, Shame on me... to było to. Zdradliwa i podstępna folia. Ogniwo już się ładuje, dzięki!
kemor90, Shame on me... to było to. Zdradliwa i podstępna folia. Ogniwo już się ładuje, dzięki!
Tak tylko podpowiem od siebie że większość modujących profi ma rację:
- prąd 2,1-3,0A to ilość światła wystarczająca (dla nawet dość wymagających) a wyżej to niepotrzebne grzanie
- sprawność diody XP-L2 (najnowsza wysokosprawna CREE) przy prądach rzędu 5-6A to ok. 90 lm/W co daje właśnie ok. 1600 lm ale straszliwe nagrzewanie latarki.
Powyższe oznacza jedynie to że kosztem chwilowego podniecania się 6A potworkiem z 1600 lm przez kilkadziesiąt sekund mamy drenaż baterii jak smok.
Oczywiście sa niższe tryby ale ... pozostaje niedosyt.
Dla porównania przy 3A i przy nieco większej latarce dioda XHP50.2 daje ok. 2400 lumenów i jest znacznie zimniejsza przy tym - sprawnośc diody przy tym prądzie to 130 lm/W
Efekt WOWO przy takiej diodzie to 6A i 3500 lm, a sa jeszcze diody XHP70.20 ...
Wykonanie S2+ czy podobnej ze sterownikiem H1-A http://www.kaidomain.com/p/S026606.H1-A ... T-G2-MK-R2
przy odrobinie dłubaniny daje znacząco lepszy efekt, ewentualnie pozostaje 3xXP-L2 w obudowie jaxmana https://pl.aliexpress.com/store/product ... 63548.html - który ma wysoko podniesioną półke na ledy aby wkomponować optyke CARCIO - puszczenie w to prądu 6-7A da cos ok 2800 lumena - wtedy WOWO jest giga ...
Oczywiście modowanie we własnym zakresie jest droższe ale satysfakcja z efektu jest warta tego - tym bardziej że zazwyczaj latarkę robimy pod siebie , chyba że ktoś robi więcej - ale hurtem ceny są niższe
- prąd 2,1-3,0A to ilość światła wystarczająca (dla nawet dość wymagających) a wyżej to niepotrzebne grzanie
- sprawność diody XP-L2 (najnowsza wysokosprawna CREE) przy prądach rzędu 5-6A to ok. 90 lm/W co daje właśnie ok. 1600 lm ale straszliwe nagrzewanie latarki.
Powyższe oznacza jedynie to że kosztem chwilowego podniecania się 6A potworkiem z 1600 lm przez kilkadziesiąt sekund mamy drenaż baterii jak smok.
Oczywiście sa niższe tryby ale ... pozostaje niedosyt.
Dla porównania przy 3A i przy nieco większej latarce dioda XHP50.2 daje ok. 2400 lumenów i jest znacznie zimniejsza przy tym - sprawnośc diody przy tym prądzie to 130 lm/W
Efekt WOWO przy takiej diodzie to 6A i 3500 lm, a sa jeszcze diody XHP70.20 ...
Wykonanie S2+ czy podobnej ze sterownikiem H1-A http://www.kaidomain.com/p/S026606.H1-A ... T-G2-MK-R2
przy odrobinie dłubaniny daje znacząco lepszy efekt, ewentualnie pozostaje 3xXP-L2 w obudowie jaxmana https://pl.aliexpress.com/store/product ... 63548.html - który ma wysoko podniesioną półke na ledy aby wkomponować optyke CARCIO - puszczenie w to prądu 6-7A da cos ok 2800 lumena - wtedy WOWO jest giga ...
Oczywiście modowanie we własnym zakresie jest droższe ale satysfakcja z efektu jest warta tego - tym bardziej że zazwyczaj latarkę robimy pod siebie , chyba że ktoś robi więcej - ale hurtem ceny są niższe
Zawsze można kupić nowość w postaci Emisar D4.Mociumpel pisze:ewentualnie pozostaje 3xXP-L2 w obudowie jaxmana https://pl.aliexpress.com/store/product ... 63548.html - który ma wysoko podniesioną półke na ledy aby wkomponować optyke CARCIO - puszczenie w to prądu 6-7A da cos ok 2800 lumena - wtedy WOWO jest giga ...
http://budgetlightforum.com/node/55306
Z porządnego ogniwa potrafi pociągnąć 20A (sic!) i dać na wyjściu ponad 4000lm.
Tak, wiem że to tylko przez moment, bo potem zadziała zabezpieczenie termiczne, jednak efekt wow będzie.
Z małymi latarkami i optykami 3x/4x nie zawsze uzyskamy efekt WOW. W niewielkim pomieszczeniu będzie mocno zauważalna zwiększona moc i uśmiech na twarzy ale na zewnątrz czy w długim i szerokim pomieszczeniu zbyt szeroka wiązka światła może dać zupełnie odwrotny efekt. Szukając np auta na parkingu pod pracą wolę Convoya S4 z oskalpowaną diodą i nie koniecznie na pełnej mocy zamiast S2+ 3xXP-L na pełnej mocy nawet. Mimo posiadania różnych "tańszych" latarek największe WOW w ostatnim czasie zrobiła na mnie Convoy L6, kilka lat temu "Pyrowa" SkyRay King (3xXM-L2), czy podobne konstrukcje typu Imalent DDT40 czy SupFire M6. Niemniej reflektor L6tki w połączeniu z wydajną i niewysiloną diodą robi robotę a przy okazji długo poświeci na pełnej mocy bez parzenia w rękę.
Na myśl mi jeszcze przychodzi test rowerowy z 5x S2+3xXP-L > viewtopic.php?p=187546#187546 gdzie wyraźnie zaobserwowałem, że nawet ogrom szerokiego światła nie jest w stanie zrobić sensownego zasięgu w porównaniu ze zwykłym S4/S2 a dodatkowo odbite od bliskich przeszkód światło utrudnia ocenę drogi w średniej i dalszej odległości od nas. Efekt WOW może i był przez chwilę ale równie szybko znikł, gdy uświadomiłem sobie wszystkie jego wady.
Na myśl mi jeszcze przychodzi test rowerowy z 5x S2+3xXP-L > viewtopic.php?p=187546#187546 gdzie wyraźnie zaobserwowałem, że nawet ogrom szerokiego światła nie jest w stanie zrobić sensownego zasięgu w porównaniu ze zwykłym S4/S2 a dodatkowo odbite od bliskich przeszkód światło utrudnia ocenę drogi w średniej i dalszej odległości od nas. Efekt WOW może i był przez chwilę ale równie szybko znikł, gdy uświadomiłem sobie wszystkie jego wady.
Przez moje ręce przeszło ok. 30 latarek dla ludzi - większość chciała mieć proste i MAŁE do 15cm walcowe w kształcie świecidło pokroju S+ z prądem 1,4A - banan był przy każdym bo niedrogo, mocniej od wszystkiego co mieli i szeroko.
- 5 latarek monstersów (na ogniwach 2x26350) z diodą XHP50.2 na prądzie turbo 4,8A (nieoficjalnie 4,4-4,6A) świeci do dzisiaj wśród "kupnych flasoholików" tj. kupujących markowe światełka - okazało się, że da się 2x mocniej i 2x taniej - Większość czasu świecą w trybach 150 i 800 lumenów bo potem "tylko w teren panie dziejku"
- 2 latarki to małe dziwadła typu zoom w oparciu o 1407 z XHP50.2 na 2x18350 - okazuje się że można fajnie z małymi stratami i bardzo funkcjonalnie zrobić małego zooma - one wzbudzają zazwyczaj najwięcej ciekawości - nie dają 1000 m zasięgu ale do 150 metrów dając bardzo równomierną mocną plamę 15-18m oddziaływują na wyobraźnię praktycznością (w zalewie to już w ogóle...)
Podsumowując większość "obdarowanych" cieszy japę bo pierwszy raz widzą mocne światło, a Ci co widzieli lepsze markowe dostawali "monstersa" ...
Nie rozumiem sensu w małej 10cm latarce XM-L2 czy podobnej w wersji na prąd 5-8A - grzeje jak piec a ten kilkunastosekundowy moment WOW to ... ma się do zdrowego rozsądku jak d...a na jeżu.
Ale co kto lubi - sa ludzie którzy dla oszczędności podcierają sobie d... szkłem i ponoć sobie chwalą
Miałem FET-a ale jakoś "szczękopadu" nie było, raz widziałem 3xXPL w M1 pędzonego FET-em - to rzeczywiście robi wrażenie - ściana światła jest wielka (z wyliczeń po 2A w diodę czyli 2500-2600 lumenów), gorąc robiło się po 2 minutach (bo i latarka masywniejsza) ale czad był ...
- 5 latarek monstersów (na ogniwach 2x26350) z diodą XHP50.2 na prądzie turbo 4,8A (nieoficjalnie 4,4-4,6A) świeci do dzisiaj wśród "kupnych flasoholików" tj. kupujących markowe światełka - okazało się, że da się 2x mocniej i 2x taniej - Większość czasu świecą w trybach 150 i 800 lumenów bo potem "tylko w teren panie dziejku"
- 2 latarki to małe dziwadła typu zoom w oparciu o 1407 z XHP50.2 na 2x18350 - okazuje się że można fajnie z małymi stratami i bardzo funkcjonalnie zrobić małego zooma - one wzbudzają zazwyczaj najwięcej ciekawości - nie dają 1000 m zasięgu ale do 150 metrów dając bardzo równomierną mocną plamę 15-18m oddziaływują na wyobraźnię praktycznością (w zalewie to już w ogóle...)
Podsumowując większość "obdarowanych" cieszy japę bo pierwszy raz widzą mocne światło, a Ci co widzieli lepsze markowe dostawali "monstersa" ...
Nie rozumiem sensu w małej 10cm latarce XM-L2 czy podobnej w wersji na prąd 5-8A - grzeje jak piec a ten kilkunastosekundowy moment WOW to ... ma się do zdrowego rozsądku jak d...a na jeżu.
Ale co kto lubi - sa ludzie którzy dla oszczędności podcierają sobie d... szkłem i ponoć sobie chwalą
Miałem FET-a ale jakoś "szczękopadu" nie było, raz widziałem 3xXPL w M1 pędzonego FET-em - to rzeczywiście robi wrażenie - ściana światła jest wielka (z wyliczeń po 2A w diodę czyli 2500-2600 lumenów), gorąc robiło się po 2 minutach (bo i latarka masywniejsza) ale czad był ...
Wielkie dzięki za porady. Po sprawdzeniu na INR (uratowanym z łuszczycy foliowej ) i sprawdzając na ścianie obok siebie oba beamshoty tryb turbo jest rzeczywiście jaśniejszy z większym i jaśniejszym spilem - czego się spodziewałem po mniejszym refie.
Tyle prądu w diodę w tak małym opakowaniu to jedynie "na bajer" i do używania w nagłej potrzebie. Bardziej mi chodziło, czy nie przysłali mi jakiejś taniej podróbki. Ma to być EDC gdzie zależy mi na ekonomicznym świeceniu w trybach do 50% z dobrą sprawnością. I poniżej 100PLN by nie płakać za długo jak dostanie nóg lub się utopi
A do rozpraszania mroku na odległość służy TM16., ale to już się mieści jedynie w dużej kieszeni.
Tyle prądu w diodę w tak małym opakowaniu to jedynie "na bajer" i do używania w nagłej potrzebie. Bardziej mi chodziło, czy nie przysłali mi jakiejś taniej podróbki. Ma to być EDC gdzie zależy mi na ekonomicznym świeceniu w trybach do 50% z dobrą sprawnością. I poniżej 100PLN by nie płakać za długo jak dostanie nóg lub się utopi
A do rozpraszania mroku na odległość służy TM16., ale to już się mieści jedynie w dużej kieszeni.
Najłatwiej sprawdzić bezpośredni strumień z latarki luxmiarką - powyżej 300 lumenów oko ludzkie b. słabo rozróżnia przyrost jasności.
Podpowiem jak sam robię (sposób wspierany przez wielu zagramanicznych speców) - świecę światełkiem w sufit - do ziemi dociera znacznie mniejsza ilość światła co pozwala dostrzec różnice między 800 a 1600 lm czy pomiędzy 1600 a 3000 lm.
Pomiar dotyczy wciąż tej samej latarki - dwóch latarek obok siebie o podobnej mocy nie da się jednoznacznie porównać - tutaj bez luxmiarki się nie obejdzie.
Podpowiem jak sam robię (sposób wspierany przez wielu zagramanicznych speców) - świecę światełkiem w sufit - do ziemi dociera znacznie mniejsza ilość światła co pozwala dostrzec różnice między 800 a 1600 lm czy pomiędzy 1600 a 3000 lm.
Pomiar dotyczy wciąż tej samej latarki - dwóch latarek obok siebie o podobnej mocy nie da się jednoznacznie porównać - tutaj bez luxmiarki się nie obejdzie.
Wysokoprądowe, zalecany jest Samsung Q30, ale to tak na marginesie
Jak użyjesz "zwykłego", to też tragedia się nie stanie, po prostu nie będzie świecić pełną mocą że tak powiem.
Jak użyjesz "zwykłego", to też tragedia się nie stanie, po prostu nie będzie świecić pełną mocą że tak powiem.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin