Witam. Mam driver LED pracujący ze ściemniaczem 230V. Ściemniacz ma zakres pracy 20W - 600W. Niestety ale driver staruje od 15W - zbyt duża moc. Czy jest możliwość zakupu w niskiej cenie ściemniacza który pozwoli działać np. od 5W lub czy da się go przerobić? Jest to zwykły produkt z OBI.
Dzięki bardzo
Ściemniacz 230V
Ja kupowałem najtańsze ściemniacze z allegro. U mnie współpracują z ledówkami (żarówkami led), działają od bardzo malej mocy, choć to też od sterownika w żarówce zależy. Ledówki mam od Bociana i Philipsa współpracujące ze ściemniaczami.
Moc minimalna może zależeć od sterownika i może zmiana ściemniacza nic nie dać. Np. Jedna z ledówek w przeciwieństwie do reszty startuje od połowy zakresu ściemniaczy, a reszta od minimum.
Pozdrawiam
Moc minimalna może zależeć od sterownika i może zmiana ściemniacza nic nie dać. Np. Jedna z ledówek w przeciwieństwie do reszty startuje od połowy zakresu ściemniaczy, a reszta od minimum.
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tu masz ściemniacz do ledów (w sensie do "żarówek ledowych" ŚCIEMNIALNYCH czyli przystosowanych fabrycznie do ściemniania - nieściemnialne nie zadziałają) w instalacjach 2-przewodowych (bez żółto-zielonego ochronnego tzw. uziemienia) lub 3-przewodowych (z żółto-zielonym ochronnym/uziemiającym) - https://www.elektrykasklep.pl/towar/665 ... iwersalny/
Minimalna moc to realnie 5-75W (parametry podane przez producenta są zbyt optymistyczne). DO tego ładna ramka i masz "ściemniactwo" ze ściany - tańszych rozwiązań nie tykaj niepotrzebnie bo albo są 3-4 przewodowe albo są brzydkie
Minimalna moc to realnie 5-75W (parametry podane przez producenta są zbyt optymistyczne). DO tego ładna ramka i masz "ściemniactwo" ze ściany - tańszych rozwiązań nie tykaj niepotrzebnie bo albo są 3-4 przewodowe albo są brzydkie
Ostatnio zmieniony niedziela 06 sie 2017, 15:43 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 2 razy.
Chyba mylisz przewód neutralny z ochronnym: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Przew%C ... lektryczny
Przewód neutralny jest w obu rodzajach instalacji.
Przewód neutralny jest w obu rodzajach instalacji.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski