COB paski "5V 1W" - ile naprawdę i jak zasilić?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
abyss

COB paski "5V 1W" - ile naprawdę i jak zasilić?

Post autor: abyss »

Kupiłem takie wynalazki: LED COB w postaci paska na 60x7.7mm aluminiowym podłożu, zalane "gumiastą" masą.
https://www.aliexpress.com/item/1PC-New ... 99798.html
Problem jest w tym, że w tytule magik z Chin ;) pisze, że to 5V 1W. W treści:
RED 2-2.6V
Inne (mam niebieskie) 3-4V
Każdy do 300mA.

Zasiliłem oba typy testowo, na sekundę 3.05V (2x paluszki).
Red 450mA - świeci bardzo jasno. Pewnie jak zejdę do 2-2.6V będzie OK.

Niebieskie przy 3.05V około 50-100mA w zależności od sztuki - i świecą ledwo-ledwo.
Przy zasileniu ich 3.8V (z 18650) prąd 450mA i świecą bardzo jasno.

Niestety w opisie nie ma (chyba) nic więcej sensownego. Jakim napięciem je zasilić, by nie ryzykować spalenia? Nie są drogie, ale chciałem zrobić kilka lampek na nich. Czy zasilanie tego AMC7135 to dobra droga?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

abyss pisze:Jakim napięciem je zasilić, by nie ryzykować spalenia?
Nie napięciem, ale prądem. W opisie jest 300mA max i tego się trzymaj. Podane napięcia to tylko przybliżone napięcie przewodzenia żeby było wiadomo jaki sterownik zastosować.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Chińczykowi, który ma max 300mA dałbym nie więcej niż 200mA przy pracy ciągłej. AMC to 350mA więc przy założeniu, że moduł ma 1W, to dla czerwonego byłoby to optymalne (moje założenie to dostarczenie ok 2/3 mocy max).

I powtórzę jeszcze raz to, co napisał Manekinen: DIODY ZASILAMY PRĄDEM o takiej wartości, żeby łączna moc nie przekraczała wartości max danej diody czy modułu.
Awatar użytkownika
abyss

Jasne. Spróbuję zasilać je z zasilacza 5V i driverka 7135 bo takie mam. Przy takiej mocy ~1W i zamkniętej, ciasnej drewnianej obudowie jakiej wielkości radiator jest konieczny? Czy można to umieścić na wspólnym radiatorze razem z paskiem? (mierząc LED wygląda na to, że jest izolowany elektrycznie od aluminiowej podstawy).
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

AMC 7135 będzie się solidnie grzał przy 5V, szczególnie jak zasilisz tym czerwone o niskim napięciu przewodzenia.
Awatar użytkownika
abyss

pegasus_sis pisze:AMC 7135 będzie się solidnie grzał przy 5V, szczególnie jak zasilisz tym czerwone o niskim napięciu przewodzenia.
Właśnie tak myślałem, spróbuję dać po dwie czerwone szeregowo - może da radę.

P.S. Ewentualnie dwie po szeregowo i złożyć takie 2 podwójne zestawy równolegle - wówczas prąd powinien spać do 1/2 AMC7135 czyli około 175mA - pytanie - czy ta wartość jest duża na tyle, by dioda świeciła wystarczająco jasno.
ODPOWIEDZ