Zmiana optyki w latarce convoy S2+ i pokrewnych
Witam wszystkich na forum.
Mam prośbę o pomoc.
Chciałbym zamienić kolimator na zwykły reflektor w S2+. Gdzie mogę to najtaniej i najszybciej kupić? Czy będzie pasował taki od S2: http://allegro.pl/reflektor-op-20mm-i6623742415.html ? Z tego co zrozumiałem z tego tematu, powinien mieć 13mm z obudową, ale może mogę przełożyć samą soczewkę? Moja latarka to: Convoy S2+ 7135*8 LED, dioda XML2 T6-4C.
Mam prośbę o pomoc.
Chciałbym zamienić kolimator na zwykły reflektor w S2+. Gdzie mogę to najtaniej i najszybciej kupić? Czy będzie pasował taki od S2: http://allegro.pl/reflektor-op-20mm-i6623742415.html ? Z tego co zrozumiałem z tego tematu, powinien mieć 13mm z obudową, ale może mogę przełożyć samą soczewkę? Moja latarka to: Convoy S2+ 7135*8 LED, dioda XML2 T6-4C.
Re: Zmiana optyki w latarce convoy S2+ i pokrewnych
Witam,
Zamontowałem właśnie kolimator 20x60 korzystając z tego poradnika. Dzięki za szczegółowe opisanie Mam jednak pytanie odnośnie tego stwierdzenia:
Pozdrawiam
Zamontowałem właśnie kolimator 20x60 korzystając z tego poradnika. Dzięki za szczegółowe opisanie Mam jednak pytanie odnośnie tego stwierdzenia:
Czy światło nie lepiej rozprasza się odbijając od tej wkładki niż bez? Bez problemu zamontowałem kolimator wkładając go do wkładki centrującej i wszystko wydaje się być w porządku. Jaki jest powód usuwania wkładki z reflektorem przy montowaniu kolimatora?maciex93 pisze: Przy korzystaniu z kolimatora podkładka centrująca jest niepotrzebna.
Pozdrawiam
A masz kolimator z 4 wypustkami przy podstawie? Jak byś miał to nie da rady założyć kolimator a bo całość będzie się rozpadać.
Ostatnio zmieniony środa 19 lip 2017, 15:27 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Witam,maciex93 pisze:A masz kolimator z 4 wypustkami przy podstawie? Jak byś miał to nie da rady założyć kolimator a bo całość będzie się rozpadac.
Mam identyczny kolimator jak na zdjęciach w pierwszym poście tego tematu, wysokość 13mm z wypustkami, bez żadnego oporu włożyłem go do reflektora w podkładce centrującej latarki S2+ i złożyłem całość. Nic nie lata i wszystko się stabilnie trzyma, głownia latarki również dokręca się do korpusu bez żadnego luzu. Kolimator zamawiałem dokładnie TEN Po kolei wygląda to tak: Oring, szkiełko, kolimator, reflektor, piguła z diodą.
Ok, więc wracamy do mojego pytania, które zadałem wyżej: Jaki jest powód usuwania reflektora przy montowaniu kolimatora?maciex93 pisze:Gdy dajesz kolimator nie dajesz reflektora.
EDIT: Przepraszam, we wcześniejszym poście źle się wyraziłem, oczywiście cały czas chodzi mi o reflektor a nie plastikową podkładkę otaczającą diodę. Kolimator idealnie do niego pasuje i nie rozumiem, dlaczego się go wyjmuje.
Witam
Secundo - zarówno jeden jak i drugi element, mogą ulec uszkodzeniu, przez wzajemne ocieranie się podczas eksploatacji.
Pozdrawiam
Primo - reflektor jest całkowicie zbędny, gdyż jego rolę przejmuje element TIR.tosterr pisze:Kolimator idealnie do niego pasuje i nie rozumiem, dlaczego się go wyjmuje.
Secundo - zarówno jeden jak i drugi element, mogą ulec uszkodzeniu, przez wzajemne ocieranie się podczas eksploatacji.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To proste - zgodnie z teorią w tego typu soczewkach po nałożeniu jej na czoło leda całe wyemitowane światło wskutek całkowitego wewnętrznego odbicia w strukturze soczewki jest emitowane w przód pod określonym katem emisji.
W tym przypadku reflektor jest po prostu zbędny - jak ktoś lubi to może go zostawić - nie przeszkadza a nie wspomaga wcale - co najwyżej rysuje brzegi zewnętrzne soczewki, z tym że jeśli raz założymy i zapomnimy to można zostawić.
W tym przypadku reflektor jest po prostu zbędny - jak ktoś lubi to może go zostawić - nie przeszkadza a nie wspomaga wcale - co najwyżej rysuje brzegi zewnętrzne soczewki, z tym że jeśli raz założymy i zapomnimy to można zostawić.
Kupiłem convoya S3 i do tego soczewkę owalną od tego samego sprzedawcy. Po włożeniu soczewka lata. Co z tym zrobić? Czy można jakoś zmieniać położenie piguły? Odkręciłem nakrętkę od strony sterownika, sterownik można wyjąć ale czy pigułę można dalej odkręcić? jeśli tak to w którą stronę w sensie jaki gwint i od której strony (soczewki czy baterii)
gruby, a dokręcasz maksymalnie pigułę w głowicy? Jeśli tak to gwint nacięty na niewystarczającej głębokości. Jedyna rada to albo gruba szybka lub uszczelka albo gwintownik maszynowy M22x1.25 i trochę siłowania, starając się nie pokaleczyć powłoki
PS. A nie, przepraszam to S3, tak? Ta ze stałą głowicą i pierścieniem typu bezel? No to tylko gruba szybka albo uszczelka uratuje sprawę.
PS2. Ewentualnie jeszcze jeśli gwintu od pierścienia jest wystarczająco to można spróbować dać do podtoczenia górną część głowicy, tak aby pierścień mógł wejść głębiej i przytrzymać nową, niższą soczewkę.
PS. A nie, przepraszam to S3, tak? Ta ze stałą głowicą i pierścieniem typu bezel? No to tylko gruba szybka albo uszczelka uratuje sprawę.
PS2. Ewentualnie jeszcze jeśli gwintu od pierścienia jest wystarczająco to można spróbować dać do podtoczenia górną część głowicy, tak aby pierścień mógł wejść głębiej i przytrzymać nową, niższą soczewkę.
Sometimes darkness can show you the light